Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

To auto nie jeździło w wypożyczalni? Pierwszy właściciel to Hertz z Frankfurtu, potem (2008) widać pieczątki salonu z Cottbus (schon). Ten drugi właściciel nie był skory do płacenia za serwisy w ASO... nie wróży to dobrze JTSowi...

Odpuść to auto – kupowanie JTS ze świecącą kontrolką silnika to proszenie się o kłopoty i ewentualny drenaż portfela na kilka tysięcy złotych.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 26-09-2014 o 11:53

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Damiano89 Zobacz post
    Witajcie Wszyscy! Właśnie wróciłem z Ostrowi Mazowieckiej, gdzie oglądałem czerwoną alfę, którą wcześniej przedstawiałem. http://allegro.pl/piekne-alfa-romeo-...629167382.html
    Chciałem się zwami podzielić moimi spostrzeżeniami i poprosić o Wasze opinie i podpowiedzi. Otóż samochód ogólnie wygląda ładnie, ma co prawda odpryski na przedniej masce ale jak powiedział sprzedający: ,,Jedna polerka i nie będzie śladu" Stoi na 17 calowych zimowych oponach. Szyby wszystkie z 2005 roku, Skóra nie jest w jakimś idealnym stanie ale nie jest źle, myślę że po pastowaniu będzie fajnie wyglądała. Na konsoli środkowej są ślady użytkowania, to samo na gałce zmiany biegów i na hamulcu ręcznym. Ale to wszystko jeszcze może nie razi jakoś bardzo. Natomiast wydaje mi się że sytuacja zmienia się diametralnie jeśli chodzi o historię auta. W książeczce serwisowej jest tylko jeden wpis z 11.10.2007 przy przebiegu 23848. Później wpisów brak. Sprzedawca ma jeszcze tzw. TÜV z różnymi datami i z przebiegami jakie auto wtedy miało. Niestety nie znam niemieckiego więc nie mam, kompletnie pojęcia co tam jest napisane. Wrzucę zdjęcia wszystkich papierów, może ktoś kompetentny się wypowie i podpowie mi co w aucie było do tej pory wymienione . Olej do wymiany na pewno, jego barwa o tym świadczy. Kolejny minus to świecąca się na żółto kontrolka silnika. Sprzedawca mówi że to pewnie przez olej. Auto zapala za pierwszym razem. Mam film także też zaraz go wrzucę. To tyle tak na gorąco, jak sobie coś przypomnę to będę pisał. Proszę o wasze podpowiedzi.

moje dwa filmiki na youtubie:
    https://www.youtube.com/watch?v=T-CF...ature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=TGN9...ature=youtu.be
    Wrocilem,
    Troche mnie nie było wiec nadrabiam zaleglosci, zwłaszcza ze kolejny jts na rozkładzie w calkiemm fajnym pictorialu

1) powod check engine jako wyjaśnienie handlarza fajny Raz tez slyszalem ze to z powodu akumulatora, ale to akurat ktoś diesla 1.9 tak tlumaczyl
    A na serio. Jeżeli to by dotyczyło oleju to pewnie handlarz sam by zmienil i było cacy.

Zreszta przypomniała mi się moja łzawa historia

http://www.forum.alfaholicy.org/kupi..._jts_wawa.html

a na bardziej serio polecam lekturę watkow:

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...swiadczen.html

http://www.forum.alfaholicy.org/pora..._lancucha.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...brak_mocy.html

a z ostatnich

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_1_9_jts.html

W sumie można się przestraszyć. Ale żeby było z happy endem. Ta z mojego watka kupile niezależnie user klusiobos i z tego co pisze jest zadowolony po wymianie lancucha (albo przynajmniej tylko tak twierdzi
    Poza tym ostatnio wyszlo na forum ze można jednak obnizyc ceny sciagajac elementy ze stanow albo z innych zrodel niż ASO Musisz mieć jedynie trochę zamozaparcia i sensownego mechanika pod reka

