Strona 21 z 99 PierwszyPierwszy ... 11121314151617181920212223242526272829303171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie

u mnie też buczy w tamtym roku działało elegancko.

w tym roku po odpaleniu klimy cos tam brzeczy. Czy pomoze tu nabicie klimy czy trzeba sie przygotowac na wieksze koszta?

Mamy na slasku jakis zaklad, ktory to ogarnie? Chodzi mi o taki, ktory mial juz z tym doczynienia, a nie bedzie sie dopiero uczyl na moim samochodzie i jeszcze bral za to kase.

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał _jedrek_ Zobacz post
    u mnie też buczy w tamtym roku działało elegancko.

w tym roku po odpaleniu klimy cos tam brzeczy. Czy pomoze tu nabicie klimy czy trzeba sie przygotowac na wieksze koszta?

Mamy na slasku jakis zaklad, ktory to ogarnie? Chodzi mi o taki, ktory mial juz z tym doczynienia, a nie bedzie sie dopiero uczyl na moim samochodzie i jeszcze bral za to kase.
    A czy to brzęczenie masz cały czas czy tylko na początku jak klima Ci się włącza. Bo też zauważyłem jakieś dźwięki, w ubiegłym roku było idealnie a teraz jak startuje sprężarka to delikatnie brzęczy najczęściej jak silnik schodzi z obrotów. ale klima chłodzi.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał interside Zobacz post
    A czy to brzęczenie masz cały czas czy tylko na początku jak klima Ci się włącza. Bo też zauważyłem jakieś dźwięki, w ubiegłym roku było idealnie a teraz jak startuje sprężarka to delikatnie brzęczy najczęściej jak silnik schodzi z obrotów. ale klima chłodzi.
    u mnie roznie raz buczy ciagle raz wcale nie buczy.

Tez chlodzi tylko franca buczy

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

To bardzo podobnie.
    W niedziele mam zamiar zrobić dłuższa przejażdżkę z fesem to zobaczę przy okazji co tam klima-tronik odczytuje. ale przewertowałem już kilka tematów i 100% rozwiązania nie ma. najczęściej to za mało lun za dużo czynnika, zawór rozprężny a to parownik a to mało oleju, ktoś pisał ze wymiana skraplacza pomogła, tylko ze w ten sposób to można się tylko w koszty wkopać. Daj znać jak będziesz coś więcej wiedział.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał interside Zobacz post
    To bardzo podobnie.
    W niedziele mam zamiar zrobić dłuższa przejażdżkę z fesem to zobaczę przy okazji co tam klima-tronik odczytuje. ale przewertowałem już kilka tematów i 100% rozwiązania nie ma. najczęściej to za mało lun za dużo czynnika, zawór rozprężny a to parownik a to mało oleju, ktoś pisał ze wymiana skraplacza pomogła, tylko ze w ten sposób to można się tylko w koszty wkopać. Daj znać jak będziesz coś więcej wiedział.
    dlatego ja chce znalezc kogos co ogarnie temat bez dodatkowych kosztow

Użytkownik Świeżak Avatar burza_wroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Koledzy, mam problem z klimą, a nie chce zakładać nowego tematu.. Co może być przyczyną tego, że po ok 2 godzinach jazdy na klimie ta się sama wyłącza? Tzn na wyświetlaczu dalej jest wszystko włączone, ale leci ciepłe powietrze z kanałów? Po wyłączeniu i uruchomieniu od nowa silnika wszystko wraca do normy... :/

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar KrisB
    Auto
    Była AR 159

Domyślnie

Akurat w moim przypadku przyczyną "efektu wiertarki" był prawdopodobnie niski poziom czynnika spowodowany rozszczelnieniem układu. Brzęczenie pojawiło się w zeszłym roku w kwietniu, nasilało się i trwało do zimy, po której klima w ogóle się nie włączyła. Dwa dni temu okazało się, że była nieszczelność czujnika ciśnienia, a po jej usunięciu i nabiciu gazu do 460 g - póki co cisza. Mam nadzieję, że ten irytujący odgłos już nie wróci

