Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Temat: Alfa Romeo - brak idealnego rozwiązania? Problem i przemyślenia młodego Alfisty...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Dziwisz się, że odradzamy Ci alfę. Ale z twoich postów bije błagalna prośba o to. Jesteś przerażony tym co czytasz na temat tych samochodów jednocześnie kochając je. To tak jak z panienką, która Ci się podoba, ale koledzy opowiadają że słyszeli co i gdzie każdy z nią robił. Chyba szukasz usprawiedliwienia dla kupna czegoś innego niż alfa... Nie rozpisuj się tyle tylko kup samochód. Pojeździsz i się dowiesz, a referaty sobie podaruj, bo nikt za Ciebie auta nie kupi. Dobrze ci koledzy radzą abyś kupił 145/146 z prostym dieslem albo jakimś TS- obojętnie z czym. To lekka buda i fajnie lata.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

I jak chcesz 2.0 to tylko coś pokroju 155 bo tam były bodajże 8v i były to dobre silniki w przeciwieństwie do 2.0 16v

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Teoretycznie jest tak jak mówisz, można wymieniać po wahaczu ale to tylko teoria, empirycznie sprawdziłem że jest to głupi pomysł.
    OK , mój błąd , czyli jeszcze większa lipa

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Kolega widzę sobie już wkręcił, że będzie kozakiem jak sobie kupi auto z duszą (co to kuwa znaczy?!)

że kupisz 147 1.6 i będziesz opowiadał innym jaka to ona nie jest śliczniusia
    każda alfa ma duszę , a dusza jest wtedy jak coś wariuje a na drugi dzień nagle normalnie jeździ

a jeśli chodzi o 147 - to jest piękna

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał Morspl Zobacz post
    abyś kupił 145/146 z prostym dieslem albo jakimś TS- obojętnie z czym. To lekka buda i fajnie lata.
    powiedziałbym bardzo fajnie po zakrętach idzie , i ma świetny ''krótki'' i precyzyjny układ kierowniczy
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 26-10-2014 o 20:56 Powód: Dodano
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

A tak z ciekawości to co się tak strasznie psuło w Twoim fiacie punto I i z jakimi częściami do swojego mało popularnego silnika miałeś problemy?
    No i o jakiej inwestycji pisałeś? Pierwsze słyszą, że pakowanie kasy w auto to inwestycja
    Twierdzisz, że jedna AR musi stać w garażu. Dobrze rozumiem, że stać Cię na garaż a nie stać na "wypełniacz"?

Widzę że nosisz biały zegarek. Utwierdza mnie to jeszcze bardziej w przekonaniu, że 147 1.6 eco (bez wariatora) to "fura" Ciebie!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

hmm,
    Miałem się nie wypowiadać, (Wszak nie jestem posiadaczem AR wiec pewnie zaraz ktoś mi to wytknie ale jako były user punto 2 który wymienił w nim chyba wszystko co się mogło popsuć zachodzę w głowę co się działo w tym biednym P1 1.6 skoro az takie awaryjne było.
    W sumie zgadzam się z kolegami, odpuść sobie alfe, szkoda zdrowia. Polecam wspomnianego civica ze starszych generacji, bynajmniej nie ufo oraz tej wcześniejszej (awaryjne lozyska w skrzyni biegow i chyba cos tam ze wspomaganiem) ale jeszcze starsze. W sumie byle kowal młotkiem go naprawi. Ktos wspomniał pande, w sumie dobry wybor jeżeli mowimy o wersji 100 hp ale ona tez nie będzie tania ani w zakupie anie w serwisowaniu w porównaniu do 1.1 czy 1.2
    Aha zapomniałem ze jest jeszcze sejak sporting. 1.1 niby szalu nie robi ale robi ale przy malej masie cos jest na rzeczy i 170 zamkniesz na budziku

Użytkownik Rowerzysta Avatar silver001
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.5 V6 Berlina, BluCosmo, Distinctive

Domyślnie

Do autora tematu.
    Może nie tak obszernie się z tym udzielałem, ale miałem podobne wątpliwości. 156 sobie dawno upatrzyłem i czytałem, oglądałem itp itd. Pisałem, że muszę je mieć, marzę o nim bla bla bla ale również po drodze pisałem co mnie martwi, czego się obawiam itp. Robiłem jakieś śmieszne kalkulacje itp (jak się okazało - nie warto o czym dalej).
    Jak zacząłem swoje wątpliwości przedstawiać na forum, w nadziei że usłyszę/przeczytam "śmiało kupuj, będzie Pan zadowolony" to odpowiedzi były niemal identyczne jak Twoje w tym temacie.

