Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Temat: Sprzęgło + dwumas

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Dlatego zawsze warto porównywać. Na forum reklamuje się kilka sklepów. Zawsze można napisać i zapytać o cenę

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Akurat intercars na stronie ma takie ceny, że ho ho... Przy nich to każdy mechanik bierze za pół darmo
    Do tego czesto towar ktory oferuja to jakies spady produkcyjne. Sprzegla czy dwumasy to bym w zyciu od nich nie kupil.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszchwesiuk Zobacz post
    i nagminne łłamanie prawa przez warsztaty w stylu nie dam gwarancji na robotę bo nie moje części. piękny nielegalny chwyt. jeśli tak ktoś powie weżcie na piśmie tę odmowę, a ja współpracując z kancelarią prawną pomogę wam :-).
    Wydaje mi się, że mieszasz kilka rzeczy. Warsztat daje gwarancje na dobrze wykonaną robotę. Ale skoro część dostarczona przez klienta okazała się wadliwa to dlaczego warsztat ma płacić za jej ponowny montaż/demontaż? Usługa montażu była wykonana dobrze, prawidłowo – to co zleciłem mechanikowi zostało wykonane poprawnie. Mechanik jest czysty. Trudno mi tu znaleźć jakąkolwiek odpowiedzialność mechanika.

Co innego jak zlecasz mechanikowi zakup oraz wymianę sprzęgła jako łączna usługa.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 06-11-2014 o 13:42

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Można się domagać zwrotów kosztów ponownej wymiany u producenta.
    Ja jestem od półtora miesiąca na etapie reklamacji wahacza Lemforder'a i napisałem im, że muszą pokryć koszt ponownej wymiany wadliwego wahacza.

A czy mi oddadzą kasę za wymianę czas pokaże. Mam nadzieję, że lada dzień bo zaczynam się niecierpliwić.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomaszchwesiuk
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALfa Romeo GTV busso 3,0 v6 24v, Alfa 156 1,9 jtd SW Sportwagon 150KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Wydaje mi się, że mieszasz kilka rzeczy. Warsztat daje gwarancje na dobrze wykonaną robotę. Ale skoro część dostarczona przez klienta okazała się wadliwa to dlaczego warsztat ma płacić za jej ponowny montaż/demontaż? Usługa montażu była wykonana dobrze, prawidłowo – to co zleciłem mechanikowi zostało wykonane poprawnie. Mechanik jest czysty. Trudno mi tu znaleźć jakąkolwiek odpowiedzialność mechanika.

Co innego jak zlecasz mechanikowi zakup oraz wymianę sprzęgła jako łączna usługa.
    właśnie to niech da gwarancje na robotę, a na części jest osobno. mogę policzyć na palcach jednej ręki warsztaty które dają gwarancje na zakupione przez siebie części. tu jest spychologia jeden na drugiego. ale dobre ze producent cześći ocenia reklamacje a nie machanik który z pewnością będzie zwalał winę na wadliwe części. wiesz ty bedziesz bronil jednego a ja drugiego. ja mówię ze mechanik nie ma prawa odmawiac wydania gwarancji na zrobienie jesli klient ma swoje czesci. a tak niestety sie dzieje. jak wprowadza prawo a ma tak być kasa fiskalna dla serwisów to dopiero bedzie :-).
    nie mówię ze mechanik ma dać gwarancje na czesci. bo klient juz ma. tylko ma gac gwarancje na robote.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

proszę cie nie zakładaj z góry ze klient ma wadliwa czesc. bo ja moge zalozyc dobra czesc kiepska robota.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nie rozumiem jak można wymagać od kogoś gwarancji na coś czego producentem nie jest. Przecież nie ma żadnego pojęcia o procedurach produkcyjnych, składzie materiałów itp.
    Może vice versa i klient dostarczający podzespół dał na niego gwarancję. Mechanik będzie wtedy dochodził swoich praw od klienta, że ten dostarczył wadliwy podzespół. To taka sama paranoja.
    Gwarancję na wykonana pracę owszem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomaszchwesiuk
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALfa Romeo GTV busso 3,0 v6 24v, Alfa 156 1,9 jtd SW Sportwagon 150KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Nie rozumiem jak można wymagać od kogoś gwarancji na coś czego producentem nie jest. Przecież nie ma żadnego pojęcia o procedurach produkcyjnych, składzie materiałów itp.
    Może vice versa i klient dostarczający podzespół dał na niego gwarancję. Mechanik będzie wtedy dochodził swoich praw od klienta, że ten dostarczył wadliwy podzespół. To taka sama paranoja.
    Gwarancję na wykonana pracę owszem.
    I o to sdero chodzi. Na robote. Alei czesto nie chcą w ogóle dawać. Klient na cżesci juz ma.

Dodano po 3 minutes:

Ale jesli ktos bierze od ciebie czesci tez to sory ale twoim obowiązkiem jest danie gwarancji rowniez na czesci poprzez wystawienie paragonu lub faktury.

Ostatnio edytowane przez tomaszchwesiuk ; 06-11-2014 o 14:56 Powód: Dodano

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Części dostarczone przez klienta to są części "obce" i danie na nie gwarancji jest nie tylko głupotą i nielogiczne ale zgodnie z prawem (Dz. U. nr. 141 poz 1176 z 2002 roku) nie może on dać gwarancji, bo w myśl ustawy dochodząc swoich praw można wystąpić tylko w formie niezgodności towaru z umową, a zgodnie z tą ustawą towarem jest naprawa powiązana ze sprzedażą. To jest chyba bezsprzeczne. Za części montowane w samochodzie przez mechanika odpowiada producent. Ale zgodnie z prawem i producent nie musi dać na nie gwarancji. Tym bardziej mechanik, bo przecież on nie jest producentem i jeśli jest problem, to staje się on niejako pośrednikiem między klientem, a producentem. Finalnie gwarancję uznaje lub nie uznaje producent (właściwie rękojmie, bo mechanik nie jest osoba fizyczną i obowiązują go odmienne przepisy). Jeśli producent nie da gwarancji na podzespół, to i mechanik jej nie da. I musiałby być skończonym idiotą aby ją dać w sytuacji, gdy producent nie chce być gwarantem.
    Na wykonana pracę mechanik powinien dać gwarancję ale nie musi. I to jest zgodne z prawem.

Takie czasy
    Temat strasznie zawiły... Kiedyś w PRL-u gwarancja się należała i już. Było jasno i zwięźle. Teraz znowu cos kombinuja i chyba 25 grudnia 2014 zmieni się ustawa.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszchwesiuk Zobacz post
    właśnie to niech da gwarancje na robotę, a na części jest osobno. mogę policzyć na palcach jednej ręki warsztaty które dają gwarancje na zakupione przez siebie części. tu jest spychologia jeden na drugiego. ale dobre ze producent cześći ocenia reklamacje a nie machanik który z pewnością będzie zwalał winę na wadliwe części.
    Dlatego nie mam za złe mechanikowi, który nie chce mi zamontować części, których u niego nie kupiłem
    Serwis powinien dać gwarancję na usługę. Jednak nie musi dać gwarancji na jakość części, którą przywiózł mu klient - to chyba logiczne. Teraz jest masa podróbek. I mechanik nie może odpowiadać za faktyczną jakość tych części.
    Co innego reklamacja. Mechanik jak napisałeś, będzie zwalał na producenta. I tu może być spychologia, bo wina może leżeć po jednej bądź drugiej stronie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10