Strona 9 z 42 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 416

Temat: Dołożenie czujników parkowania (Parktonic)

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Diagnoza najprościej poprzez podłączenie komputera diagnostycznego. A bez niego? Ktoś tu podawał info, że można próbować cały czas aktywować czujniki, wtedy przez sekundę zanim zostanie wyświetlony błąd można nasłuchiwać/macać czujniki. Ten niedziałający jakoś inaczej się zachowuje. Ale.... myślę, że lepiej podłączyć komputer (choćby MES/FES, w wersji demo chyba działa odczyt błędów?).

Co do wymiany – z tyłu na pewno trzeba zdjąć zderzak (albo przynajmniej jedną stronę). Z przodu chyba również. Oglądałem dość dokładnie auto od spodu i raczej inaczej tego zrobić się nie da.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 16-10-2013 o 12:06

Użytkownik Alfa i Omega Avatar b0b3k
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 2.4jtdm | była 147 1.9jtd

Domyślnie

Podepnij pod MES lub alfadiaga i bedzie wiadomo co padło, z tylu to jeszcze podobno czesto wiązka kabli sie przeciera lub parcieje w srodku

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    147 x 4, 166, 159 - byłe / GT - obecne

Domyślnie

mam zalozony zestaw allegrowy za hmm.. cos ok 100zl tylko samo pikanie - nic nie ustawilem w kompie - reaguja na lampe wstecznego - jest ok 2 lata
    10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Przejrzałem temat i wynika że chyba nikomu nie udało się dołożyć oryginalnych czujników parkowania z przodu... Z tego co sam drążyłem temat to podobno komputer nie przyjmie czujników skoro ich nie miał dopisanych fabrycznie... Może ktoś potwierdzić że dołozył u siebie czujniki albo że próbował i nie udało się? Oczywiście mowa o oryginałach a nie akcesoryjnych...

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

Cytat Napisał wino-w2 Zobacz post
    Witam
    Nie wiem czy da się wymienić czujnik bez zdejmowanie zderzaka, lecz jeśli konieczny będzie demontaż zderzaka zapraszam do obejrzenia filmu instruktarzowego.

http://www.youtube.com/watch?v=dhHEX2dqSFI

Pozdrawiam Seba
    rozszyfrował juz ktoś od czego jest ta pierwsza wtyczka? może to od czujników właśnie?

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Ja dokladalem fabryczne czujniki na przód i zapewniam ciebie że to nie jest wtyczka od PDC. Nie jest to przypadkiem wtyczka od xenon-ów lub do czujnika zużycia klocków. Wtyczka od PDC jest z drugiej strony tam gdzie wspinasz wiązkę od halogenow

puszczone smarkiem z nosa
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Rowerzysta Avatar CINEKX81
    Mieszka w
    LIBIĄŻ
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 2019, ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V EX HIGH SPORT 2009

Domyślnie

dzięki wielkie

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    P-ń
    Auto
    AR 159 2.2 JTS Sedan 05r.

Domyślnie

Dołącze się do tematu i opisze swój problem. Mam fabryczne czujniki przód tył. Czasami lecz nie zawsze wyskakuje mi komunikat "parking help not available" i świeci się jego kontrolka. Popiskuje wtedy głośnik z przodu i z tyłu auta. Jednak tylko czasami wyświetla taki komunikat i wtedy przeszedłem wokół auta przykładając rękę do każdego czujnika. Efekt taki że przód wszystkie 4 działają i reagują tył skrajny prawy i lewy też, Jednak dwa tylne środkowe nie reagują wcale. Czy to one są przyczyną wyskakiwania tego komunikatu co jakiś czas?
    No i czy wymiana tych 2 czujników jest możliwa samemu do zrobienia? Domyślam się że wchodzi w opcje jedynie demontaż zderzaka tylnego,więc czy ktoś ma z tym doświadczenia co i jak i na ile to trudne do wykonania? Te czujniki są na jakieś złączki czy trzeba będzie ciąć i lutować kable?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

zapytaj KrzyskiekKurak on ma doswiadczenie w zdejmowaniu zderzaka tylnego

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał koziolmsw Zobacz post
    [...]Efekt taki że przód wszystkie 4 działają i reagują tył skrajny prawy i lewy też, Jednak dwa tylne środkowe nie reagują wcale. Czy to one są przyczyną wyskakiwania tego komunikatu co jakiś czas?
    No i czy wymiana tych 2 czujników jest możliwa samemu do zrobienia? Domyślam się że wchodzi w opcje jedynie demontaż zderzaka tylnego,więc czy ktoś ma z tym doświadczenia co i jak i na ile to trudne do wykonania? Te czujniki są na jakieś złączki czy trzeba będzie ciąć i lutować kable?
    1. Wymiana w ciemno dwóch czujników to trochę loteria. Dlaczego? Nie wiadomo czy masz uszkodzone czujniki, instalacje czy centralkę, a może coś innego. Rozwiązaniem jest podpięcie komputera do sterownika czujników i odczytanie błędów. Na podstawie kodów błędów można podjąć decyzję co robić dalej.

2. Opis zdjęcia zderzaka jest np. w tym wątku:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml#post982088
    Generalnie – da się to zrobić na podwórku bez garażu. Trzeba niestety odkręcić trochę niepotrzebnych rzeczy (np. lampy) i przydadzą się małe sprawne rączki.