Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Zacierający się wał 3.2 JTS Q4

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo brera 3.2 jts

Domyślnie

Tak QBA, to o tą właśnie chodzi. Czy jesteś w stanie dowiedzieć się czegoś więcej o tym silniku/aucie? Historia jaką przedstawił mi właściciel, właśnie troszeczke odbiega od tego co mi powiedziałeś.

Dodano po 4 minutes:

I przepraszam, ale pomyliłem kolor. Jest czarna. Do kompletu dostałem drugi zderzak, właśnie grafitowy i stąd ta moja duża (mała?) pomyłka

A co sądzicie o tym, by powodem zatarcia był uszkodzony zawór zmiennej fazy rozrządu?
    Ostatnio edytowane przez autoserwisdgl ; 28-09-2014 o 09:56 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Cytat Napisał autoserwisdgl Zobacz post

A co sądzicie o tym, by powodem zatarcia był uszkodzony zawór zmiennej fazy rozrządu?
    Tak jak było pisane wcześniej: niski poziom oleju, słabej jakości olej, nie wymieniany w odpowiednich interwałach, pałowanie na zimnym...
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo brera 3.2 jts

Domyślnie

Jako słabej jakości olej rozumiemy Mobil'a 5W40? Wg esitronic taki olej powinien być tam lany. Tzn, tej gęstości. Co do techniki jazdy... Nie wiem. Kupiłem uszkodzony samochód. W tej chwili dokupiłem cały układ korbowo-tłokowy z Anglii, z przebiegiem 50tyś km. Dlatego, próbuję ustalić czemu się tak stało, by nie uszkodzić nowych gratów. Auto było serwisowane (książka) i ma 80000 km. Przy czym olej był wymieniany w ASO, a po ostatniej wymianie, Bella przejechała 3000 km. Poprzednim właścicielem był miły, starszy pan. A przynajmniej tak sądziłem.
    Ostatnio edytowane przez autoserwisdgl ; 28-09-2014 o 11:28 Powód: Uzupełnienie informacji

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Tak QBA, to o tą właśnie chodzi. Czy jesteś w stanie dowiedzieć się czegoś więcej o tym silniku/aucie? Historia jaką przedstawił mi właściciel, właśnie troszeczke odbiega od tego co mi powiedziałeś.
    Niestety tyle wiem, wcześniej ten kolega do mnie dzwonił jak miał przeosiować ten blok bo nie mógł nigdzie znaleźć potrzebnych mu wymiarów i tak się właśnie zgadaliśmy.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Jako słabej jakości olej rozumiemy Mobil'a 5W40?
    No to olej był o.k, (Mobil oraz Selenia są zalecane przez AR) co nie oznacza że oleje innych firm są złe. A masz wgląd co ile był wymieniany ? Wiesz lany olej mógł być o.k , pytanie jak był eksploatowany a jeżeli silnik jest do remontu to oznacza że raczej nie był dobrze traktowany.
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo brera 3.2 jts

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    A masz wgląd co ile był wymieniany ? Wiesz lany olej mógł być o.k , pytanie jak był eksploatowany a jeżeli silnik jest do remontu to oznacza że raczej nie był dobrze traktowany.
    Olej wymieniany był 15000 km, wynika to z dokumentacji ASO. Co do eksloatacji... Były właściciel wyglądał na spokojnego człowieka, ale za kółkiem... Nie wiadomo. Blacharka, wnętrze i tak dalej jest w świetnym stanie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

właściciel wyglądał na spokojnego człowieka, ale za kółkiem... Nie wiadomo.
    Jak z reklamy Volkswagena ze starszą panią
    15.000 to max, zaleca się wymianę oleju co max 10k km (producent przewiduję co 30k :/), do tego poziom oleju powinien być zawsze na max., 3/4 to jest absolutne minimum. Trzeba często sprawdzać bagnet, bo czujnik na wyświetlaczu czasami przekłamuje plus lubi się psuć.
    YonasH miał w swojej 3.2 problem z panewkami więc możesz prześledzić jego temat.

P.S
    Czy ta Brera to nie przypadkiem z miejscowości Ossy ?
    Pojawiała się ona na Allegro od początku 2013 i charakteryzowały te ogłoszenie że cena ciągle skakała.
    Ostatnio edytowane przez Zmianowy ; 28-09-2014 o 15:54
    J.Clarkson

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Sprawdź w instrukcji ile oleju może "zużyć " ten silnik na 1000km, przed wymianą przy 15k mógł mieć sucho :-)

fx25Xperia™

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 159 Ti

Domyślnie

Zacieranie się tych silników przy zaleceniach interwału wymian oleju wg. producenta nie jest niczym nadzwyczajnym niestety.
    Widziałem w zaprzyjaźnionym warsztacie już taki przypadek, a po zdjęciu pokrywy zaworów z prawej głowicy nagar/szlam można było szpachelką wybierać.
    Niestety jeśli ktoś kupuje takie auto nowe i przestrzega zaleceń producenta, a niestety większość tak robi, to katastrofa gotowa. Filtr oleju mamy wielkości filtru od kosiarki, a co za tym idzie, nie jest on w stanie przefiltrować odpowiednio oleju w długim czasie. Przy butowaniu, a nikt raczej nie kupuje tego auta do turlania się, olej najzwyczajniej przepala się i pozostawia nagar. przy wymianach co 30 kkm mamy już po 2 wymianie oleju katastrofę gotową. Zalewamy świeżym olejem, nagar się odrywa, zatyka kanał i po temacie.
    Ot cały powód zacierania się silników, i to nie tylko tych.

Cytat Napisał fx25 Zobacz post
    Sprawdź w instrukcji ile oleju może "zużyć " ten silnik na 1000km, przed wymianą przy 15k mógł mieć sucho :-)
    I wszystko w temacie.
    Nic dodać, nic ująć.

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    Jak z reklamy Volkswagena ze starszą panią
    15.000 to max, zaleca się wymianę oleju co max 10k km
    Ale kto tak zaleca ???
    Tylko mechanik z głową na karku.
    ASO/producent ma to w doopie, lepiej niech się rozpadnie, będzie co robić.
    Niestety, ale teraz liczy się tylko biznes, a interesem nie jest sprzedaż produktu, a serwis.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Lancia Thesis 2.4 JTD 10V

Domyślnie

Hmmm... Dotego Mobil jest ponoć najczęściej podrabianą marką oleju ze wszystkich. Ja tam jednak bardziej ufam Selenii...
    Alfa lover ;p

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia