Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Prośba o poradę przy zakupie Alfy 166 2.4 JTD 2000r potrzebującej kilku napraw.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2000 2.4 JTD

Red face Prośba o poradę przy zakupie Alfy 166 2.4 JTD 2000r potrzebującej kilku napraw.

Witam wszystkich serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum, konto założyłem aby poradzić się Was na temat zakupu pewnej 'Belli' o której rozpiszę się poniżej.

Mianowicie chodzi o grafitową Alfę 166 z 2000 roku, silnik 2.4 JTD, auto jest w rękach sprzedającego od 2 lat, po zakupie rzekomo dokonał remontu zawieszenia (ale teraz już któryś łącznik stabilizatora stuka wg jego oceny), ale wygląda na to, że nie przykuwał szczególnej uwagi do inwestycji w mechanikę - przez 2 lata nie robił hamulców, nie robił rozrządu, nie ruszał sprzęgła (mówił, że nie było potrzeby i ok, auto może jeździć fajnie ale trzeba się liczyć, że niedługo lub bezpośrednio po zakupie będzie to trzeba wszystko zrobić). Do tego mówi, że olej jest do wymiany a klima nie działa, od początku jak kupił nie działała i nic z tym nie robił bo jeździł po mieście i mu to nie doskwierało. Auto ceni sobie na 6900 zł do negocjacji ale przy rozmowie telefonicznej mówi, że spokojnie zejdzie na 'cenę z piątką z przodu'. Z tego co sprawdziłem na allegro (inne AR166 jak i ceny części), kalkuluje, iż auto nie jest warte więcej niż 5500 zł, pytanie czy jest warte 5500 czy jeszcze mniej. Środek przynajmniej ze zdjęć wygląda przyzwoicie, jutro o 17:00 oglądam auto. Blacha niby jest zdrowa przez ocynk.

Generalnie budżet na auto to maximum 7 tysięcy (w sensie zakup + zrobienie najważniejszych rzeczy jak rozrząd, olej, klima - kosmetykę zostawiam na później).

Poprzednie auta to Opel Vectra A 1.8 LPG, Volvo 850 2.5 LPG, Focus I 1.8 TDDi i Volvo S80 T6 LPG które niestety musiałem szybko sprzedać przez uszkodzone panewki. Szukam auta w przedziale dużych i eleganckich sedanów i przeglądając oferty myślałem nad AR 166 2.5/3.0 V6 LPG ale, że pod nosem trafiła się podobno udana jednostka 2.4 JTD to pozwolę sobie o niej napisać.

Co uważacie na temat auta, jego potencjalnej wartości i opłacalności zakupu ? Tak jak pisałem wcześniej, nigdy wcześniej nie miałem Alfy jak i włoskiego auta - słyszałem jedynie dowcipy w stylu 'Czemu właściciele Alf nie mówią sobie dzień dobry? Bo rano witali się u mechanika' ale nie zraża mnie to i chcę poznać środowisko od środka

PS Mam dość spore zdolności manualne i lubię robić rzeczy przynajmniej podstawowe przy aucie samemu - czy ten silnik to umożliwia czy jest skomplikowaną jednostką dla złotych rączek nie zajmujących się na co dzień mechaniką samochodową ?

Z góry wielkie dzięki za pomoc i odpowiedzi.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	90998385_2_1000x700_alfa-romeo-166-24-jtd-skora-oferta-prywatna-dodaj-zdjecia_rev001.jpg
Wyświetleń:	313
Rozmiar:	46.4 KB
ID:	130543   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	90998385_5_1000x700_alfa-romeo-166-24-jtd-skora-oferta-prywatna-lodzkie_rev001.jpg
Wyświetleń:	345
Rozmiar:	42.6 KB
ID:	130544   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	90998385_8_1000x700_alfa-romeo-166-24-jtd-skora-oferta-prywatna-_rev001.jpg
Wyświetleń:	372
Rozmiar:	29.1 KB
ID:	130545  

Użytkownik Rowerzysta Avatar kris377
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa romeo 166 2.0 TB V6

Domyślnie

Po zakupie tego za 5,5 tyś napewno nie wsadzisz 1,5tyś tylko więcej.
    Cieżko określić ,ale ten tył tez tak dziwnie stoi , jeżeli trafi Ci się remont zawieszenia , rozrząd , oleje , hamulce itd to wyjdzie Ci z 3 tyś..
    Czyli nadciągnie twój maksymalny budżet.

