Poziomica w rękę i sprawdź, czy faktycznie masz dobre warunki do pomiaru poziomu. Różnica objętości rzędu pół litra wydaje mi się nieco absurdalna.Olej po prostu musi spłynąć w całości, stąd w instrukcji pięć minut na odczekanie.
Poziomica w rękę i sprawdź, czy faktycznie masz dobre warunki do pomiaru poziomu. Różnica objętości rzędu pół litra wydaje mi się nieco absurdalna.Olej po prostu musi spłynąć w całości, stąd w instrukcji pięć minut na odczekanie.
Dobra bardziej zdaje mi się ze temp wpływa na objętość gdy jest zimno jest gęsty i chyba mniejsza objętość jest jak przy ciepłym.
Racja. Ani slowa. Ale to chyba logiczne ze jak pisze minimum 5 minut po zgaszeniu to nie na zimnym. No chyba, ze wychodzimy z domu rano zapalamy i gasimy auto czekamy 5 minut i sprawdzamy.
Tez myslalem ze mam problem z DPF. Rano poziom oleju dobre 2cm ponad max. Wymienilem olej i postanowilem pilnowac wypalan. Co ciekawe juz na 2 dzien to samo rano na zimnym 2cm ponad max. Poszukalem troche na forum Opla i okazuje sie ze tam wszyscy tak maja i ze sprawdza sie na cieplym silniku po 5-15 minutach i to jest najbardziej wiarygodne. Sprawdzam u siebie na rozgrzanym silniku po 5 minutach zawsze pokazuje2-3 mm pod max.
http://forum.vectraklub.pl/index.php...u-na-bagnecie/