Oj, tam. Generalnie ani nie wiadomo, czy się poprawnie podłączę, a i tak nie umiem skryptów pisać, ani nie wiem, co bym chciała napisać.
Wiecie, bo jakby usuwał te wszystkie nieodebrane z NAK, to nie ma żadnej gwarancji, że widzimy wszystkie ramki w GT, zwłaszcza, że wielu testów nie można wykonać. W TSie – testu nastawnika też nie można zrobić. Sama nie wiem. Ale picoscope jak symulowałam niepoprawne dekodowanie, to jak ACK było 1, wyrzucał ewidentnie błąd.
No może rzeczywiście jest b. czytelny, tak jak pokazujesz. Tylko, że już zamówiłam tamten, głównie ze względu na adaptery. Są linie K, a tego dekodowania nie bardzo rozumiem. Nie wiedziałam, czy adaptery można podłączać do różnych analizatorów? Chciałam zobaczyć różne rzeczy. Poza tym mogę się różnych rzeczy nauczyć, pracując na jakimś prostym modelu. Nie mam pomysłu na model CAN w warunkach domowych? Przecież wiadomo, że docelowo interesuje mnie co zobaczę w samochodzie.
Zamówiłam trzy adaptery – CAN, K-Line oraz RS485. Nie zamówiłam adaptera mocy, bo nie wiem nic na ten temat. Do czego służy? Jeśli chodzi o RS485, to też nie wiem, do czego go podłączyć. Zamówiłam tylko dlatego, że dotyczy sygnałów różnicowych, na wszelki wypadek.
Ja mogę oglądać Wasze przebiegi w innym programie, a Wy moje w innym. Możemy porównać wyniki. A jeden analizator CAN mamy taki sam. Nie zamierzam się z nim poddać, bo już się z nim zapoznałam, i do niego przyzwyczaiłam. Po prostu sprawdzę co nadaje pod kontrolą oscyloskopu lub drugiego analizatora logicznego.
Mam na razie inny problem. Znalazłam bieżącą wersję scanstudio i ona jest może b. czytelna, ma też przebiegi przykładowe oraz pewne opcje do zaznaczania. Jednak stara wersja miała opcje - packet view i hex view, które były czytelne dla mnie. W nowej wersji ich nie znajduję. Możecie popatrzeć? Starsza wersja wydaje się, że ma większe możliwości? Niestety rozszerzenie plików jest inne i nie można zapisanych w starej wersji otwierać w nowej i na odwrót. To trochę bez sensu.