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Jakie masz objawy uszkodzonego skraplacza?
    Przy wyższych temperaturach (ostatnie dni i temp. powyżej 25 st.C) klima sama się załącza i wyłącza wydając przy tym przedziwne dźwięki.
    Czynnik i olej są (uzupełniane 2 miesiące temu), porządne umycie skraplacza (chłodnicy klimatyzacji) pomogło krótkotrwale. Obecnie ilość czynnika została zmniejszona i wszystko działa jak należy ale wg. opinii moich mechaników chłodnica do wymiany.
    Temat w którym piszemy z grubsza przejrzałem, i wiem że pewnym tropem może być też zawór rozprężny. Wiem że ryzykuję trochę ale myślę że podejdę do tego w ten sposób że jeśli to chłodnica to jej wymiana zamknie temat. Jeśli zaś okaże się że źródłem problemu jest zawór to jego wymiana i jeżdzenie z nowym zaworem przy tak zasyfionej i już widocznie zmęczonej chłodnicy oraz starym osuszaczu może mu nie służyć i po wymianie będzie nowy komplet skraplacz-zawór.
    Oczywiście jeśli się mylę to chętnie wysłucham sensownych argumentów.
    Prawdopodobnie gdybym miał 100% pewność że wina leży tylko po stronie skraplacza to kupiłbym ten droższy, a skoro tej pewności nie mam i potencjalnie mogę za chwilę kupować zawór to wolałbym przyoszczędzić na chłodnicy (jeśli jakość tych o których pisałem wcześniej można uznać za akceptowalną).

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał ostry Zobacz post
    Przy wyższych temperaturach (ostatnie dni i temp. powyżej 25 st.C) klima sama się załącza i wyłącza wydając przy tym przedziwne dźwięki.
    Czynnik i olej są (uzupełniane 2 miesiące temu), porządne umycie skraplacza (chłodnicy klimatyzacji) pomogło krótkotrwale. Obecnie ilość czynnika została zmniejszona i wszystko działa jak należy ale wg. opinii moich mechaników chłodnica do wymiany.
    Temat w którym piszemy z grubsza przejrzałem, i wiem że pewnym tropem może być też zawór rozprężny. Wiem że ryzykuję trochę ale myślę że podejdę do tego w ten sposób że jeśli to chłodnica to jej wymiana zamknie temat. Jeśli zaś okaże się że źródłem problemu jest zawór to jego wymiana i jeżdzenie z nowym zaworem przy tak zasyfionej i już widocznie zmęczonej chłodnicy oraz starym osuszaczu może mu nie służyć i po wymianie będzie nowy komplet skraplacz-zawór.
    Oczywiście jeśli się mylę to chętnie wysłucham sensownych argumentów.
    Prawdopodobnie gdybym miał 100% pewność że wina leży tylko po stronie skraplacza to kupiłbym ten droższy, a skoro tej pewności nie mam i potencjalnie mogę za chwilę kupować zawór to wolałbym przyoszczędzić na chłodnicy (jeśli jakość tych o których pisałem wcześniej można uznać za akceptowalną).
    Poszukał bym serwisu klimatyzacji, w którym zapłacisz za naprawdę uszkodzone elementy. Teraz może się okazać, że wymienisz skraplacz i zawór a okaże się że to kompresor.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą, tyle tylko że te dywagacje dotyczące zaworu są moje, pewnie nie bez wpływu lektury forum
    Moi mechanicy nie mieli wątpliwości że to wina skraplacza, a do tej pory raczej mnie nie zawodzili w swoich diagnozach i z nie jedną alfą mieli już do czynienia.
    Poza tym nie mam żadnej pewności że w jakimkolwiek warsztacie do którego bym nie pojechał, a trudno dziś o dobrych fachowców, ktoś jednoznacznie stwierdzi że to wina któregoś z elementów układu klimatyzacji i ta diagnoza będzie pewna, a ja nie popłynę z kosztami.
    Niemniej jednak pewnie rozejrzę się jeszcze za jakąś alternatywną diagnozą