Strona 9 z 36 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 359

Temat: Woda dostaje się do wnętrza auta

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    AR 159 3.2 Q4 JTS

Domyślnie

Zabralem sie dzisiaj za uszczelnienie drzwi. Masakra. Oczywiscie wieksza czesc dnia zajelo nam usuwanie silikonu. Wywalilem tez oryginalna uszczelke co byla przy tej plycie z blachy. I tak byla sparciala u dolu. Nie udalo sie skonczyc pracy z powodu zapadajacych ciemnosci. Czy ktos moze mi napisac jak odczepic ta blache? Zrobilem wszystko krok po kroku jak ktos juz opisywal i nie moge odczepic blachy bo ona sie trzyma na przewodzie od klamki. Jak mam to zrobic zeby nic nie polamac.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar b0b3k
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 2.4jtdm | była 147 1.9jtd

Domyślnie

hej, udalo sie cos?

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

do wszystkich przestraszonych: unikniecie takiego problemu jak woda i ryby w kabinie.. jesli posmarujecie solidnie silikonem uszczelki, dotykające do drzwi auta. Otwieranie w zimie, na siłę, nawet na "lekką siłę" po ktorymś tam razie powoduje mikrowypaczenie uszczelki i prosta droga do przecieku.
    Pamiętajcie, ze woda szuka zawsze najprostszej drogi.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Nie pamiętam czego użyłem. Nie bawiłem się w żadne pasty itp, a kupiłem bodajże najzwyklejszą uszczelkę do stolarki okiennej z warstwą samoprzylepną i po usunięciu starej po prostu wkleiłem nową i jest spokój już ponad dwa lata. Z pewnością nie polecam silikonu, ponieważ ma składniki żrące lakier i wkrótce wda się korozja.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    silikonuje uszczelki moich aut, od lat, nigdy nie było zadnej korozji
    Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    AR 159 3.2 Q4 JTS

Domyślnie

Mialem pisac wczesniej ale sporo pracy. Tak drzwi sa zrobione. Sporo godzin spedzilem z kumplem zeby to zrobic. Glownym problemem bylo wywalenie silikonu ktory w warsztacie mi zalali. Poza tym robilem to pierwszy raz. Teraz juz wiem co i jak wiec pozostale drzwi powinny pojsc szybciej. Co do uszczelek to wywalilem ta oryginalna sparciala i wkleilem w ten rowek zwykla(do drzwi w domu lub okien). Zeby miec wieksza pewnosc wkleilem kolejna w srodku tej blachy(tuz pod tym rowkiem). Jak juz wszystko z powrotem przykrecilem to dalem jeszcze jedna na okolo tej blachy. Od tamtej pory(ok 2 tyg. temu) suchutko a kilka razy juz mocno padalo. Przed chwila tez sprawdzalem(chyba wejdzie mi to w nawyk) i sucho. Jedyny minus to podczas usuwania silikonu porysowalem sobie troche drzwi w srodku(pod boczkiem). Uzywalem plastikowej szpatulki. Nie szlo silikonu usunac tyle tego bylo.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Evo666
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    159 2.0 JTDm 09r

Domyślnie

Odgrzewam kotleta.

Wczoraj wpadła mi płyta pod siedzenie kierowcy, i tylko dzieki temu odkryłem przypadłośc jak w temacie, cale poszycie podlogi mokre po tych intensywnych deszczach, dzisiaj byla kolejna ulewa wiec mialem okazje sprawdzic rozkladajac reczniki skąd cieknie. Okazało sie ze to drzwi pasazera lewe.
    Ja rozumiem ze w 159 to juz niebo a ziemia w stosunku do 156ek ale w 5 letnim aucie parciejące uszczelki w drzwiach to tylko włosi potrafią....
    Pytanie do tych co juz naprawiali to, Jak wam sie uszczelki marketowe sprawdzją? wszystko ok ? mozna montować?

PS: Dla nieswiadomych, popatrzcie sobie pod swoje siedzenia, szczególnie po intensywnych ulewach jakie teraz mamy. Jak widac w autach poliftowych nic nie poprawiły makarony.

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Ja w sowoej juz 3 uszczelki wymienilem. Auto z 2008 roku
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Cytat Napisał Evo666 Zobacz post
    Pytanie do tych co juz naprawiali to, Jak wam sie uszczelki marketowe sprawdzją? wszystko ok ? mozna montować?
    Mi leciało przez przednie prawe dość konkretnie po mocnej ulewie. Wkleiłem tylko na dole uszczelkę o profilu E i do tej pory, pomimo kilku ulew, nic nie cieknie.
    Przy okazji robienia podnośnika w lewych tylnych też wkleiłem. Nic nie leciało tamtą stroną, ale po rozebraniu również nie wyglądała za dobrze

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Ja wymieniałem uszczelkę w tylnych drzwiach 3 tygodnie temu. Kupiłem w OBI uszczelkę o profilu E. Nie trzeba wymieniać na całym obwodzie. Ja wymieniłem tylko na dolnej krawędzi i jeszcze po 10cm do góry z każdej strony. Trzeba dokładnie oczyścić pozostałości starej uszczelki i w to miejsce wkleić nową. Dodatkowo nakleiłem tyle samo uszczelki na drzwi według śladu który zostawiła uszczelka. Jak na razie było kilka poważnych ulew i ani kropli wody nie widziałem w aucie.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Świeżak Avatar many19831
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    mondeo mk3-> alfa 159 by szewi 250PS 540 Nm

Domyślnie

znalzlem cos takiego na yt jak myslicie czy opis gostka jest zgodny z waszymi doswiadczeniami rozbiorki(gosc rozlozyl i teraz pokazuje wiec nie wiem czy mu wierzyc) Chodzi mi o to czy autentycznie wystarczy odkrecic na okolo te sruby blachy a pozniej dwie ktore trzymaja prowadnice i czy to sie tam nie rozleci. No i natepna kwestia czy jak juz rozbiore do tego etapu czy bede w stanie wymienic zuzyte uszczelki bez rozbierania prowadnic?
    dzieki z gory za odpowiedz a otro filmik jaki wyszukalem
    https://www.youtube.com/watch?v=NwY0Pl60T-0

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

gostek jest z forum i wielu ludziom pomogl wiec chyba jet OK i filmiki fajne wrzucal