Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Prawe koło bije.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie Prawe koło bije.

Witam.

Więc problem polega w tym że bije coś w prawym przednim kole. I to bije dość mocno bo czuć to nawet na podłodze samochodu.
    Na pewno nie są to tarcze bo oglądałem je i wyglądają ok, dodatkowo nie występuje jakiekolwiek bicie na kierownicy czy pedale hamulca. Koła również pozamieniałem miejscami i problem nadal występuje.
    Bicie jest dość głośne, tak jakby opona była wybulona ale to nie to bo jest ok.

Przejeździłem już tak 600km i teraz się tylko troszkę nasiliło dlatego biorę się za zrobienie tego.

A więc wykluczyłem już tarcze hamulcowe i koło.
    Wszystko mnie skłania ku łożysku bo występuje typowy objaw dla niego, czyli jak jadę i skręcam w lewo (czyli ciężar auta idzie na prawo) to zaczyna jeszcze mocniej bić, tak samo się dzieje podczas hamowania. Najmocniej jest to odczuwalne od 20km/h do 80km/h bo później już to mniej czuć.

I teraz pytanie, jak myślicie na 100% to łożysko ?

I jeżeli to łożysko to jak mniej więcej wygląda jego wymiana ?
    Rozumię że trzeba tarczę ściągnąć, potem odkręcić śrubę od półosi, następnie poodpinać wahacze, odciągnąć mcpersonaby wyciągnąć półoś z piasty a następnie mamy już dostęp do piasty. I teraz tak, bez ściągnięcia piasty da się odkręcić śruby mocujące łożysko czy jak to jest ? Bo jest ono przykręcane do zwrotnicy z tego co widziałem i do niech wchodzi piasta.

Mógłby ktoś wytłumaczyć to łopatologicznie ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wodny
    Mieszka w
    Tomaszów Mazowiecki
    Auto
    Była Alfa 147 1.9 , GTV 2.0 jest 156 2,5 v6

Domyślnie

Miałem podobny problem na początku było to brak Pierścienia centrujacego efekt był straszny bo dodatkowo telepalo jak to zrobiłem pojawił się tylko taki efekt jaki opisałeś tez myślałem ze to opony kombinowalem na wszystkie strony skończyło się na tym ze łożysko prawe przednie i tak musiałem wymienić i wtedy nastała cisza. Z tego co mi mówili w serwisie wymiana jest banalnie prosta 4 śruby i to wszystko nic nie trzeba wciskać ani prasy używać czy inne bajki jakie mi wciskali mechanicy :p

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

No to fajnie by było gdyby to było łożysko bo koszt stosunkowo nie duży bo łożysko SNR 220zł.
    Co do wymiany to właśnie też słyszałem że nie potrzeba prasy, odkręca się stare, przykręca się nowe nowymi śrubami, wkłada piastę, potem półoś wkłada i skręca się to wszystko tą nakrętką. Ale to jest tylko gdzieś tam zasłyszane i chciałbym się upewnić na 100% czy dobrze mówię oraz na co zwrócić szczególną przy wymianie.

Oraz jak dokręcić tą główną nakrętkę od półosi ?Da się to dokręcić bez klucza dynamometrycznego ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wodny
    Mieszka w
    Tomaszów Mazowiecki
    Auto
    Była Alfa 147 1.9 , GTV 2.0 jest 156 2,5 v6

Domyślnie

dalej ci nie pomogę robiłem to w aso wiec
    jedynie nie polecali mi tego łożyska w kilku miejscach osobiście zdecydowalem się na Ruville za 300zl zrobili mi to w cenie wymiany amorów czyli 75zl robocizna

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

A ja znów czytam na internecie same pozytywne opinie i na kilku forach polecają je bardziej niż SKF!
    Założę doświadczalnie i zobaczymy co będzie. Przetestujemy i zobaczymy po ilu tys km się rozsypie