Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Skutki "kręcenia licznika"

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie Skutki "kręcenia licznika"

Witam od nie dawna jestem posiadaczem Alfy 159, otóż po sprawdzeniu EXAMINEREM w serwisie i przy okazji chęci ustawienia "daty ostatniego przeglądu", (po wymianie oleju w silniku, skfrzyni, filtrów i rozrządu z pompą wody) na właściwą datę czyli dzisiejszę nie jest to możliwe w żaden sposób. Data wyświetlana przy "data ostatniego przeglądu" to 2004 01 01
    Masakra, co debile zrobili chcąc kręcić licznik!!!
    Alfa ma teraz na liczniku 172tkm, ale prosto można obliczyć z ilości przeglądów wyświetlanych czyli 9 a jest liczony co 35tkm, czyli ma jakieś 315tkm, oczywiście jak kręcili licznik nie dawno do sprzedaży (barany)
    Nie wiem czy przez to ale jest wyświetlany błąd czujnika poziomu oleju B1001 i B1021 brak połączenia z tablicą przyrządów, błąd powraca.
    Nie wyświetla mi oczywiście stan poziomu oleju przy odpalaniu silnika na wyświetlaczu, a nie wiem jak sprawdzić prócz bagnetu, bo na nim teraz jest 3/4
    Co można zrobić? żeby datę zmienić ? czy czasami softu nowego nie trzeba wrzucać w komputer?
    Poradzi sobie ktoś z tym w Warszawie?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

A jak ustawiasz tą datę przeglądu?
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

W serwisie mechanik nie mogł zmienić mówił że sie jeszcze z tym nie spotkał i próbował na kilka sposobów. Ale i mi coś się wieżyć nie chce więc jak by chciał ktoś spróbować to czekam na informacje.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał marcinq24 Zobacz post
    W serwisie mechanik nie mogł zmienić mówił że sie jeszcze z tym nie spotkał i próbował na kilka sposobów. Ale i mi coś się wieżyć nie chce więc jak by chciał ktoś spróbować to czekam na informacje.
    Najpierw powinien ustawić datę na zegarach. Nie komputerem, tylko normalnie, z "gałek" przy kierownicy. Potem dopiero robi reset przeglądu i powinna wskoczyć data.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Data i godzina była cały czas ustawiona na wyświetlaczu w samochodzie, więc jak robił reset to i tak nie zmieniła mu się data. Po weekendzie pojadę do fiata to zobaczę ponownie.
    Pozdrawiam