Dobrze Jahu pisze . To ze teraz dziala nie koniecznie swiadczy o tym ,ze to koniec klopotow.
Dobrze Jahu pisze . To ze teraz dziala nie koniecznie swiadczy o tym ,ze to koniec klopotow.
panowie chyba wiem o co kaman , wiec ... autko nabilo sie do tych 522 dokladnie i sluchajcie wsiadam lux chlodzi przjechalem iles tam kilometrow okolo 15 . i nagle goraco mi sie robi no to mowie szok juz kaplica , nacisnalem zeby jakby wylaczyc klime ten platek sniegu i wcisnalem auto i znowu chlodzilo... jest to mozliwe ze wylaczyla sie sama sprezarka podczas jazdy ?? ale tylko raz mi sie to dzisiaj trafilo pozniej a dlugo jezdzilem ...i co o tym mylslicie ?? kompresor wiatrak dziala wszystko cisnienie ok takze wszystko ogolnie jest spoko...
Wszystko ogólnie spoko, a jednak wyłączyła ci się klimatyzacja. Więc coś jest nie-spoko.
Jest możliwe, że sprężarka zostanie wyłączone gdy ciśnienie w układzie wzrośnie poza dopuszczalną wartość. Przyczyny tego mogą być:
– zabrudzona zewnętrznie chłodnica, która zmniejsza przepływ powietrza
– niesprawne wentylatory lub ich sterowanie (wtedy nie chodzi jeden z biegów)
– uszkodzony presostat
– zabity osuszacz w skraplaczu
– inne
Oczywiście usterki mogą być też po stronie sterowania klimatyzacją wewnątrz auta (sama centralka, jakieś czujniki lub instalacja elektr.). W poprzednim samochodzie uszkodzony czujnik antyzmrożeniowy generował u mnie podobne problemy - częste wyłączanie sprężarki mimo tego, że "wszystko było spoko".
Klima nie ruszy gdy nie działa 1 bieg wentylatora ?
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Nie no racka racja śmieje się ze.działa będę musiał podjechać.mam.ubsiebie w belchatowie ludzi od klimy. To zobaczą. Bo dzisiaj byłem i jak.na złość.działało wszyatkoale dzięki dzięki myślę że na dniach to zrobię to.napisze co było.
to spoko jutro ogarne teamt ok jesli mowisz ze identyczna sytuacja ok...jutro dam znac;]
Na postoju może działać ( na wolnych obrotach ) kiedy zwiększysz obroty zbyt duża ilość oleju blokuje i odcina ( wyłącza ) sprężarkę. Dlatego robi się ciepło lub gorąco. Przy odzyskiwaniu czynnika nigdy nie ściągnie się wszystkiego podobnie jest z olejem. Dodanie zbyt dużo oleju powoduje to co napisałem wyżej.![]()
rozumiem , ale raz mi w sumie odcielo a troche pojezdzilem.. ok jutro zobacze co i jak