Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: Dziwne stuki przy niskich prędkościach z przedniego zawieszenia.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał RZg Zobacz post
    W moim aucie ten zabieg był wykonywany wielokrotnie, ale to nic nie daje na dłuższą metę. Nie mam również poczucia miękkości zawieszenia. Nie jest do końca jasne co wydaje te dźwięki, bo to słychać tylko i wyłącznie podczas jazdy. Gościu z ASO sprawiał wrażenie, że niby wie o co chodzi, ale jak dla mnie to on nie ma zielonego pojęcia.
    a czy trwa to u ciebie caly czas czy tylko na poczatku jazdy i potem juz ucicha?

mi juz mija prawie 2,5 miesiac i jak do tej pory nic nie slychac! wiec wydaje mi sie ze jednak te wyciecie/nadciecie gumy w z ktoryms z elementow rozwiazuje ten problem...( tak zreszta powiedzieli ze znalezli rozwiazanie... ) kiedys tez tylko teflonem pryskali i faktycznie bylo to na krotki czas jak juz pisalem, teraz jednak nie zapowiada sie by problem wrocil ponownie, i do tego jest teraz zimno caly czas wiec chyba problem na stale rozwiazali.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał hddcut Zobacz post
    Myślisz, że to stukanie to przewód od ręcznego ?
    Bardzo mozliwe, u mnie jednym z powodow tez byl przewod od recznego, to zaraz na poczatku gdzies przy 20 tys jak zrobilem...
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 14-12-2013 o 06:22

Użytkownik Embrion
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post
    a czy trwa to u ciebie caly czas czy tylko na poczatku jazdy i potem juz ucicha?
    Ucicha, gdy kończą się nierówności na drodze.

Nie ma jednak reguły i to jest w tym najgorsze. Był jednak pewnego razu taki problem, że wystarczyło pobujać samochodem, aby usłyszeć kwikanie zawieszenia. Wtedy wystarczyło wymienić drążek łącznika stabilizatora z przodu i ten problem wtedy został rozwiązany.

mi juz mija prawie 2,5 miesiac i jak do tej pory nic nie slychac! wiec wydaje mi sie ze jednak te wyciecie/nadciecie gumy w z ktoryms z elementow rozwiazuje ten problem...( tak zreszta powiedzieli ze znalezli rozwiazanie... ) kiedys tez tylko teflonem pryskali i faktycznie bylo to na krotki czas jak juz pisalem, teraz jednak nie zapowiada sie by problem wrocil ponownie, i do tego jest teraz zimno caly czas wiec chyba problem na stale rozwiazali.
    Możesz rozwinąć? Jaka guma i w jakim elemencie? Czy ma to wpływ na prowadzenie? Jednak właściwości jezdne cenię sobie ponad komfort niesłyszenia pewnych odgłosów

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RZg Zobacz post
    Ucicha, gdy kończą się nierówności na drodze.

Możesz rozwinąć? Jaka guma i w jakim elemencie? Czy ma to wpływ na prowadzenie? Jednak właściwości jezdne cenię sobie ponad komfort niesłyszenia pewnych odgłosów

Ja serwisuje Julke w NL wiec nawet nie pamietam jaki to element bo nie tlumaczylem z holenderskiego...tylko powiedzialem ok robcie tak bym tego nie slyszal
    bede wymienial rozrzad niedlugo wiec zapytam sie jeszcze raz gdzie to dokladnie nadcinali! ( i sprobuje przetlumaczyc na nasz )
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 15-12-2013 o 06:43 Powód: .

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Dołączył w 2007 ale konto wcześniejsze skasowali

Domyślnie

Cytat Napisał hddcut Zobacz post
    Na wstępie witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwsze post.
    Alfa Giulietta TCT 1.4 170 KM od miesiąca. Przebieg 18 tyś. Auto na gwarancji do 6 grudnia 2013.

Puki co jestem bardzo zadowolony.
    Jednak niepokoją mnie dzwine stuki z okolic zawieszenia przedniego/silnika/skrzyni. Ciężko mi to zlokalizować.
    Nie jest to typowy dźwięk z zawieszenia. Coś jakby wisiało w silniku i obijało się na nierównej drodze. I to nie zawsze.
    Bardziej pukanie/trzeszczenie niż stuki.

BArdzo proszę o wyrozumiałość jeśli taki temat już był choć jak sprawdzałem wiekszość tematów dotyczy tylnego zawieszenia.

Pozdrawiam!

ASO w BB nie może poradzić sobie z podobnymi objawami u mnie. 10tys przebiegu i słychać stuki przy niskich prędkościach w zawieszeniu po stronie pasażera. Stuki słychać również na progach zwalniających. Bardzo podobne stuki występują podczas zrywania samochodem lub celowym szarpaniem sprzęgłem, ale tutaj nie mam pewności 100%. Kolego hddcut, czy udało się coś zrobić i zdiagnozować problem?

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

Ja serwisuje Julke w NL wiec nawet nie pamietam jaki to element bo nie tlumaczylem z holenderskiego...tylko powiedzialem ok robcie tak bym tego nie slyszal
    bede wymienial rozrzad niedlugo wiec zapytam sie jeszcze raz gdzie to dokladnie nadcinali! ( i sprobuje przetlumaczyc na nasz )
    hmm dziwne...przeciez ja wrzucalem zdjecia tego elementu gumowanego co mi wycinali...czy to w innym temacie?
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

jesli łączniki stabilizatora pasują z mito do Julki to jest to samo co w grande punto czyli ok 68zł orginał a TRW po 40zł

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

hmm dziwne...przeciez ja wrzucalem zdjecia tego elementu gumowanego co mi wycinali...czy to w innym temacie?
    tak, w temacie o skrzypieniu na leżących policjantach tu leży fotka http://www.forum.alfaholicy.org/atta...129_091517.jpg i pytanie czym oni to wycinali i czy to było bez sciągania wahacza? Od góry to robili czy od spodu? Jesli oczywiście byłeś przy tym i podpatrzyłeś
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 15-10-2014 o 23:14

Mieszka w
    Będzin
    Auto

Domyślnie

niczym tak wygląda normalna tylnia tuleja wachacza

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    niczym tak wygląda normalna tylnia tuleja wachacza
    skoro kolega Jabolek pisał że kawałek gumy u niego wycieto w tej tulei i od tamtej pory cisza to widocznie tak było , poczytaj sobie tutaj

Mieszka w
    Będzin
    Auto