Witam
Na poczatku marca szykuje w mojej Alfie wieksza robote. Po pierwsze bedzie wymieniany komplet rozrzadu i chcialbym wiedziec, czy sporzadzona przeze mnie lista zakupow jest kompletna czy nalezy do niej cos dodac poniewaz umowilem sie z mechanikiem, ze przywioze mu czesci:
1. pasek rozrzadu
2. rolka napinajaca (jest tylko jedna?)
3. rolka prowadzaca (jest tylko jedna?)
4. pompa wody
5. wariator faz
6. olej i filtr oleju
Teraz druga sprawa. Przy okazji chcialbym zajac sie zlikwidowaniem nieszczelnosci silnika i tak:
1. Poci sie uszczelniacz walu przy skrzyni - zlokalizowane (tylko czy ten wyciek na laczeniu skrzyni i silnika to na 100% uszczelniacz walu? raczej wycieka olej silnikowy)
2. Skapuje od strony rozrzadu. Tutaj mam problem. Stawiam na uszczelke pod pokrywa zaworow. Dlaczego? Jak stane przodem do auta i przejade palcami zwinietymi w haczyk po tej plastikowej oslonie silnika, a wlasciwie to jej dolnej krawedzi to poczuje olej. Najwiecej sie go zbiera na tej stronie obudowy rozrzadu, ktora jest przy samym silniku i stamtad skapuje sobie na dol. Czy jest to mozliwe, ze na tej wysokosci jest uszczelka pod pokrywa zaworow, ktora lubi sobie puszczac dosc czesto? Obudowy rozrzadu nie zdejmowalem ale wkladalem pomiedzy te plastiki kartke papieru i jedyne co sie do niej przykleilo to kurz, ale suchy.