Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Aso i ich diagnozy...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie Aso i ich diagnozy...

Pojechałem do Aso po drodze jak wracałem z Krakowa. Przyczyną było ocieranie w okolicach prawego koła występujące po około 2-3 km jak auto było ciepłe oraz wibracje na biegu jałowym na postoju również występujące okolicach prawej strony ewentualnie środka kabiny także dopiero po rozgrzaniu. (oba objawy nie występują za zimnym silniku) Panowie z aso powiedzieli, że to wina poduszki pod skrzynią jeśli chodzi o wibracje ponieważ przytrzymali ja i podobno przestało. (ale jesli byłaby to wina poduszki to chyba wibracje byłby również na zimnym silniku czy nie mam racji? )
    ja nadal sadze że jest to wina podpory prawej półosi ewentualnie całej, która powoduje zarówno szuranie i wibracje po rozgrzaniu.
    Czy diagnoza Aso w ogóle jest w jakimś stopniu wiarygodna?
    Oczywiscie wycenili mi dwie poduszki pod skrzynią (jakieś rezstyjne czy jakos tak nie pamiętam) 500zł bez robocizny jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez czapel ; 21-08-2014 o 20:37

Użytkownik Embrion Avatar szkoder
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

Ja mam w Pszczynie w ASO auto już od 3 tyg (!!!) i dalej nie wiedzą co mu jest. Nie idzie wypalić DPFa więc najpierw winny EGR, potem alternator ( a spece od regeneracji alternatorów powiedzieli że jest w super stanie), ale panowie z ASO już mi robią dobrą cene na nowy alternator. Niestety się zraziłem i jutro jade uregulować rachunek na 1600 zł(!!!) i jade wyciąć to dziadostwo a potem do jakiegoś dobrego elektromechanika. Niestety bardzo się zraziłem do ASO i będę ich omijał szerokim łukiem:/

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał czapel Zobacz post
    Pojechałem do Aso po drodze jak wracałem z Krakowa. Przyczyną było ocieranie w okolicach prawego koła występujące po około 2-3 km jak auto było ciepłe oraz wibracje na biegu jałowym na postoju również występujące okolicach prawej strony ewentualnie środka kabiny także dopiero po rozgrzaniu. (oba objawy nie występują za zimnym silniku) Panowie z aso powiedzieli, że to wina poduszki pod skrzynią jeśli chodzi o wibracje ponieważ przytrzymali ja i podobno przestało. (ale jesli byłaby to wina poduszki to chyba wibracje byłby również na zimnym silniku czy nie mam racji? )
    ja nadal sadze że jest to wina podpory prawej półosi ewentualnie całej, która powoduje zarówno szuranie i wibracje po rozgrzaniu.
    Czy diagnoza Aso w ogóle jest w jakimś stopniu wiarygodna?
    Oczywiscie wycenili mi dwie poduszki pod skrzynią (jakieś rezstyjne czy jakos tak nie pamiętam) 500zł bez robocizny jeszcze.
    Na 90% wina polosi. Znany temat.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

też tak myślę, to tylko mnie przekonało że diagnostów to tam mają jakich mają...

Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Zazwyczaj ludzie wymieniali całą półoś, ale ciekawe czy może wymiana samego łożyska podpory czy też innej części składowej by pomogła

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Te wibracje w końcu wyczuwalne są podczas jazdy czy tylko na postoju?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

przy jeździe raczej nie, ale na postoju tak zdecydowanie, jeszcze mam taki myk, że jak załączę bieg to ustaje choć nie zawsze, jak wyluzuje znowu są. Szuranie jest jak jadę (łu--łu--łu) wszystko sie dzieje po przejechaniu 2-3 km jak już mniej wiecej wszystko jest nagrzane. Na zimnym ani jedno ani drugie nie występuję.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

[QUOTE=Randall;1479030]Zazwyczaj ludzie wymieniali całą półoś, ale ciekawe czy może wymiana samego łożyska podpory czy też innej części składowej by pomogła

Hej,

mam podobne dźwięki i teraz wiem, że u mnie też odzywają się półosie. Szukam na forum ludzi, którzy właśnie są po wymianie wszystkiego, bądź może jakiś konkretnych podzespołów. I jakie są efekty.
    Chodzi właśnie o szczegóły, bo to nie mały wydatek Tym bardziej, że po drodze co niektórzy wymieniali i dwumas, i sprzęgło a problem nie zniknął
    Ma ktoś szczegółowe koszta - co i za ile ? Z tego co wiem, to z częściami też nie jest tak różowo ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

można kupić łożysko http://autosklep24.pl/pl/p/Lozysko-p...MEO-159-/15958
    brak towaru, ale może w jakimś innym sklepie da się dostać
    ktoś kiedyś pisał, że psiknięcie WD pomogło

Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Alabaster Zobacz post
    można kupić łożysko http://autosklep24.pl/pl/p/Lozysko-p...MEO-159-/15958
    brak towaru, ale może w jakimś innym sklepie da się dostać
    ktoś kiedyś pisał, że psiknięcie WD pomogło
    Tylko pytanie czy to aby na pewno wina tylko łożyska musiałby ktoś się zdecydować i sprawdzić