Pracuje jako księgowy i muszę przyznać rację w 100% dla Jahu tak to działa a eksport i import mamy teraz poza granicami UE a wewnątrz Unii jest wewnątrzwspólnotowe nabycie/dostawa.
Pozdrawiam.
Pracuje jako księgowy i muszę przyznać rację w 100% dla Jahu tak to działa a eksport i import mamy teraz poza granicami UE a wewnątrz Unii jest wewnątrzwspólnotowe nabycie/dostawa.
Pozdrawiam.
Używał ktoś wahacza firmy moog?
oczywiście, że takJahu dobrze prawi.
Kupując towar z UE zwykły smiertlenik płaci kwotę brutto z naliczonym podatkiem VAT w stawce kraju sprzedawcy.
Firma natomiast kupuje towar z kwotą netto, odsprzedając dalej oczywiście musi doliczyć VAT obowiązujący w PL
Towar spoza UE (np USA ) kupujemy netto ale wszyscy nawet firmy musimy zapłacić juz przy odprawie celnej VAT obowiązujący w PL + cło
chleb powszedni
sorry za OT
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Cześć. W poście #383 Biaggi zamieszcza zdjęcie swożnia oryginału. Ja chciałem zapytać, czym jeszcze charakteryzuje się oryginalny wahacz? Udało mi się kupić oryginały taniej niż u litwinów, więc wziąłem 2 żeby zaoszczędzić na przesyłce (z zagranicy). Każdy ma zawieszkę Made in ITA z kodem kreskowym i Ricambi Originali, nr części i numer seryjny. Wątpie, że producentom zamienników chciałoby się znaczyć części w taki sposób. Numer części się zgadza, jest też data produkcji. Może mnie ktoś upewnić?
![]()
Oryginały, które kupiłem u Litwinów wyglądają identycznie. Te same numery na odlewach, ten sam wygląd sworznia. Wszystko identyczne.
Daj znać gdzie ci się udało wyrwać jeszcze taniej. Mam do kupienia jeszcze ze dwa wahacze i chętnie zaoszczędzę.
Sprowadzałem sobie prywatnie z Włoch do Niemiec gdzie mieszkam. Obydwa wahacze kosztowały mnie ok 800 PLN, ale nie dostałem żadnego paragonu, dlatego chciałem się upewnić tutaj. Przy następnej okazji jak będę w PL będę wymieniał.
Orientuje się ktoś ile jest gwarancji na wahacze z TRW i Lemfordera?
Nr na zawieszce taki sam jak na fiat auto parts dla mojego wozu
-51787337 i 51787336 , a data produkcji i wykute numery odpowiadaja zmianie z 2010. Cena tez dobra zwazywszy ze sama wysylka kosztowala 30 EUR.
No nic - sugerowalem sie calym tematem tutaj i 2x upewnialem sie przed kupnem czy to oryginaly, bo nie oplacaloby mi sie sciagac innych z auta do reklamacji. Jak pojezdze 2 lata bez odglosow tapczanu to bede zadowolony![]()