Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Temat: Stuki przy puszczaniu gazu 2.4 175KM

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

U mnie osłony w stanie dbd. drżenie mam na pedale sprzęgła podczas jazdy. Sporadycznie buja samochodem podczas jazdy. Stuki mam już bardzo głośne, więc kielichy napewno dostały po dupie. Nie będę się bawił w samą wymianę krzyżaków bo jak to nie wystarczy to zapłacę dwa razy za robotę a i krzyżaki mogę wtedy uszkodzić i też zapłacę 2x. Dzisiaj zakupiłem też lewy kielich. Za miesiąc kupię sobie prawy i w ten sposób rozłoże sobie na raty wydatki

Acha, duży luz mam na obu, na prawym większy.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jestem po wymianie kielichów i krzyżaków. Poprawa jest, część stuków zniknęła (bo było ich już kilka rodzajów) i zmniejszył się luz w napędzie co czuć przy ruszaniu. Niestety nadal coś stuka przy zmianie biegów podczas puszczania sprzęgła. Już nie mam pomysłu co to może być. Pozostają już chyba tylko poduszki i luz na mechanizmie różnicowym. Podsumowując, wymieniłem:
    -sprzegło i dwumas
    -przeguby wewnętrzne
    -tylną poduszkę silnika

Stukanie jak było tak jest. Chyba jedynym rozwiązaniem jest jeździć aż coś się ewidentnie rozpieprzy.

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

A poduszki skrzyni? W lagunie mialem to samo, pomogła wymiana poduszek silnika i skrzyni.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Poduszka skrzyni jest następnym podejrzanym ale coraz mniej uśmiecha mi się wymienianie części "na próbę", gdyby chociaż była pęknięta albo zerwana ale wygląda wzorowo. Chociaż z drugiej strony to o niczym nie świadczy bo ta tylna silnika też wyglądała na nietkniętą a była poprostu zbyt miękka. Na razie muszę wymienić łożyska w przednich kołach bo mają spore luzy choć jeszcze nie chałasują. Niedługo wymienię połowę tego auta na nowe...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Sprawdziłeś choć luz na mechanizmie różnicowym? Jak wywalałeś przeguby to operacja ta jest prosta do sprawdzenia.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie ja robiłem, więc nie sprawdziłem. Gdybym sam grzebał przy aucie to już dawno bym je rozkręcił co do śrubki. Niestety nie mam możliwości ani umiejętności. Zresztą nie wiem, czy by mi się chciało stracić pół weekendu na rozbieranie auta, jeśli mogę w tym czasie np. "puknąć" żonę

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    Nie ja robiłem, więc nie sprawdziłem. Gdybym sam grzebał przy aucie to już dawno bym je rozkręcił co do śrubki. Niestety nie mam możliwości ani umiejętności. Zresztą nie wiem, czy by mi się chciało stracić pół weekendu na rozbieranie auta, jeśli mogę w tym czasie np. "puknąć" żonę
    Oby nie mlotkiem

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał viader Zobacz post
    No to nic Ci nie poradzę. Kiedyś to luz na łożysku może tobie zrobić "puk, puk" Do zdiagnozowania tego, nie trzeba w sumie nic demontować. Wystarczy kanał, lub podnośnik. Chęci miałem dobre...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Będzie okazja to sobie to sprawdzę, w końcu jeżdżę alfą, nie raz jeszcze będzie na kanale Ale szczerze wątpię, aby to był luz na mechanizmie różnicowym, ponieważ teraz po wymianie przegubów auto rusza od razu po puszczeniu sprzęgła. Wcześniej po ruszeniu do tyłu a potem przodu czuć było, że trochę mija zanim napęd się napnie. Teraz zmiana kierunku jazdy jest natychmiastowa. Najprędzej będzie to poduszka skrzyni, ponieważ teraz słyszę puknięcie tylko z lewej strony. Wcześniej słyszałem też stuki metaliczne z obu stron przy otwartych oknach, to waliły krzyżaki w kielichach, po wymianie już nie tłuką. Został tylko ten dźwięk z lewej strony, nie metaliczny tylko taki bardziej głuchy, trochę jakby trzeszczący, jakby się coś napinało. Muszę kogoś poprosić o pomoc w odsłuchaniu z zewnątrz z obu stron.
    Ostatnio edytowane przez viader ; 21-07-2014 o 22:08

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

viader pojedz na stacje diagnostyczna, wejdz pod auto niech ktos rusza i uslyszysz gdzie stuka, jak nie bedziesz pewny wez stetoskop i osluchaj, innego wyjscia nie ma.