U mnie trochę miasto i trochę między miastami między 5.1a 5.5 jtd 8v 120
U mnie trochę miasto i trochę między miastami między 5.1a 5.5 jtd 8v 120
Moim skromnym zdaniem aby wyniki można było jakkolwiek porównać to przydałaby się taka informacja jak śr. prędkość która niejako mówi nam w jakim ruchu się poruszamy.
Średnia 35/38
Teoretycznie musielibyśmy jeszcze podawać kto jakie ma koła i jakie opony, bo opory toczenia też robią swoje. Do tego jest masa podzespołów (mniej lub bardziej zużytych) które będą wpływać na spalanie. I w taki sposób zaraz dojdziemy do długiej listy której nikomu się nie będzie chciało pisać. Wiem że to ważne info ale jak sąsiad Cię pyta ile Twoje auto pali to mu nie mówisz całego elaboratu, a jedynie rzucasz liczby miasto/trasa. Chodzi o pewną intuicję. Dokładnie nikt nie będzie porównał bo wiadomo że jeden lubi depnąć na światłach a inny nie i już tutaj będą się robić różnice których niczym nie sprawdzisz.
Panowie po prostu każdy ma inną technikę jazdy i stąd różnice spalania, mi pali 8l, jak ją sprzedam to będzie palić 6 albo 9l... Jedynym miarodajnym testem byłaby jazda na tempomacie ze stałą prędkością po równiutkim asfalcie. Wtedy należałoby też uwzględnić różnice w rozmiarze kół. Nie ma co się spinać, że komuś pali więcej a komuś mniej. A jak komuś JTDm 150km pali 5,5l na 100km w cyklu mieszanym to poproszę o filmik z nagranymi parametrami z komputera, ilość km przejechanych oraz średnie spalanie. Bo tyle to może palić golf 2 1.6 D tyle, że ma 100 HP mniej.
Mi tyle pali JTDm ale 140KM :p średnia z ostatnich 3,5 tkm. Jak chcesz filmik to nie ma problemu :p
140km to JTD a nie JTDm taka mała dygresjaJakie masz koła ? Takie spalanie do tego przy jeździe w Poznaniu ? Ja jak jade do Poznania to zanim dojadę mam spalanie np 6,5 ale chwila jazdy w korkach i już komputerek wskazuje 7,5
![]()
5,5 w trybie mieszanym, to ile w trasie pali? 3l... ludzie...
A mi się wydaje że były też wersje jtdm 140KMZ resztą z tyłu na klapie mam ładnie napisane JTD 16V M-JET
![]()
koła mam 225/45/17, a opony Continental SportContact5. Głównie jeżdżę do pracy, czyli z Plewisk na Maltę ale nie przez miasto a autostradą. Na autostradzie 130km/h na blacie na tempomacie a reszta trasy też w miarę przepisowo. Korków praktycznie zero, ledwie kilka sztuk świateł w każdą stronę. Trasa w jedną stronę to około 25km.
Mam te same opony z tym, że 215Tak jak napisałem wcześniej, każdy ma swój styl jazdy i to przekłada się na spalanie . Ja jeżdżę dynamicznie, ale bez przesady, nie jestem z tych którym opony na osi napędowej starczają na 2 sezony.