Mi się wydaje, że "klimatolodzy" sprawdzili układ koledze metodą podciśnieniową, a nie wpompowali mu w układ 1atm czego?
Mi się wydaje, że "klimatolodzy" sprawdzili układ koledze metodą podciśnieniową, a nie wpompowali mu w układ 1atm czego?
Najpierw ściągnął maszyną,to co było,czyli 390 gr,potem cały proces odbył się automatycznie do sprawdzenia szczelności tą maszyną.W momencie,kiedy maszyna miała przejść w tryb napełniania,przerwał proces,odłączył węże,podpiął inne z azotem i barwnikiem oraz manometrami,nabił 10 atm i czekaliśmy bodaj 30 minut,może troszkę więcej.Później podpiął maszynę z powrotem,w menu ustawił start od osuszania i proces do nabicia się zaczął.Na moje pytanie czemu tak,to wyjaśnił,że ta maszyna daje 1 atm.ale czy nad czy podciśnienia się już nie pytałem.
A z tego co słyszałem,to nie wolno sprawdzać klimy powietrzem,to jest zabójstwo dla klimy,za dużo wilgoci i tlenu-tylko azot.
Panowie - pytanie.
Oddałem auto do serwisu.
Przy okazji chciałem żeby mi sprawdzili klime.
Okazało się, że czynnik jest, ciutke go ubyło ale nieznacznie.
Niestety - w Katowicach gdzie stoi moje auto - nie naprawiają klimatyzacji.
Gościu powiedział mi, że jest bardzo słabe ciśnienie. Możliwe, że to jakieś zaworki upustowe? albo kompresor.
W poniedziałek jadę do zakładu serwisowego klimatyzacji.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie koszta wiążą się z w/w zaworkami albo kompresorem?
W Katowicach powiedzieli mi, że jak włącza się klima - to strasznie przewory/rurki się nagrzewają i dlatego nie chłodzi.
Słabe ciśnienie kiedy? Gdzie?
Prawdopodobnie kończy Ci się kompresor.
Nie wiem - mało informacji uzyskałem.
Jakie koszta wiążą się z kompresorem? Dużo roboty jest aby go wymienić?
Jak dzwoniłem do serwisu od klimatyzacji to gościu powiedział, że raczej to takie zaworki - co nie zmienia faktu, że dopiero w poniedziałek będę wszystko wiedzial.
Wolę dmuchać na zimne i wiedzieć na co być przygotowanym - z kosztami i możliwymi usterkami.
Sprężarkę to sobie poczytaj ile kosztuje. Masz wszystko w necie. Po co tu pytać. Wymiana jest prosta. O dziwo dostęp jest łatwy![]()
Marek - ok, widze. Sprężarka to około 100-150zł za używkę - 350zł za nówkę.
Czy sprężarkę jestem sam sobie wymienić? Dojdę tam od prawego nadkola, po sciagnieciu koła?
Co wiecej - o co moze chodzic specom, gdy mówią ze mogą to być jakieś "zaworki"?
Pewnie o zawór rozpręzny im chodziło. sprężarke dasz rade sam wyjąc i włożyć najlepiej z kanału. Cyba, że wczłapiesz się pod niego na kobyłkach. Wcześniej spuścić wszystko z układu najlepiej w warsztacie to przechowają ci Twój czynnik.
Spod maski normalnie się wymieni.