Po trzecie lancuch to nie wszystko. Nie wiem czy miałeś okazje do testu drogowego na s8 obok ostrowii. Być może wyszlo by ze oprócz silnika jeszcze zawieszenie wymaga doinwestowania. A co do zamienników wahaczy czy innych piast i ich dostepnosci sa jeszcze inne watki na ten temat

Ogolnie nie przekresalbym tej alfy ale nie za ta cene co handlarz sprzedaje. Za 16 999 to klusiobos kupil bym rozwazyl z pelna swiadomoscia wyboru i wszystkich mankamentow ale nie za tyle co chce handlarz A cena jeszcze pewnie do oplat jest wiec dorzuc kolejne 1k-1,5 do ceny.
    Możesz tez do aso pojechać na dalsze sprawdzenie, ale to taka sama droga do wawy czy bialegostoku.
    W każdym bądź razie zycze szerokości i udanego weekendu

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    jak Ci sie check swieci to napewno nie przez olej.Co Ci mial handlarzyna powiedziec?Moze cos byc z lancuchem.Trzeba auto wpiac pod kompa.Nie napalaj sie i nie kupuj go bez sprawdzenia
    jak już było napisane wcześniej to może być:
    1 lancuch
    2 lancuch
    napinacz lancucha
    elektrozawory
    nagar w silniku
    lub wszystko na raz

Jak rozkręcisz to się dowiesz

Cytat Napisał gebeth Zobacz post
    Alfa zaliczkowana, czekam na pakiet startowy, dopieszczenie no i oczywiście odbiór. Mam nadzieję, że nie pożałuję wyboru
    Hej wybor fajny Szerokiej drogi i do zobaczenia kiedyś w wawie

Dodano po 3 minutes:

pieta naleze do fanklubu ale alfaholikow,a Tomka moge zawsze polecici.Pozatym jakbys nie zauwazyl napisalem, ze zawsze mozna dla swietego spokoju jechac i sprawdzic sobie auto.
    Hej, nie myśl o mnie zle. Klient zadowolony to podstawa każdej branzy usługowej. A ze jesteś zadowolony to przecież nikt Ci nie zabroni przekazywać swojej pozytywnej opinii

zapomniałem się dopytać, czy przy tym przebiegu miała już rozrząd wymieniowny we Wloszech, czy tez jeszcze dojechala na fabrycznym ?
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 26-09-2014 o 22:57 Powód: Dodano

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

to mi sie podoba pieta jeszcze nie ma swojej 9,a wie tyle na temat JTDMow i JTSow.Chlopie kiedy Ty kupisz ta swoja czerwona albo czarna? Ty tu sie nie obraz bo wcale nie mam na celu zadnej zlosliwosci.Juz chyba kiedys pytalem ale nie pamietam.Ty od 2011 szukasz czerwonej? Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

to mi sie podoba pieta jeszcze nie ma swojej 9,a wie tyle na temat JTDMow i JTSow.Chlopie kiedy Ty kupisz ta swoja czerwona albo czarna? Ty tu sie nie obraz bo wcale nie mam na celu zadnej zlosliwosci.Juz chyba kiedys pytalem ale nie pamietam.Ty od 2011 szukasz czerwonej? Pozdrawiam
    Teoretyk
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Rowerzysta Avatar gebeth
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    zapomniałem się dopytać, czy przy tym przebiegu miała już rozrząd wymieniowny we Wloszech, czy tez jeszcze dojechala na fabrycznym ?
    Wieść gminna niesie, że rozrząd zmieniony. Ogólnie, auto wisząc na podnośniku wyglądało na utrzymywane w sensownym stanie, to co się znalazło raczej wynika z normalnego użytkowania i było tego naprawdę mało. Wygląda na to, że ktoś faktycznie do niego zaglądał, pare żeczy już było zrobionych. Ja na pewno bym tak robił jeżdżąc tyle w przeciągu tych 3 lat, no i ktoś nie pożałował na contisport-y z DOT z 2013r. Jeszcze tylko sotto zero na zimę .

