Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Za duże spalanie 1.9 JTD...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTDm '05

Domyślnie Za duże spalanie 1.9 JTD...

Witam,
    wydaję mi się, że mam problem ze zbyt dużym spalaniem w mojej GT... Mając już mało paliwa, około 5 litrów w baku (na oko) zatankowałem 30 litrów ON. Przejechałem 100km w trasie do prędkości max 120 km/h, no i w mieście niecałe 90km i zapaliła już się rezerwa... dodam, że nie jeżdzę na wysokich obrotach, nie rozpędzam się bez sensu, hamuję silnikiem itd... Nie wiem czy to wina wskazówki, ale ona opada normalnie w oczach. Podpowiedzcie jak zrobić logi żeby coś było widać w jakim stanie są poszczególne podzespoły za to odpowiedzialne.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Wskaznikiem zabardzo sie nie sugeruj bo on moze klamac. U mnie potrafi po ponownym uruchomieniu z pierwszej kreski nad rezerwa wskoczyc pod druga kreske i tak trzymac. Ogolnie w miescie tankujac za 20 euro (okolo 15 l) robie srednio 240 km, ale nie oszczedzam jakos szczegolnie pedalu gazu. Opony 225/45/17 . Jak wskazowke mam na rowno 0 to moge jeszcze przejechac naprwbo 40 km (zdarzylo sie gdy wsiadlem po dziewczynie do samochodu...). Na forum jest opis odnosnie robienia logow i jakie parametry wybrac. Dymienia nie zaobserwowales czy strat mocy??

Gesendet von meinem Xperia Arc

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

zatankuj do pełna
    przejedź ze 300-800 km
    zatankuj do pełna
    podziel tankowane na 3 - 8

bo wskaźnik to tylko tak na oko pokazuje

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcami odnośnie teoretycznego jedynie wskazywania poziomu paliwa. U mnie np. jest tak, że pierwsze dwie kreski pozwalają na przejechanie dystansu 200 km w trasie i 150 w mieście, każda kolejna to 60 km.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTDm '05

Domyślnie

Przydymia mi na czarno troche podczas depniecia, nie wiem czy prawidlowo sie zbiera... ale moim zdaniem Seat Toledo III 2.0 TDI 140KM lepiej sie zbiera... ktos mi wytlumaczy na PW jak po kolei zrobic logi? na forum czytalem tematy, ale nie ma podanego Faq co i jak po kolei...

Aha, dodam ze majac wskazowke, ktora sie juz nie podnosi, przejechalem 70km i jeszcze auto jechalo...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

Cytat Napisał HuMaXxX Zobacz post

Aha, dodam ze majac wskazowke, ktora sie juz nie podnosi, przejechalem 70km i jeszcze auto jechalo...
    Macie się czym chwalić, tak jazda to najszybsza droga do zajechania wtryskiwaczy i obu pomp...
    Przyczyn dymienia jest od liku, od nieszczelnego dolotu do zapieczonych łopatek w zmiennej geometri.
    Zrób logi i przedstaw je a ktoś ogarnięty na pewno pomoże

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Ciesze sie, ze zawsze przebywasz w miejscach gdzie do stacji benzynowej masz kilka km. Nikt nie mowi, ze caly czas jezdzi na ostatnich kroplach i mi przynajmniej auto nigdy nie zgaslo z braku paliwa, ale wiem tez ile mniej wiecej na pelnym baku pokonam km w miescie i wiem, ze moj wskaznik oszukuje. Przy pelnym baku (pod sam korek, w trase - zaraz uslysze, ze tez zle bo paliwo zmienia objetosc) wskazowka tez nie wskazuje mi rowno 1 tylko jest ponizej.. Poza tym o ile mozna ufac FESowi to przy jednej kresce na wskazniku, mam wedlug FESa 18%.. Ostatnio przy zabawie to zaobserwowalem.

Gesendet von meinem Xperia Arc

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTDm '05

Domyślnie

Nie jezdze tak na codzien tylko raz sie przytrafilo. Ktos ogarniety wytlumaczy mi co po kolei zrobic z programem Fes? juz go posiadam, auto sie laczy, ale nie wiem co dalej, na forum nie moge znalezc instrukcji.