Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion Avatar Marcin.Szczecin
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 16V Q-Tronic /// była m.in. AR 147

Domyślnie

Czy oglądał ktoś z Was w Krakowie w autka.pl te Alfy:

1. granatowa http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33293640.html - lakierniczo nie jest idealna, zastanawia mnie tak niski przebieg jak na auto z Włoch, dodatkowo dobrze wyposażone, m.in. xenon, automat itd.

2. grafitowa - http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-0...C31367081.html - spory przebieg jak na rok i wiadomo z zewnątrz do poprawek

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin.Szczecin Zobacz post

1. granatowa http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33293640.html - lakierniczo nie jest idealna, zastanawia mnie tak niski przebieg jak na auto z Włoch, dodatkowo dobrze wyposażone, m.in. xenon, automat itd.

2. grafitowa - http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-0...C31367081.html - spory przebieg jak na rok i wiadomo z zewnątrz do poprawek
    Polakowi nie dogodzisz... a to za niski przebieg "pewno kręcony", a to za wysoki jak na ten rok... hah
    Człowieku patrz na stan auta, a nie licznik

To są auta od Tomka, można brać w ciemno
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Nie o to chodzi, że za niski, tylko dostałem ponad 70 zdjęć tej granatowej, i wnętrze wydaje się relatywnie mocno zużyte.

Naoglądałem się przez ostatnie 2 miesiące sporo 159, większość z polskich salonów (więc przebiegi wysoce prawdopodobne, że pewne - na pewno większe szanse że realne niż sprowadzonych) i często np. wnętrza wyglądały lepiej, stąd mój niepokój i pytanie i czy ktoś na żywo oglądał te auta. Przebiegów się nie boje, jeździłem 5 letnimi autami, które miały po 300 tys. i wiem, że takie auta jeżdżą bez problemu. Problem, że jeśli jest automat, to trzeba ostrożniej podchodzić do przebiegów, żeby nie wpakować się w kłopoty, chociaż te Aisin AF40 to ponoć dobre skrzynie.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Każdy inaczej dba o swoje auto... można kupić zużyte auto z przebiegiem 150k km, a można kupić "nówkę" z przebiegiem grubo ponad 200k km...

Ze Szczecina masz kawałek... ale Tomek wie o Alfach wszystko- wie co naprawić, żeby auto jeszcze długo pojeździło.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

imo obie warte rozważenia ale i tak musisz pojechać zobaczyć na koniec

Dodano po 14 minutes:

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    Jak sie przejedzie 2.0 a jezdzil czyms szybszym to pewnie kupi bmw...
    Bocku, jak mame kocham, bejca do testowania wpadla zupełnie przypadkiem i niezamierzenie. Inna sprawa ze z niemieckiej motoryzacji to w sumie BMW mi podchodzi jeszcze jako tako ideologicznie. Poza tym marka dla mnie nie znana. Pomijajac fakt ze jeden kuzyn ma albo miał x1 i julke. Obydwa z 2.0 i 170 kucy w ropie i zdecydowanie woli jezdzic alfa ktora jest w porownaniu do BMW autem bezawaryjnym i bezkosztowym
    W sumie to kultura pracy tego silnika bmw 2.0 w niskim zakresie obrotow chyba najbardziej mi przeszkadzala. Silnik było slychac pomimo bardzo dobrego wyciszenia. Tyle ze ta +/-dwutonowa krowa po wcisnieciu gazu do dechy prawie ze zrywala się ze smyczy Mowcie co chcecie ale widze roznice miedzy sprintem do setki w 8 a 10 sekund Poza tym same plusy, no i wielki minus za cene. Ale kogos nawet w tym biednym kraju stać na nowke skoro trochę się sprzedaje tego.

Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    Z BMW jest jeden problem.
    Ma najgorszy silnik 2.0 diesla. Poszukaj sobie na necie hasło N47. By wymienić rozrząd trzeba wymontować silnik

o n47 cos tam slyszalem, ale teraz pewnie cos tam w nim poprawili (na lepsze lub gorsze Zreszta lancuch w jts porównywalny kosztowo
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 07-07-2014 o 22:08 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Autka.pl ma w ofercie tylko dwa auta z przebiegiem ponad 200k ......................
    Każdy samochód trzeba sprawdzać dokładnie, czy to od alfaholika czy od handlarza.
    2009, 170k km toż to 35-40k rocznie. Może nie duży tylko realny?

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Szczecin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    imo obie warte rozważenia ale i tak musisz pojechać zobaczyć na koniec

.
    Ale pojadę, pojadę. Tylko skoro ciągle ktoś chwali autka z tej stajni, to myślałem, że ktoś je może widział na żywo, troszkę już tam stoją.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja bym bardziej obawial sie sskrzyni manualnej w silnikach 1.9 JTDm.Automaty sa o wiele lepsze.Pozatym odpada Ci temat Dwumasy i sprzegla.Ja swoja kierownice dobrze przytarlem w przeciagu 3 lat i 30 tys.km wiec jak widzisz przebieg niewielki.Czeste manewry miejskie zuzywaja pewne elementy.Jak jezdzisz trasy msyle,ze duzo mniej

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    nie 159 nie ma tego czegos.Ja Cie nie zjem ale jak mozna pisac cos takiego??Jasne, ze mi sie BMKi podobaja ale chyba nie mozesz zarzucic Alfie, ze nie ma tego czegos?Kupisz co kupisz
    Czarny, 159 jezdzilem i wiem czego się spodziewać. Po prostu byłem zaskoczony ze cos może jezdzic lepiej w tej klasie auta. Wiem ze jezdzilem glownie mniej lub bardziej zabiedzonymi egzemplarzami w 159, ale jako taki pogląd mam i po prostu bejca mnie urzekla, bo jechala jeszcze lepiej Moje odczucie było porównywalne do tego jak kilka dobrych lat temu tez zresztą trochę przypadkowo przejechałem się 147 i moja reakcja była w stylu WTF ??? jakimi ja taczkami jezdzilem do tej pory A ze tutaj ludzie obyci z motoryzacja to postanowiłem tez swoje 3 grosze wrzucić

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jacekz
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

Grafitową oglądałem.
    Mechanicznie wydaje mi się, że nie jest z nią źle, oprócz tarcz do wymiany, jednak blacharsko jest na prawdę bardzo źle.
    Malowana była z każdej strony i to z kiepskim skutkiem.
    Na masce i tylnich nadkolach odłazi płatami lakier bezbarwny.
    Podsumowując, żeby doprowadzić auto do stanu używalności, trzeba by je pomalować całe.
    Jak dla mnie zakup takiego samochodu mija się z celem, a z ewentualną odsprzedażą może być bardzo ciężko.