Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Silnik przegrzewa się 3.0 220KM 2003

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    166

Domyślnie Silnik przegrzewa się 3.0 220KM 2003

Witam przeleciałem wszystkie tematy związane z moim problemem i nie znalazłem nic konkretnego. Zakładam nowy więc. Nie jestem mechanikiem więc pisze od razu nie poczuje chęci pomocy a głupie docinki więcej nie będę pisał.

Problem.
    Na niskich - nie zawsze
    Na wysokich - nie zawsze
    Nie zawsze ale się przegrzewa. Puszcze gaz włączę ogrzewanie temp spada wentylator chodzi.
    Na postoju chwile pochodzi zacznie się przegrzewać i wybija płyń ze zbiornika.
    Nie kopci
    Węże z termostatu ciepłe wręcz gorące (zdarzy się że jeden lżej)
    Robiony test na spaliny w zbiorniku ( 1. nic nie pokazał, drugi pokazał coś ale nie to - czyli uszczelke)
    Zdanie 4 mechaników
    1. - Uszczelka nie podejmę się jej
    2. - Na 100% termostat nie znam ceny
    3. - Na 100% nie termostat a uszczelka pod głowica koszt 2000zł w górę i nie warto robić "weź ją sprzedaj"
    4. - Od razu na dzień dobry z głową do góry miałem podobne problemy, Termostat na 100% koszt 350zł z robocizną 100zł oleje całość 450zł i po problemie.
    Pytanie do włascicieli 166 którzy mieli problemy co zrobili i czy pomogło. Do ludzi co mieli do czynienia z tym autem.
    Co pomoże
    - wymiana uszczelki od 2000zł
    - Wymiana termostatu i płynu 450zł
    - czy sprzedaż samochodu ze stratą ponad 100%.
    Czekam na szybką odpowiedz POZDRAWIAM

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

tak na szybko wyglada jak by nie chodzil obieg duzy, bo jak wlaczysz ogrzewanie to temp spada przez nagrzewnice. wez odpal auto, jak wskazowka przekroczy 90 stopni to zlap za rure ktora idzie od termostatu do chlodnicy i zobacz czy zrobi sie ciepla. jezeli nie to masz winowajce --> termostat. a jak zrobi sie ciepla to pomysl jeszcze o popie wody, wymieniales ja z rozrzadem?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    166

Domyślnie

Powiem ci tak robi się ciepła co mi się wydaje raz tak raz nie "zacina sie" to też słyszałem u któregoś mechanika. Rozrząd mam robić jak będzie już dobrze z przegrzewaniem się chciałem zrobić alfie kapitalke silnik zawieszenie srodek cacko chciałem z niej zrobić, Ale mechanicy zaczeli mnie zrazac do mojej kochanki,

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

powiem Ci tak, jak slysze ze mechanik mowi ze nie oplaca sie czegos robic tylko sprzedac to powiedzialbym mu do widzenia. no termostat moze sie zacinac, raz pusci obieg raz nie, to masz winowajce i wymieniaj.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    166

Domyślnie

wiesz czekam na kogos kto miał 166 i potwierdzi to. Pojade do tego ostatniego i spytam jaka daje gwarancje ze bedzie git. miałem kupić BMW 5 albo E klase kupiłem dużo tanszą alfe (pierwsze wejscie i zdecydowanie) z chęcią wkładu ok 8tyś aby zrobić z niej ideał. Oby mi się udało.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Dziwne te ceny Ci podali ;P na moje oko to trochę "wygórowane". Podstawowym problemem z grzaniem się V-ek jest pompa z plastikowym wirnikiem (jak kolega wspomniał) i to chyba zdarzało się najczęściej. Możesz po najmniejszej lini oporu wyciągnąć wkład z termostatu (banalna robota) i pojeździć co się będzie działo.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    166

Domyślnie

Wiesz nie jestem mechanikiem kupiłem to auto bo mi się podoba a nie aby je zepsuć. Tak zrobie.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

kup tylko jakąś uszczelkę w tubce typu Dirko żeby to uszczelnić później jak wyczyścisz starą. Oczywiście pozbędziesz się pewnej ilości płynu http://myweb.tiscali.co.uk/wrinx/Per...rmostat/10.JPG tu masz pokrywę jakbyś nie wiedział gdzie jest ( ta pod tym plastikowym pudełkiem, na 3 śruby)
    Ostatnio edytowane przez -BamBosZek- ; 22-04-2014 o 22:32
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Zrób jak mówi Bamboszek, bardzo duża szansa, że to termostat. Poza tym znajdź mechanika, który ogarnia Alfy i ma normalne ceny. Termostat to koszt ok. 150zł, płyn może z 70zł, wymiana specjalnie trudna nie jest. Policz sobie

Często jest tak, że jak mechanik nigdy 166 nie naprawiał, to widząc V6 od razu rzuca ceny x2. Czasami ma to uzasadnienie, ale raczej nie przy termostacie.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 166 ,3.0 B+G ,2000r :)

Domyślnie

miałem podobny problem.. u mnie gotowało wodę na postoju po jakichś 10 minutach...wymieniłem rozrząd cały i pompę i dalej to samo wymieniłem rezystor na chłodnicy i jest ok na postoju temp.podskoczy i zaraz wiatrak zbija do 90...widocznie wiatrak sie nie włączał...sprawdź czy ci się załącza .sprawdź czy masz grzanie..jak nie to termostat ,a to ci się grzeje na postoju czy jak??