Zobaczymy jak się będzie jeździć w trasie, po pierwszym miesiącu i 1,5 tyś km będę już coś wiedział.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    jak już było napisane wcześniej to może być:
    1 lancuch
    2 lancuch
    napinacz lancucha
    elektrozawory
    nagar w silniku
    lub wszystko na raz
    u mnie się check palił bo czujnik spalania stukowego padł, a może wina styków , kupiłem nowy w aso 140 zł
    oprócz słynnego rozrządu trzeba też obczaić maglownice, zawias, skrzynie i dwumas jak w dieslu, ci co czytają moje wypociny wiedzą że od pół roku walczę ze stukami, teraz będę mechanizm różnicowy wymieniał a jak nie pomoże to do remontu skrzynia
    ja wymieniłem dwumas na wyrost mimo że sobie stukał ale dwie osoby wymieniały z powodu poważniejszych objawów
    Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 27-09-2014 o 18:02

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Bez podłączenia kompa można co najwyżej dzwonić do wróżbity Macieja
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Embrion Avatar Damiano89
    Mieszka w
    Zambrów
    Auto
    Afla Romeo 159 1.75 Tbi

Domyślnie

Czyli co Panowie radzicie mi żebym jeszcze raz się przejechał do Ostrowi Mazowieckiej gdzie stoi czerwona bella i podłączył ją do komputera i od tego co za błąd wyskoczy zadecydował co robić dalej? Trochę martwi mnie to co napisał Jahu, że auto jeździło w wypożyczalni. Przy przebiegu 152 tys. olej powinien być wymieniony ponad 10 razy. A kurcze z wpisów w książeczce serwisowej tego za nic w świecie nie potwierdzę. Przyznam, że mam mieszane uczucia. Szkoda, że w pobliżu nie ma jakiegoś dobrego warsztatu, który specjalizuje się w jts...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Hertz był pierwszym właścicielem przez 2 lata do przebiegu 24 kkm. Nawet jak coś miało z tego powodu się stać to naprawił to drugi właściciel, mieszkaniec jednego z bloków koło kliniki w Cottbus. Przeglądy na bank robił w jakimś nieautoryzowanym serwisie, czy to złe? Ja też robię przeglądy w nieautoryzowanym serwisie, a myślę, że nie jedna osoba, która szuka 159, chciałaby mieć tak wyserwisowany samochód jak mój. Jednak wątpię w to by ta czerwona 159 miała przeglądy częściej niż co 25-30 kkm.

Podłączenie do komputera i odczytanie błędów to pierwszy krok. Bez tego ani rusz. Problem z jts jest taki, że jeśli ktoś sprytnie pokasował hipotetyczne błędy układu rozrządu parę dni temu, to dziś nie pojawią się one dopóki auto nie pojeździ trochę dłużej niż wkoło komina.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9@185KM/385nM 2007

Domyślnie

Witam wszystkich.

Od jakichś 3 lat zbieram się do zakupu 159 i do tej pory zawsze coś wypadało, ale chyba nadszedł czas aby poważnie się rozejrzeć za jakimś egzemplarzem. Do przeznaczenia mam 35 tys z lekkim ogonkiem.

Zainteresowała mnie ta oferta http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-ti-C34597538.html

Chciałem zapytać czy ktoś z Was był ja oglądać? Ja mam ponad 750km, dlatego wolałem najpierw zapytać. Czy w ogóle w takich pieniądzach można dostać 1.9 150KM w sensownym stanie z 2008 roku z przebiegiem ponizej 200 tys, do tego z pakietem TI?

Mogę nawet zapłacić komuś z tamtych okolic za oględziny i zdanie relacji. Jeśli znajdzie s8e chętny to pm;-)