Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: Co sprawdzić przed wyjazdem na wakacje

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r

Domyślnie Co sprawdzić przed wyjazdem na wakacje

Cześć, nie długo będę jechał alfą na wakacje i w sumie dosyć dużo kilometrów zrobię bo około 5 tyś, mam miesiąc żeby auto przygotować w drogę i na tą chwilę wymieniłem opony na nowe letnie, górne zawieszenie przednie, filtr powietrza i czyściłem intercoolera wraz z wężami, planuje jeszcze olej silnika i olej skrzyni biegów + lampy przednie bo nic przez nie w nocy nie widać, tylko pytanie czy może jest coś jeszcze co mogę sprawdzić/wymienić przed tak długą drogą a dodatkowo w takie upały.

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

Wykupic assistance na cala Europe polecam! I nie oszczedzsc na biletach flexi na prom. Jesli chodzi o techniczne to chlodnice sprawdz, termostat, pasek aux, klime i alternator. Upewnij sie ze masz aku w dobrej kondycji. Wez ze soba podstawowe narzedzia i butelke 4l oleju na wszelki wypadek. W zasadzie no nigdy nie wiadomo co sie moze stac.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto

Domyślnie

Chciałem wykupić to mi w allianz powiedzieli na infolini, że nie ma takiej możliwości ponieważ mam już OC.. hmm możesz mi jeszcze napisać jak sprawdzić klime/pasek aux/termostat/chlodnice? pytam bo naprawdę nie wiem. Co do aku sprawny mam go może z 4 miesiące nówkę kupiłem. Właśnie wiem, że nie wiadomo co może się stać bo w tamtym roku to opona tył mi strzeliła na autostradzie bez pasa awaryjnego a do tego zapiekł mi się pierścień centrujący i nie mogłem założyć nowej bo nie miałem młotka i musiałem uderzać w śrubokręt kombinerkami aż puścił... dlatego w tym roku chce się przygotować. Dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

Podjedz do mechanika to sprawdzi. Gemeralnie nalezy sprawdzic czy masz ładnie nabita klime, czy pasek nie ma luzu, nie slizga sie, czy alternator laduje tak 14v powinien miec. Chlodnice sprawdza sie na oko ale, jak nigdy nie byla robiona to ja bym zmienil na nowa. Mi poszla niespodziewane pod domem! A i upewnij sie ze masz dwa kluczyki do auta! Jeden daj zonie, w razie jak zgubisz albo ciebie okradna to masz zapas. Jesli chcesz nocowac w Italli na parkingach w samochodzie to odradzam! Moze sie to zle skonczyc. Ojca uspili gazem i okradli na strzezonym parkingu! Wykup asistance w niezaleznej firmie.

Dodano po 2 minutes:

Sorki nie widze na Tapatalk ile latek ma twoje auto ale jak z 8 i widzisz rdze na chlodnicy to zmien ja. Koszt nieduzy a glowa spokojna. W alfach te chlodnice jakoś czesto padaja, nie wiem dlaczego.

Dodano po 3 minutes:

Na szescie sie nie obudzil jak go okradali bo mógłby juz niezyc. Te grupy sa czasem uzbrojone jak nie bron paalna to przynajmniej w noze i dziala w kilka osob.

Dodano po 4 minutes:

No i nie zapomnij o apteczce, gasnicy,trojkacie,kamizelce itp! Jak jedziesz do Austrii i Szwajcarii to sprawdz gdzie kupic viniety we wloszech masz czasem co 5km bramki wiec zabierz odpowiednia ilosc euro we Francji tez tanio nie jest! No i jeszcze raz powtorze wystrzegaj sie nocowania na paskingu we Wloszech!
    Ostatnio edytowane przez FifthGear ; 08-07-2014 o 18:28 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto

Domyślnie

Ładowanie akumulatora przez alternator sprawdzę, klimę też podjadę sprawdzić. 2 klucze są, i zestaw narzędzi też biorę. Jakbyś na coś jeszcze wpadł to napisz chętnie przeczytam i może tym sposobem w jakimś stopniu zminimalizuje ryzyko. Nie mam zamiaru spać w aucie . Chciałbym żeby miało 8 lat, ma 14 lat i dlatego tak starannie wszystko chcę sprawdzić. Mogę sobie tylko wyobrazić co musiał przeżyć.. masakra. Osobiście będę spał w domu u siostry więc raczej problem mi nie grozi, jeżeli chodzi o Państwa w jakich będę to Holandia,Francja,Belgia,Niemcy ostatnie przejazdem.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja Ci radzę sprawdzić wszystkie przewody olejowe silnika i wspomagania. Te przewody lubią strzelać po tylu latach. Nie są drogie, najlepiej wymień na nowe jak nigdy tego nie robiłeś.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto

Domyślnie

Cześć, powiesz mi gdzie je znajdę? może jakiś link alle.... w celu rozeznania się w temacie. Jeszcze dodam, turo regenerowałem rok i 3 miesiące temu, wymiana sprzęgła i całego osprzętu 8 miesięcy temu, wymiana rozrządu 7 miesięcy temu. przebieg na tą chwilę 266 tyś.
    Ostatnio edytowane przez RobertD1 ; 08-07-2014 o 18:51

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Przewody hydrauliczne zakuwa każdy zakład z takimi przewodami. Np do chłodnicy oleju wspomagania (najczęstsza usterka 166 w tym wieku) dwa zakute przewody kosztują mniej niż mizerna używka. Poszukaj u siebie w okolicy hydrauliki siłowej. Przewód za metr kosztuje kilkanaście złoty a każde zakucie końcówki coś koło piątaka. TO śmiech na sali a te przewody po tylu latach mają dni policzone. Jak masz zamiar nakulać 5tys za granicą to ja bym odżałował łącznie tą stówkę czy dwie i wymienił wszystko.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto

Domyślnie

Możesz coś więcej na temat tych węży powiedzieć? tzn. gdzie je znajdę gdzie kupię będę wdzięczny.
    Rozumiem, że mogę być upierdliwy ale listę robię i od jutra zabieram się za każdy punkt po kolei.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie wiem nawet skąd jesteś bo od ponad roku nie uzupełniłeś profilu.
    Np taka firma to robi:
    http://www.hansa-flex.com.pl/
    Ale pewnie w okolicy znajdziesz jakąś mniej rozreklamowaną. Wyciągasz swoje przewody, jedziesz do nich i robią Ci nowe.