coś się zmieniło?![]()
Do Autora tematu:
Witam!
Czy móglbyś przybliżyć jaki cel przyświeca Tobie w produkcji customowego wahacza? Zmniejszenie masy? Poprawa geometrii?
Jakie masz kryteria? Bezpieczeństwo? Cena? Wytrzymałość? Jest to bardzo istotne pytanie, żebyś mógł wykonać najbardziej optymalny projekt. Bo mam nadzieję, że nie jest to sztuka dla sztuki.
Nie pisze tego złoświe, staram się zrozumieć problem, żeby móc coś doradzić :-)
Pozdrawiam
Customowy wahacz ma w sumie(jak dla mnie) dwa cele - możliwość wymiany tulei i sworznia oraz ewentualnie dodanie możliwości zmiany geometrii zawieszenia.
A jak z homologacją?Ktos do dopuści do użytku na drogach publicznych? Czy poprostu 2 rurki, spawarka z allegro za 150pln i heja.... Jadymy z projectem! a jak potem komu pęknie "spawik" na takim kustomie i zabije jakieś dziecko na pasach , to kto za to odpowie poza kierowcą? Zastanawiał sie ktoś nad tym kiedyś?
[C
zaczyna się
Podczas deszczu, gdy wiatr wieje
słychać alfę jak rdzewieje.
Jak bedzie jechac 50 to wyhamuje. Jeśli chodzi o zmianę geometrii - nie lepiej camber plate wykorzystać?
Co do wymiany tulei i sworzni - trw kosztuje 160pln....
Tak jak i chińskie wahacze które mają nie wiele wspólnego z kontrolą jakości, tak jak i adaptery pod większe hamulce(pozatymi ori brembo np 330 w GTA) badziewiaste zderzaki z włókna dostępne na allegro, przerabiane reflektory, hidy i inne pseudo ksenony przykładów można mnożyć i mnożyć. I jakoś większości forumowiczów to nierusza a jak się powie że tylko TRW bo reszta to chłam to zakrzyczeć próbują. Jeśli to będzie robione zgodnie ze sztuką u dobrego rzemieślnika to czemu coś się ma stać?? Gorsze ulepy jeżdza po drogach i nawet przechodzą przegladyi jakoś nikt się nie spina na ich widok.
www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla
Tu nie chodzi o spinanie sie na sam wyrób. Spawajcie sobie te wahacze. Tylko zauwaz jakie siły działaja na wahacze w samochodzie... Kształt oryginalnych wahaczy w samochodach i to jak i z czego sa wykonane nie wynijka z tego, że maja był ładne , tylko z tego , ze maja być odpowiednio wytrzymałe.
Myślisz ze wystarczy zespawac ze soba 3 rurki i będzie ok? Wiesz dlaczego wahacze oryginalne to odlewy a nie jakieś pospawane kawałki metalu? Słyszałeś o takim czymś jak korozja i jakie niesie ona ze sobą konsekwencje?
Na tor ok. W najgorszym wypadku rozbijesz samochód albo sam siebei zabijesz
Ale na drogi publiczne wyjezdzać na takich samoróbkach? Pogratulowac odwagi i błyskotliwości![]()
homologacja: "..." Korzystanie ze sprzętu, który jej nie posiada powoduje, że za uszkodzenia lub szkody spowodowane użytkowaniem odpowiada użytkownik..
Także jakby Ci taki spawik pekł i pierdyknał bys na światłach jakiegoś Jaguarka XJ 2014 albo inne A8 to podejrzewam, że do końca życia byś sie nie wypłaciłNie mówiąc o rentce dla kierowcy owego A8, którego by zaczeła bolec szyja po wszystkim
![]()
Także chłopcy. Szerokości jak to mówią i przyczepności![]()
Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 05-08-2014 o 13:16
[C
A skąd wiesz kim jest osoba która projektuje sobie takie wahacze?
Może jest inżnierem F1, albo po prostu umie się posługiwać programami do symulacji CFD?
BTW. Jak rozumiem serwisujesz auto tylko w ASO? No wyjechać na drogi autem z nieodpowiednio dokręconymi śrubami, no masakra!
Ostatnio edytowane przez Krusz ; 05-08-2014 o 13:26
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Krusz. Mylisz poprostu pojeciaUsiadz sobie i na spokojnie zastanów sie nad tym co napisałem
Ale tak na spokojnie. Bez nerwów. Z mojej storny to wszystko w tym temacie
![]()
[C