Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 83

Temat: Stuki przy puszczaniu gazu 2.4 175KM

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

U mnie wszystkie wahacze wymienione i nic nie stuka bez użycia gazu. Chyba profilaktycznie wymienię poduszkę skrzyni biegów bo dodatkowo pojawiają mi się wibracje na pedale sprzęgła oraz biegi wchodzą z różną precyzją, czasem, bardzo rzadko wydaje mi się, że potrafi się delikatnie przemieścić drążek zmiany biegów przód/tył. Poduszka nie wygląda na zerwaną ale tylna poduszka silnika też wizualnie była idealna a była tak miękka, że silnik latał jak żyd po pustym sklepie. Po wymianie niebo a ziemia. Poduszka skrzyni jest chyba drugą co do ceny od dołu, reszta już tylko droższa.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Chyba profilaktycznie wymienię poduszkę skrzyni biegów bo dodatkowo pojawiają mi się wibracje na pedale sprzęgła oraz biegi wchodzą z różną precyzją, czasem, bardzo rzadko wydaje mi się, że potrafi się delikatnie przemieścić drążek zmiany biegów przód/tył. Poduszka nie wygląda na zerwaną ale tylna poduszka silnika też wizualnie była idealna a była tak miękka, że silnik latał jak żyd po pustym sklepie.
    U mnie też od jakiegos czasu mam podobne objawy. Co prawda mam 10V , jednak od jakiegos czasu równiez mi delikatnie poszarpuje lewarkiem zmiany biegów przód-tył. Narazie wymieniłem tylko jedna poduszke- tą główna przednią+ tuleje łapy silnika i jest lepiej. Generalnie to u mnie telepało czasami zinmym silnikiem na boki po odpaleniu i po wymianie tej poduchy i tulei silnik przestał sie telepać. Pojawiły sie tylko wlasnie takie drgania lewarka podczas jazdy i droga dedukcji również obstawiam tylną poduszke silnika. Piszesz, że u Ciebie po wymianie odczuwalna rózxnica wiec chyba tez pójdę tym tropem... Jest duza szansa ze to moze byc wlasnie to.
    Te moje stare poduchy tez wydaja sie dziwnie miekkie- niby nie sa oberwane ani nic , ale czort je tam wie
    NApisz po wymianie tej poduchy skrzyni czy sie cos poprawilo
    [C

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

U mnie też lewarek chodzi przód tył. Dziwne jest to, że jak silnik jest zimny jest to mniej zauważalne. Jak się nagrzeje wszystko to wtedy już wyraźnie czuć ruch lewarka. Poduszki naciągąłem w kanale. Nie są pozrywane, ale własnie miekkie. Dodatkowo w tylnej poduszce między gumą, a tą dolną blachą jest luz na jakieś 3-5mm. Możliwe, że ona stuka.
    Ostatnio edytowane przez gonzo ; 29-05-2014 o 09:54
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Guma ma to do siebie, że jak złapie temperatury to jest bardziej miękka, elastyczna. Mam te same objawy i wiem , że czas na poduszki

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Tak przypuszczałem.
    W sumie to nawet się cieszę, że prawdopodobnie to poduszki. Naczytałem się o mechanizmach róznicowych i innych duperelach Powoli się nastawiam na wymiane wszyskich poduszek. Oby nastała cisza.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

U mnie też jak jest zimno to mniej to słychać dlatego obstawiam zbyt miękkie poduszki. Tylną już wymieniłem, teraz wymienię tą przy skrzyni, łapa silnika górna i drążek reakcyjny wyglądają dobrze. Ile tam jeszcze jest poduszek, jest chyba jeszcze jakaś z prawej za 500zł. Ją zostawię na koniec. A tylna poduszka u mnie nie stukała ale silnik przy ostrym bucie tak się przemieszczał, że było takie głuche tąpnięcie jakby ktoś granatem rzucił. Nie była wcale naderwana ale była bardzo miękka, przy pomocy łomu można było silnik przemieszczać po kilka centymetrów. Acha u mnie też stukała obudowa filtra powietrza o pompę abs, mechanicy zgubili taką gumkę, która to amortyzowała. Na szczęście znalazłem ją wiszącą na podłużnicy i wmontowałem. Jedno źródło stukania mniej.

PS: Ja też już dostaję paranoi, do głowy przychodzi wadliwy dwumas, półosie, przeguby i cała masa innych części. Ale zacznę od poduszek.
    Ostatnio edytowane przez viader ; 29-05-2014 o 10:13

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Poduszka lewa
    http://allegro.pl/alfa-romeo-166-2-4...251850671.html
    Poduszka prawa
    http://allegro.pl/alfa-romeo-166-fl-...230533624.html
    Poduszka środkowa
    http://allegro.pl/alfa-romeo-166-lan...260997226.html

Są jeszcze 2 tuleje na łapie u góry przy rozrządzie. Mam je wymienione bo były zerwane. Pewnie skutek miekkich poduszek pod silnikiem.

Komplet poduszek. U "tanifiat" najtaniej wychodzi. W autosklep24 ponad 1000zł.
    Ostatnio edytowane przez gonzo ; 29-05-2014 o 10:42

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wiem, kupuję u obu tych sprzedawców części.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj podniosłem auto na lewarku i kręciłem kołem prawo-lewo i wtedy słychać to stukanie. Stuka zarówno jak kręcę prawym jak i lewym kołem z okolic skrzyni biegów, bardziej z lewej strony. Teraz się zastanawiam, czy to przegub wewnętrzny, mechanizm różnicowy, czy może koło dwumasowe. Jest w ogóle szansa, aby koło dwumasowe zastukało w takiej sytuacji? Niezależnie, czy była wbita jedynka czy czwórka i czy kręciłem kołem prawym czy lewym to luz i stukanie jest takie samo. Jak kręciłem kołem na wbitym biegu to mogłem je obracać dość sporo o dobre kilkanaście centymetrów, to normalne? Po dojściu koła do momentu w którym się blokuje słychać to stuknięcie.
    Ostatnio edytowane przez viader ; 01-06-2014 o 23:10

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Najlepiej to chyba rozbebeszyć półosie i przeguby. Wtedy masz wszystko jak na dłoni. Dodatkowo sprawdzisz jak z luzem na mechaniźmie róznicowym.
    Jeśli chodzi o kręcenie kołem to delikatny luz musi być. Nie jestem mechanikiem, ale kilkanaście centymetrów to trochę dużo chyba...