Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Gaz do dechy i zaczyna go zamulać.

Użytkownik Embrion
    Auto
    GTV 2.0 6V TS

Domyślnie Gaz do dechy i zaczyna go zamulać.

Witam
    Posiadam GTV 2.0 V6TS 202KM95r. Gdy dodaje gazu powoli to autko się bardzo ładnie zbiera, jednak gdy wcisnę cały gaz autko zamiast się zbierać to zaczyna go delikatnie szarpać zamiast kręcić kołami to ledwo co przyśpiesza co to może być ? wymieniłem już turbinę, kable, ustawiałem zawory jednak nic to nie pomogło. Jeszcze mi świecą zawory i czy to może być przyczyną tego problemu? Jakieś rady?
    Ostatnio edytowane przez zapal91 ; 05-10-2014 o 11:06

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał zapal91 Zobacz post
    Jeszcze mi świecą zawory
    ?????

Przypadkiem nie chodzi o świecącą się marchewę (czerwona kontrolka wtrysku) na desce rozdzielczej?
    Myślę, że najłatwiej podłączyć pod komputer, sprawdzić błędy (jeżeli takowe będą) i naprawić to co się tam pokaże, a jeżeli czysto to wtedy dalej myśleć (przepływomierz, sonda itd.)
    Uwierz, że powodów może być cała masa...

Użytkownik Embrion
    Auto
    GTV 2.0 6V TS

Domyślnie

tak tak chodziło mi o wtryski... no nic pojadę zobaczę może coś mi pokaże a jak nic nie pomoże będę myślał dalej bo jest to denerwujące ;/

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Diagnostyka TB przez komputer... no może się da niemniej motronic to bardzo archaiczne urządzenie. U mnie nie było żadnych błędów a auto nie jechało i szarpało.
    U mnie szarpanie spowodowane było elektryką. Najbardziej pomogła wymiana kabli. Co najlepsze kable na samym początku odrzuciłem jako niesprawne bo miały niecały rok. Po wymianie wszystkich pozostałych podzespołów układu elektrycznego w aucie stwierdziłem że może jednak to przewody. Na aucie miałem sentechy (czy tam syntechy) i jak się okazało nadawały się do śmieci. Wniosek taki jak wymieniłeś przewody na jakies gówno to zainteresował bym się tą sprawą. Poza przewodami to sprawdź rozdzielacz czyli palec, kopułka, następnie cewka oraz moduł zapłonowy (taka mała kosteczka na ścianie grodziowej).
    Jeśli z powyższe jest sprawne to może szarpać, bo silnik uważa że ma przeładowanie. Czyli do sprawdzenie przewody podciśnienia sterujące gruchą od WG oraz przepływka. Może zrzuciło ci przewody podciśnienia z króćców na gruszce, lub muszli turbiny. W momencie jak wciskasz pedał w podłogę WG się nie otwiera i silnik czuje że ma przeładowanie.
    Znajdź mój temat w tym dziale i przestudiuj go. Może to ci coś podpowie. WG mnie najbardziej prawdopodobne to elektryka.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Świeżak Avatar kar78
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 Lusso,

Domyślnie

U mnie równiez wine za szarpanie i nierówna prace ponosiły kable WN. Zainwestowałem w dedykowane kable NGK do v6 12v i jak ręką odjął, cena cos około 500zł