Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Wysokie spalanie + piszczące hamulce w Gtv V6 ;)

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie Wysokie spalanie + piszczące hamulce w Gtv V6 ;)

Jestem w trakcie ciekawego eksperymentu i jak na razie wychodziłoby, że moja hipoteza się sprawdza. Eksperymentuję sobie ze spalaniem, zanim nie będę miał chwili, żeby zrobić porządną diagnozę i to załatwić. Mój przypadek jest o tyle ciekawy, że z tego co zauważyłem spalanie wzrasta horrendalnie w momencie, gdy załączam jakiś odbiornik prądu. Odpalę sobie radio i na momencie w aucie śmierdzi spalinami, obroty zaczynają mocniej falować (mam rozwalony przepływomierz, więc falowanie mam w standardzie ;), a jak jadę wskazówka po prostu opada w oczach. Ostatnio zacząłem jeździć bez radia, a i pogoda jest taka, że klimy nie załączę i zaobserwowałem, że spalanie jakieś takie mniejsze, co pobudziło mnie do zrobienia eksperymentu. Zatankowałem sobie, trochę już jeżdżę, tak bez odbiorników prądu i nie wyobrażam sobie, żeby przy aktualnym wskazaniu licznika stanu paliwa okazało się, że dalej pali jakiś kosmos. Moje pytanie brzmi- o co może chodzić w takim przypadku?

Drugi problem, banalny, ale ja mimo to nie wiem co to- hamulce jak delikatnie przyhamowywuję na parkingu na przykład piszczą przeraźliwie. W trasie cichutko. Klocki się kończą, tarcze do wymiany, coś jest źle ustawione, czy o co tam chodzi?

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

za sapalanie odpowiada przepływka a zaobserwowane przez ciebie objawy spadku spalania są mylne.

Jak masz twardy klocek to zawsze będzie piszczał zwłaszcza jak jest zimny. Jak cię to wkur... - wymień klocki
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Dzięki ;)

U mnie przepływka była sprawdzana i podobno to nie ona robi spalanie... Zobaczymy, zrobię ją jak tylko zbiorę dolot. Natomiast dodam tylko, że do tej pory miałem 20/100 w trasie, nawet przy 110km/h, po zmianie termostatu zeszło do ok 18/100, a teraz przy jeździe w mieście (!) nie używając w trakcie przemieszczania się, żadnych urządzeń pobierających prąd mam ok 12,5/100. Przepływka?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Tytus9 Zobacz post
    Drugi problem, banalny, ale ja mimo to nie wiem co to- hamulce jak delikatnie przyhamowywuję na parkingu na przykład piszczą przeraźliwie. W trasie cichutko. Klocki się kończą, tarcze do wymiany, coś jest źle ustawione, czy o co tam chodzi?
    Piszczenie hamulców ma przeważnie związek z tym, że klocki są marnej jakości i przeważnie twarde jak kolega wyżej był łaskaw zauważyć.

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

(mam rozwalony przepływomierz,
    U mnie przepływka była sprawdzana i podobno to nie ona robi spalanie
    ze sie tak zapytam WTF? Raz piszesz ze jest zła a za chwilę że nie ona. Przepływomierz mierzy potwietrze, jak wysyła błedne info do silnika o ilości dostarczonego powietrza to silnik może podawac większą dawkę paliwa itd itd. Dodatkowe spaliny świadczyć o tym mogą że część paliwa nie jest spalona bo np może miec za mało powietrza. To wszystko to i tak wrózenie z fusów bo równie dobrze może być milion innych przyczyn. Ale skoro piszesz ze masz rozwalony przepływomierz to tutaj bym szukał przyczyny.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Co do klocków i ich ich piszczenia. U mnie jest tak, ze dalem za klocki i tarcze w pizdu kasy, klocki chyba ATE, tarcz nie pamietam. Efekt taki, ze strasznie piszczaly od samego poczaktu, wrocilem sie do fiata, co jest grane, przeczyscili wszystko, oddali mi samochod, poprawa na jakis 50km i znowu to samo, masakra. Za rada tutaj kolegow rozpedzilem sie do pelnej i kilka razy dalem po hamplach do zera, w efekcie uspokoilo sie, ale gdy tylko tarca sie zagrzeje to zaczyna piszczec, lub jak jest cieplo, ale o wiele mniej jak na samym poczatku, da sie to zniesc...
    Wiec to raczej nie wina tanich, czy zlych klockow, niektore tak maja.

@@edit
    Jak mialem sedici prosto z salonu tez to piszczalo w takich okolicznosciach jak w alfie, widocznie tak ma byc, albo niefart.
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 04-06-2014 o 11:22

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Mongoose, a czy tarcze i klocki jeździły od nowości razem?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Ligar, przepływkę mam rozwaloną, na pewno ona także podnosi spalanie, ale tak jak rozmawiałem z Darkiem, grzebał on w historii tego auta i mówił mi, że przepływka była sprawdzana i niezależnie z jaką jeździli spalanie było kosmiczne. Założyłem temat, żeby dowiedzieć się czegoś o tych hamulcach, a co do spalania to czysta ciekawość. Mam świadomość, że to wróżenie z fusów, ale historia jest ciekawa i chciałem się nią z Wami podzielić ;)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 1.9 Ti , 147 Racer, Spider 916 TS

Domyślnie

Spalanie 12/100 w mieście jest nie realne dla tego silnika, chyba że jeździsz w kółko obwodnicą Warszawy.
    Co do przepływki wystarczy podpiąć kompa i w FESie są na żywo wskazania przepływki, trzeba sprawdzić jakie masz wskazania na obrotach jałowych i na odcince. Jak chcesz sprawdzę u siebie i Ci podam jakie mam wartości, u mnie jest całkiem sprawna. Możemy się też spotkać i porównamy na żywo (mogę po weekendzie).

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Oke, mam wyniki badania. Oczywiście kolega Tomi ma rację- 12,5 w mieście nie było- zawiesił mi się wskaźnik xP Ale i tak jest nieźle, a wręcz powiedziałbym normalnie w miarę, zresztą oceńcie sami- 15,83l/100km jazda 100% po mieście w tym jedna demonstracja siły ;) Dziś prawdopodobnie wymienię rozwaloną przepływkę, więc może być tylko lepiej ;)

Dalej jednak nie rozumiem różnicy między 18l/100km z radiem, a 16l/100km bez radia. Być może trochę się z autem dotarłem, lepiej rozumiem swoją Bellę i jeżdżę bardziej płynnie, ale żeby aż o 2 litry? Dodatkowo nurtuje mnie fakt, że naprawdę- bez radia, w trakcie postoju na jałowym buja obrotami, coraz niżej, niżej i po jakimś czasie silnik gaśnie, do tego w trakcie jazdy ze stałą prędkością na niskich obrotach zdarzają się zwiechy. Załączę radio i na jałowym obroty szaleją. Opadają, podbija je do 1500, znowu opadają, radio zaczyna przerywać, deska migać, kosmos. W trakcie jazdy wydaje mi się też, że zawiechy są znacznie częstsze. Myślicie, że to efekt psychologiczny? Czy obniżone napięcie spowodowane włączeniem prądożernego radia (moje radio ma wbudowany telewizor 10") może po prostu nasilać objawy przepływki?