Takie objawy często powodują uszkodzone klapy w silnikach 16v i 20v.
W silnikach 8v nie ma klap wirowych. Sprawdził bym klapę gasząca/przepustnicę.
Chłopaki z www.pablogarage.pl mieli ostatnio taki przypadek jak u nich byłem na przeglądzie.
Takie objawy często powodują uszkodzone klapy w silnikach 16v i 20v.
W silnikach 8v nie ma klap wirowych. Sprawdził bym klapę gasząca/przepustnicę.
Chłopaki z www.pablogarage.pl mieli ostatnio taki przypadek jak u nich byłem na przeglądzie.
Mądrością swiecisz, a kolega dobrze mówi.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
To fakt po 2t korekty się poprawiają. A kolega grubadupa nie korzysta z wyszukiwarki forumowej już nie wspomnę o google
puszczone smarkiem z nosa
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Ktoś podpowie czy ten orlenowski będzie dobry?
![]()
Ja kupuję Platiunium, ten z motorkiem na etykiecie. Cena jakieś 26 zlociszy.
Kiedyś, właśnie w temacie o oleju 2T, ktoś wrzucił właśnie ten i kazano zmienić na Platiunium, bo podobno lepszy. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale coś takiego kojarzę.
@Sdero, też pisał że lata na Platiunium 2T.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez marti ; 19-07-2014 o 20:11
Przy takich korektach olej 2T cudów nie zdziała... Ja bym oddał wtryski na kontrolę do jakiegoś autoryzowanego serwisu Bosch. Ale wcześniej warto zajrzeć do przepustnicy i na próbę zaślepić EGR całkowicie.
Jeśli chodzi o sprawdzenie ciśnienia paliwa podczas rozruchu to wystarczy zrobić logi wartości mierzonej i oczekiwanej (najlepiej oddzielnie podczas dwóch rozruchów, żeby próbki były częstsze).
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak już robiłem i wartość zmierzona jest bardzo podobna do wartości oczekiwanej. Nie ma między nimi jakiejś kolosalnej przepaści.