Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: [147] 2.0 TS Stukanie, klekotanie. Panewka?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie [147] 2.0 TS Stukanie, klekotanie. Panewka?

Witam,
    mam od tygodnia 147 2.0 TS. Początkowo auto trzęsło się na wolnych obrotach a silnik trochę nierówno pracował. 2 dni temu jednak to zjawisko zniknęło, natomiast zaczęło się dziwne stukanie. Zaczyna je być słychać bardzo wyraźnie około 2k rpm. W miarę zwiększania obrotów zwiększa się też częstotliwość stukania. Gdy odpuszcza się gaz to także słychać bardzo wyraźnie. Jak schyli się pod auto to słychać donośniej, choć ciężko mi zlokalizować skąd konkretnie. Nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny, śmiem twierdzić że na ciepłym jest wręcz odrobinę donośniej.

Oprócz tego auto bardzo dużo pali. Wiem że to normalne w tym silniku ale w mieście, stojąc w korkach, właściwie nie schodzi poniżej 14,5L/100km. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek ale wiem że więcej informacji da wam większe szanse na diagnozę. Macie panowie jakieś pomysły? Proszę o pomoc! Ledwo kupiłem cudowną bellę, a już się sprawa j... psuje.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Pewnie panewka skoro słychać od dołu. Najlepiej nie odpalaj już tego silnika tylko zawieź auto do mechanika tylko jakiegoś ogarniętego.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Dzięki, tego się obawiałem. Ledwo kupiona a już lipa.
    W necie wiele się mówi że takiego silnika może się nie dać naprawić. To prawda? Ponoć wały się wykrzywiają i lipa. Lepiej naprawiać czy szukać na wymianę?

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

rozebrac i ocenic

~ taka była piękna ! :C

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Rozebrać, ocenić. Wał odesłać do szlifierza by ocenił czy nadaje się jeszcze do jakiegoś szlifu czy też nie. Jeżeli długo tak jeździsz to może być po wale ale zawsze lepiej odesłać go do szlifierza.
    Jeżeli by nie nadawał się do niczego, to albo szukać innego wału, albo kupić używany silnik i odrazu zrobić panewki by mieć święty spokój. Później tylko lać dobry olej, jeździć i się cieszyć.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Zaczął stukać może z 15 kilometrów temu i od tego czasu nie odpalam nawet. Kupić drugi silnik i jeszcze do tego zrobić panewki to już absolutnie przerosłoby wartość tego auta. Samo autko kupiłem za niecałe 8 tyś i spodziewałem się że z czasem może do tego dojść ale nie wiedziałem że tak szybko. Czyli najlepiej do ogarniętego mechanika żeby rozebrał i jeśli by się wał nie nadawał to szukać nowego? Najchętniej zrobiłbym to wszystko sam, ale kompletnie nie mam zaplecza. Ani kanału, ani podnośnika, wieszaka... nic.

Dzięki za pomoc, mam nadzieję że uda się nie podwoić wartości samochodu.

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

No to szukaj używki wału, najlepiej nominalnego. Po zakupie oddaj go do szlifierza na ewentualne pomierzenie i polerowanie.
    Do tego nowe panewki, i jeżeli będzie trzeba to korbowód o ile obróciło panewkę i go porysowało.

Później dobry olej, docieranie i po tym zabiegu masz problem z głowy.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

A może to wtryskiwacz tłucze lub zawory, to że słychać od dołu nic nie znaczy. Zbadaj najpierw sprawę nim spiszesz alfę na straty. Zaopatrzenia się w stetoskop i posłuchaj porządnie.

Dodano po 8 minutes:

A tak wogóle jak kupowałeś to auto że niadziałeś się na taką minę. Jak znam życie to pewnie po zakupie wymieniłeś olej i się zaczęło, mam rację??
    Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 12-09-2014 o 15:23 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

No właśnie nie mam pojęcia jak to auto mogło tak dobrze się "kryć". Oglądałem 6 samochodów z tym silnikiem i zdecydowanie ten chodził najrówniej, najżwawiej. Byłem przekonany, że akurat o kondycję tego silnika nie trzeba się martwić. A potem, oleju nawet nie zdążyłem zmienić, sprawdziłem poziom, sprawdziłem czy jest w miarę lepki (sposobami z forum) i uznałem, że się nie pali i umówiłem się na następny tyg na zmianę oleju. Przejeździłem może ze 40km i się zaczęło. Najpierw było słychać tylko na 3 biegu koło 3 tysięcy. Później już na coraz szerszym zakresie obrotów. Faktem jest, że jeździłem dość dynamicznie, ale każdy przecież testuje nowy samochód przez pierwsze kilka dni.
    Jestem absolutnie załamany. W Łodzi, żaden mechanik mi się nie chce podjąć remontu, mówiąc że wyjdzie 7-8 tyś.

Jak dokładnie wysłuchać stetoskopem, że to nie panewka?

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

Jakie 7-8 tyś, hahahha ... Jeżeli ten silnik odpala i jakoś tam działa to żaden stetoskop czy coś bo nie masz zielonego pojęcia, dobra kamera z mikrofonem i nagrać film, z góy od dołu i wrzucić tu.
    Ostatnio edytowane przez Lenix ; 12-09-2014 o 16:15

~ taka była piękna ! :C