Spada ??/ a nie powinno wzrosnąć ??
Dodano po 3 minutes:
a jak można sprawdzić czy sonda działa ?? miernikiem może ??? jakie napięcie powinno pokazywać ?? czy rożni się jeżeli silnik jest ciepły czy zimny ? i jeżeli zmieniać sondę to na oryginał czy nie ? zastanawiałem się nad używką .
Ostatnio edytowane przez duchu ; 31-08-2014 o 14:28 Powód: Dodano
Sondę sprawdzisz zwykłym miernikiem(oczywiście są dokładniejsze sposoby ale ten starcza by zobaczyć czy sonda pracuje).Voltomierz ustawiasz na zakres 1 V minus podłączasz do aku plusowy trzeba wpiąć w kostkę sondy do przewodu czarnego(od strony sondy).Agrafka albo szpilka nada się do wpięcia.Na rozgrzanym silniku napięcie powinno oscylować w przedziale 0,2...0,8 V.
Moim zdaniem najpewniejszym(i w sumie najtaniej to wyjdzie)jest zakup Boscha z numerem jak należy.Używkę?Masz już przecież.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
no masz racje hehdobra to na tygodniu sprawdzę
i tak miałem sie wyposażyć w miernik to akurat dobry powód by kupić
![]()
Sprawdzałem miernikiem sondę. I niby daje sygnał tak jak pisałeś . od 0.2 do 0.8
Cześć wszystkim
Czytam sobie ten wątek z dużym zainteresowaniem bo kupiłem sobie ostatnio 155 z TS 1,8 8V
Autko padło ofiarą WT i jest tam jak podejrzewam sporo cudów do ogarnięcia przede mną.
W moim egzemplarzu występują podobne objawy czyli szarpanie i do tego falowanie obrotów na zimnym silniku tak między 500 ,a 900. Jednak tylko i wyłącznie na benzynie. Na gazie chodzi równo jak stół, na zimnym, ciepłym bez znaczenia. Objawy szarpania są minimalne, kiedy przełączam na na benzynę wszystko wraca, falowania, szarpania itd. Dopiero kiedy naprawdę dobrze się rozgrzeje (a rozgrzewa się dość powoli) przestaje falować na benzynie. Może miał ktoś podobne objawy? (Wiem, że ten temat był poruszany ale tu jesteście na bieżąco, a pozostałe wątki trochę stare są)
Nie, kupiłem inną ale to kartofelek strasznyszkoda mi go było to będzie jedynie dupowóz, a nie perełka
No mnie tylko zdziwiło to, że on na LPG pracuje ładnie. Przepływomierz mówisz...
Chciałbym zdiagnozować w miarę dokładnie co to zanim wdam te kilka stów bo będę ich musiał wydać sporo też na inne rzeczy![]()
Jeżeli masz prostą instalację mieszalnikową to na gazie zawsze będzie inaczej niż na benzynie.Przepływomierz,sonda,przepustnica.Albo jeszcze jakaś inna pierdoła którą ciężko zdiagnozować.Musisz kiedyś pokazać ten dupowóz![]()
Spróbuję ją jakoś zregenerować, oczyścić, przedmuchać, oczyścić styki itd, chociaż na chwilę, jeśli to pomoże to przynajmniej będzie wiadomo o co kamon
No z przyjemnością się w końcu spotkam z jakimiś alfaiarzami. Chętnie posłuchałbym opinii bardziej doświadczonych czy warto to to ratować jeszcze czy od razu do pieca wjechać. Swoją drogą to muszę jeszcze 33 pokazać
Sorry za off topic
Ostatnio edytowane przez LUCID LINES ; 06-09-2014 o 10:39