Dzięki za informacje, ale powiedz mi jeszcze kiedy jade obojetmie czy krótki czy dlugi dystans i gasze auto to mam patrzec czy na luzie wskazówką od do lądowania się rusza czy nie?
Teraz jak mam na luzie to nie jest na samym dole tylko na pierwszej kresce, tak ma byc?
Jak się sprawdza czy on jest wypalony czy nie? Wyciaga się go gdzieś czy jak?![]()
Wypalanie dpf będzie niezależnie od dystansu, stad obserwuj te 3 wskazania (licząc silnik) i szybko nauczysz się rozpoznawać ten proces.
Wskazówka turbo na luzie podczas jazdy gdy wypala dpf spadnie błyskawicznie na 0 jak tylko zdejmie nogę z gazu.
Na postoju nieco inaczej: wypalanie 1 kreska (lub czujnik do czyszczenia / wymiany), brak wypalania wskazówka na 0.
Sprawdzenie stanu zapełnienia dpf oraz dystans wypalania - np. poprzez Multiecuscan
Odnośnie czujnika doładowania(to co wrzuciłem wyżej) : http://www.forum.alfaholicy.org/showthread.php?t=57893
Ostatnio edytowane przez serath ; 01-11-2014 o 13:21
"Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."
Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki
Wypalanie DPF poznajesz po wskazowce turbodoladowania na 2 sposoby:
1. W czasie jazdy obserwuj wskazowke. Jak po przyspieszeniu i puszczeniu pedalu gazu wskazowka leci w dol szybko (i chyba do konca) to wypala sie DPF.
Kiedy wskazowka opada powoli i nie do samego konca do nic sie nie wypala, to norma.
2. Na postoju, na luzie z wlaczonym silnikem. Zanim wylaczysz silnik zawsze popatrz na wskazowke turbo. Wskazowka turbo lekko uniesiona pomiedzy 1 i 2 kreska (tak jak na filmiku lub podobnie) to wypala sie DPF
Proces trwa kilka minut. Ponoc najlepiej pojezdzic troche po okolicy. Jezdzac patrz na wskazowke od turbo. Tak jak Ci napisalem w punkcie 1, wskazowka zacznie powoli opadac to sie juz wypalil, mozesz gasic silnik.
Poczytaj wszystkie tematy o DPF i będziesz wiedział wszystko. Nie słuchaj tych miszczów którzy radzą od razu wyciąć, bo inaczej umrzesz.
Podoba mi się ten filmik, 50l/100km. Nie dziwię się dlaczego chcą od razu wycinać DPFa, nie stać ich na olej chyba i są ECO.
Podniesioną wskazówkę ponad 0 powoduje również włączona klima o czym nikt tu nie chce wspomnieć. Nie rozumiem Twojego stwierdzenia: "Bo ja mam zawsze lekko podniesiona na luzir jak i w czasie jazdy na biegu bez dodawania gazu.", może to właśnie chodzi o włączoną klimę. Po prostu się ciesz i jeździj swoją Alfą, odstaw również STOPERAN i nie zawracaj sobie głowy. Od czasu do czasu sobie zerkaj na wskaźnik turbo, bo jak się na nim skupisz to komuś zaliczysz bagażnik. Koledzy już podali, kiedy zdejmiesz nogę z gazu i wskazówka turbo dosłownie "pie*&^#$" o zero wtedy jest wypalanie oraz podwyższone zużycie paliwa (chwilowe, nie średnie) i nie czekaj na 50 litrów.
U mnie to wygląda tak, jadę 70km/h, czwarty bieg, chwilowe zużycie na poziomie 5,5-6l i podczas wypalania pokazuje zużycie 9-12l.
Kiepsko się jeździ po mieście w korku, wtedy szarpie silnikiem (można mieć wrażenie, że "coś" się psuje).
Także życzę bezawaryjnej jazdy i ciesz się z posiadania pięknej Alfy oraz nie "stresuj" sobie żołądka.