Trzeba pojechać , wjechać na stację diagnostyczną - odżałować kilka zł niech sprawdzą dokładnie , zawieszenie itd i co najważniejsze sprawdz dwumasa.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Słuchaj, zahacz lepiej kogoś kto ma 166 i z Tobą pojedzie. Bo tak wróżymy z fusów. Masz Mandziela i paru innych w Łodzi. Nie da się tu tak wszystkiego opisać.
    Na pewno na + to to że potrafisz i chcesz sam w czymś pogrzebać. To zdecydowanie obniży Ci koszty eksploatacji (nie tylko robocizna ale i zjeba...ą robotę mechaników Ci oszczędzi).
    Tak jak kris napisał..... Sądząc po tym co piszesz to czeka Cię rozrząd, klima, jakiś zawias..... Nie zmieścisz się już w budżecie jeżeli sam tego nie zrobisz.
    Jeżeli to ma być jedyne auto i intensywnie eksploatowane to będzie ciężko. Co innego jak dajesz sobie poprawkę że zrobisz rozrząd a na tłukącym zawiasie pojeździsz aż kasy dozbierasz i zrobisz sam. A klimę jesienią pewnie wyjdzie jeszcze parę rzeczy o których nie wspomniał, ponieważ jak ktoś nie inwestował przez dwa lata w 166 i teraz sprzedaje to może być skarbonka nie mniej jednak wszystko jest do ogarnięcia. Na forum znajdziesz pomoc a jak sam grzebiesz to wiele też rozkminisz bo auto spokojnie można samemu grzebać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Hej,
    tutaj mas specjalny watek dedykowany tylko zakupowi 166

http://www.forum.alfaholicy.org/166/...lfy_166_a.html

jestem przekonany ze będzie tam odppowiedz na większość twich pytan

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2000 2.4 JTD

Domyślnie

Dziękuję Wam bardzo koledzy, chyba jednak odpuszczam 166. Piękne auto jak dla mnie ale nie stać mnie na zawieszkę :/ Z racji tego, że chcę spróbować czegoś nowego (włoskiego) chyba połaszę się na Lybrę SW z silnikiem 1.9 JTD (podobno prostsze i łatwiejsze w naprawach zawieszenie i większa dostępność tańszych części, gdzieś czytałem, że pasują nawet od kilku modeli Fiata). Znalazłem taką około 50km od siebie i podjadę ją ogarnąć w sobotę. Dziękuję Wam i pozdrawiam z nadzieją iż wrócę jeszcze kiedyś na to forum z jakąś 'słuszną' AR

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Uogólniając pytanie brzmiało - "Czy kupię 15 letnią limo za 5 tys. w stanie niemalże idealnym?"
    :-)
    Lybry też takiej nie kupisz w tym budżecie.
    Za tyle to kupisz może idealnego Matiza z gazem.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 166 2000 2.4 JTD

Domyślnie

Nie idealne limo a limo w miarę zadbane mechanicznie, zawsze przy zakupie auta liczę się z wymianami, ale nie koniecznie jestem skłonny kupić auto w którym od 2 lat nie ruszano rozrządu, sprzęgła, zapewne oleju itd itp. Chciałem poznać opinie forumowiczów no i limo nie za 5000 tylko 7000-7500 bo taki mówiłem, że mam budżet. Wiem jakie auta udało mi się kupić i za jakie pieniądze i można idealne limo wyrwać w rozsądnych pieniądzach tylko trzeba wytrwałości i wiedzy - a że na AR w ogóle się nie znam stąd rejestracja i ten wątek na forum. Ale nie chcę i nie widzę sensu się wykłócać o nieistotne rzeczy, jeszcze raz dziękuję.

Swoją drogą sprzedający o tyle uczciwy, że przyznał się iż poza zawieszeniem od 2 lat nic nie robione było w aucie. Po dodatkowym potwierdzeniu obaw dot. kosztów zawieszki odpuszczam auto i nawet go nie oglądam.

