Widać, że dzieje Ci się to gdy silnik osiąga największy moment obr. Sprawdź przeguby wewnętrze - jakie mają luzy oraz jak wyglądają ich osłony.
Jak gwałtownie dodasz lub zdejmiesz noge z gazu to słyszysz stuk?
Widać, że dzieje Ci się to gdy silnik osiąga największy moment obr. Sprawdź przeguby wewnętrze - jakie mają luzy oraz jak wyglądają ich osłony.
Jak gwałtownie dodasz lub zdejmiesz noge z gazu to słyszysz stuk?
Trzeba się zastanowić jaką funkcję dwumas pełni w samochodzie. Jechałeś kiedyś z samochodem w którym koło dwumasowe było uszkodzone bądź na skraju zużycia? Sytuacja w której na wysokim biegu przenosisz moment obrotowy silnika na skrzynię biegów która nie ma możliwości przekazania go na koła wielokrotnie wzmacnia odczucia wyeksploatowanego koła dwumasowego - będzie tłuc aż aż cała buda będzie chodzić.
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Może zamiast kwestionować wypowiedzi pytaniem bez argumentów zaczniesz od napisania jak dorosły człowiek dlaczego uważasz że ten sposób na sprawdzenie koła dwumasowego jest zły i uargumentujesz, wtedy będę mógł się do tego odnieść i będziemy mieć szansę na dojście do wspólnych wniosków, bo postawą pasywno-agresywną niewiele się osiąga.
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
Czytaj ze zrozumieniem. Przecież po pytaniu podałem argument:
"gdyby było, jak piszesz, to samochód w ogóle by nie jechał".
Sposób ruszania z 3 biegu nie jest miarodajny, bo w praktyce nie ma możliwości sprawdzenia wielkości luzu obwodowego oraz luzu na połączeniach mas wirujących, szczególnie w poczatkowej fazie,kiedy ten luz się zaczyna pojawiać, a jeszcze nie ma typowych objawów, które opisałeś wcześniej
Dokładne sprawdzenie jest możliwe wyłącznie po demontażu skrzyni biegów, no chyba że jakiś samochód posiadałby odpowiednie okienko inspekcyjne umożliwiające dokonanie sprawdzenia.
http://www.youtube.com/watch?v=KlIvPMzqIhk
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 15-05-2014 o 07:35
I tu masz całkowitą rację, sposób na 3 bieg + ręczny służy do sprawdzenia naprawdę mocno zużytego dwumasu który jest na granicy tłuczenia - oczywiste jest że to tylko szybki zaimprowizowany sposób na zobaczenie "czy jeszcze nie wali" a na dokładną diagnozę trzeba wyjąć mechanizm i go dokładnie obejrzeć. Maniek ma nagrać dokładny film na którym pokaże co, jak i kiedy się dzieje w jego samochodzie i dopiero będzie materiał do dokładniejszej diagnozy. (skierowania na złom)
Podpiąłem się pod ELM-a bluetooth dziś przed wyjazdem do pracy i wypluło mi dwa błędy :
U1706 oraz p0704
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Problem rozwiązany.
Winowajca : Owy czujnik położenia pedału sprzęgła.
Wyciągnąłem dziada, oczywiście zaciął się. Rozebrałem, wtyczki spsikałem kontaktem, sam trzpień smarem silikonowym, wsadziłem błąd skasowałem, i auto jeździ jak należy !![]()
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Szkoda![]()