Dokładnie. Ale akumulator ciągle niedoładowany szybciej padnie.
Dokładnie. Ale akumulator ciągle niedoładowany szybciej padnie.
Jest jeszcze jedna sprawa baaardzo wazna w dieslu. Ampreraż to jedno a prąd rozruchowy to drugie. Te małe aku maja niski prąd rozruchowy bo sa do małych benzyn natomiast diesel potrzebuje porządnego prądu rozruchowego na start i to jest najważniejszy parametr aku do diesla.
Wstyd się przyznać ale 2 lata temu przez całą wiosnę, lato i jesień jeździłem na 45ah bez żadnych problemów a potem przyszła zima...
Tapnięte z SM-N9005
Podepnę się pod temat,
Mam aku TUDOL 95Ah 900A i chyba wyzionął ducha. Aku ma prawie 10 lat.
A wczoraj dolałem wody i podłączyłem pod prostownik.
Myślę, że nie ma sensu już go ratować, ale chciałem sprawdzić czy już jest rzeczywiście dead.
A teraz taka sprawa, czy polecacie taki aku do mojej belli
http://allegro.pl/akumulator-centra-...478124046.html
Ja polecam Centre Futurę w każdym aucie w domu jest taki aku i nic się z nimi nie dzieje. Na stronie centry zalecają do tego silnika 77Ah i prąd rozruchowy 760A z drugiej strony auto part zaleca 110Ah i 950A rozruchowego i cholera wie komu to wierzyć teraz. Ale myślę, że ten z allegro powinien dać radę bez problemu.
To dobrze, wczoraj zamówiłem u kumpla w hurtowni, na jutro powinien być.
A TUDOL kaput. Tylko kontrolki się zaświeciły po 20-stu godzinach pod prostownikiem.
Jak już kupowałeś nowy to mogłeś wziąć taki jak podaje producent samochodu, czyli 100Ah, a nie 72Ah.
Zamontowany nowy aku CENTRA FUTURA 77Ah 760A
Na jakis czas napewno starczy![]()
Wg moich obserwacji 77 jest za maly do tych silnikow, tzn przy codziennej jezdzie jeszcze ok ale jak dostanie trudna sytuacje itp to jednak brakuje mu tego pradu rozruchowego, autp kupilem z prawue nowa centra 77 i w pierwsza zime potrafil czasami coezko krecic, rok temu wlozylem 100 od auta ktore mialem z 3 lata temu i w ogole inaczej, nigdy mnie nie zawiodl.