Co do Lybry tak jak już pisałem mam jedną upatrzoną z lejącym wtryskiem, poza tym wszystko podobno z elektryki działa i klima dwustrefowa również, rozrząd rzekomo 25kkm temu robiony itd więc może wyjdzie coś rozsądnego. Nie szukam ideału i co więcej go nie chcę, bo lubię majsterkować i robić samodzielnie rzeczy przy aucie w związku z czym, chcę i lubię wyzwania w stylu do it yourself

Pozdrawiam !
    Ostatnio edytowane przez MichalKrzyk ; 08-05-2014 o 10:08

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał MichalKrzyk Zobacz post
    Nie idealne limo a limo w miarę zadbane mechanicznie,
    Niestety kolego, ale nie ma takiej szansy jeżeli o 166 chodzi. Nikt Ci nie sprzeda zadbanej " ogarniętej" w miarę mechanicznie 166 za takie grosze Kupujac 166 za taka kase musisz sie niestety liczyc z tym , ze trzeba bedzie ze 2 tysiaki wsadzic. Wszystko w zaleznosci od stopnia zaniedbania konkretnego egz. A to juz zalezy od poprzedneigo wlasciciela, gdzie przy tym konkretnym aucie, widac ze generalnie mial na samochod wyj.bane i tylko tankował i sie przemieszczał z punktu A do punktu B. A takich aut jest na rynku baaaardzo duzo. Auta ktore po zakupie musisz ogarniac z pol roku zeby to jako tako wygladalo i jazda sprawiala frajde. Ale to sie tyczy kazdej marki nie tylko 166 bo to sa bardzo wytrzymale samochody wbrew powszechnej opinii.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 08-05-2014 o 10:31
    [C

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał MichalKrzyk Zobacz post
    Nie idealne limo a limo w miarę zadbane mechanicznie, zawsze przy zakupie auta liczę się z wymianami, ale nie koniecznie jestem skłonny kupić auto w którym od 2 lat nie ruszano rozrządu, sprzęgła, zapewne oleju itd itp. Chciałem poznać opinie forumowiczów no i limo nie za 5000 tylko 7000-7500 bo taki mówiłem, że mam budżet. Wiem jakie auta udało mi się kupić i za jakie pieniądze i można idealne limo wyrwać w rozsądnych pieniądzach tylko trzeba wytrwałości i wiedzy - a że na AR w ogóle się nie znam stąd rejestracja i ten wątek na forum. Ale nie chcę i nie widzę sensu się wykłócać o nieistotne rzeczy, jeszcze raz dziękuję.

Swoją drogą sprzedający o tyle uczciwy, że przyznał się iż poza zawieszeniem od 2 lat nic nie robione było w aucie. Po dodatkowym potwierdzeniu obaw dot. kosztów zawieszki odpuszczam auto i nawet go nie oglądam.

Co do Lybry tak jak już pisałem mam jedną upatrzoną z lejącym wtryskiem, poza tym wszystko podobno z elektryki działa i klima dwustrefowa również, rozrząd rzekomo 25kkm temu robiony itd więc może wyjdzie coś rozsądnego. Nie szukam ideału i co więcej go nie chcę, bo lubię majsterkować i robić samodzielnie rzeczy przy aucie w związku z czym, chcę i lubię wyzwania w stylu do it yourself

Pozdrawiam !
    Nie myśl o mnie zle ale w tej cenie to można kupic zadbane punto co najwyżej. Problem polega na tym ze kupiwszy limuzynę klasy D znacząca większość populacji zapomina ze części do niej są znacznie droższe niż do tego przysłowiowego punto 2 gdzie 3/4 elementów kosztuje 200 zł albo i taniej. Ci więcej spora ilość komponentów jest osiągalna jedynie w oryginale więc prędzej czy później zaczyna się kombinowanie po szrotach. Oczywiście mając zmysł majsterkowicza można spory przyciąć na robociźnie, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz.
    W każdym bądź razie powodzenia w zakupie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

166 to segment E
    Lybra to segment D