Wtem ktoś napisał: "jak nie przeszkadzają Ci wady tego auta, to nie słuchaj nikogo, tylko kup i ciesz się jazdą". Wtedy zrozumiałem, że skoro tak marzę o tym aucie, to zwyczajnie biorę je i niech się dzieje co ma być. I co? Kupiłem, a uśmiech nie schodzi mi z ust żadnego dnia. Wspaniałe prowadzenie, zajebiste czucie auta na drodze, a wisienką na torcie jest silniczek.

Gdyby nie moja obecna, pewnie brałbym tą z bazaru Rosso Corsa. Przeczytaj temat a wielce prawdopodobne, że przypadnie Ci do gustu. Z moich ustaleń 1.8 to najlepszy kompromis z TS'ów w 156. Jeśli nie 1.6 ani V6 tudzież 2.0, to właśnie 1.8. Jak dla mnie kupno to tylko auta z forum, gdzie wiesz znacznie więcej o aucie niż z ogłoszenia z sieci. Dodaj do tego normalne koszta eksploatacji, serwisów, pilnować wszystkiego a auto się odwdzięczy. Nie dość że piękne, to dobrze utrzymane powinno być autem takim jak reszta z segmentu. Nie znajdziesz idealnego auta.

Pozdrawiam

ps. Im bardziej się tu na forum otwierasz, tym więcej krytyki na Ciebie spadnie, że wybrzydzasz. Moja rada = poczytaj/poznaj auto (teoretycznie)* i kup to co ci odpowiada najbardziej**.

*już to zrobiłeś
    **kompromis w postaci ... (tu zadecyduj już sam na podstawie lektury lub porad, ale tych konkretnych).

Użytkownik Świeżak Avatar Endriu Ka
    Auto
    156SW 1.9 JTD multijet 16V 140KM

Domyślnie

Nie chcesz zeby sie psula Alfa?Kup sobie golfa to bedzie Ci sie psul golf.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Chyba Autor wątku się ostro zamyślił bo cisza w temacie

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał Morspl Zobacz post
    Dziwisz się, że odradzamy Ci alfę. Ale z twoich postów bije błagalna prośba o to. Jesteś przerażony tym co czytasz na temat tych samochodów jednocześnie kochając je. To tak jak z panienką, która Ci się podoba, ale koledzy opowiadają że słyszeli co i gdzie każdy z nią robił. Chyba szukasz usprawiedliwienia dla kupna czegoś innego niż alfa... Nie rozpisuj się tyle tylko kup samochód. Pojeździsz i się dowiesz, a referaty sobie podaruj, bo nikt za Ciebie auta nie kupi. Dobrze ci koledzy radzą abyś kupił 145/146 z prostym dieslem albo jakimś TS- obojętnie z czym. To lekka buda i fajnie lata.
    zgodzę sie z większą częścią wypowiedzi, poza zachwalaniem "lekkiej budy" 145/146 i "jakiegoś" TS-a.
    Ta "lekka buda" w autach, z których najmłodszy ma prawie 14 lat, to w istocie stary kuter: wszystko rzęzi, trzeszczy i skrzypi. Plastiki w 145/146 a raczej ich spasowanie, to największy minus tej "lekkiej budy".
    No i silniki TS... omijaj chłopie te konstrukcje szerokim łukiem.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Właśnie dla tego taka lekka ta buda . Jak nie TS16V to co tu doradzić na pierwszą budżetową Alfę. Diesla kolega nie chce, a proponowane 155 są na rynku w ilościach mniejszych niż na lekarstwo. Najlepiej kupić 145/146 w stanie do dojechania tj. byleby silnik jeszcze jeździł. Pojeździć z rok i się pozbyć na części. Kupowanie czegoś za 5 tyś żeby władować kolejne 5 albo 6 nie ma sensu. Oczywiście biorę pod uwagę podejście kolegi, tj. strach/niechęć przed "inwestowaniem" w Alfę.
    Ostatnio edytowane przez Morspl ; 28-10-2014 o 15:21