Strona 65 z 220 PierwszyPierwszy ... 15555657585960616263646566676869707172737475115165 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

pamiętajcie że koła trzeba wyważać co sezon.

Dodano po 2 minutes:

zmierz opony ile mają mm. Lepsze załóż na przód gorsze na tył. Najgorszą z czterech na lewą stronę (kierowca) tam najmniej zużywa się opona. Natomiast najlepszą załóż na prawy przód.
    Ostatnio edytowane przez IamICEman ; 09-11-2014 o 21:25 Powód: Dodano

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post

Dodano po 2 minutes:

zmierz opony ile mają mm. Lepsze załóż na przód gorsze na tył. Najgorszą z czterech na lewą stronę (kierowca) tam najmniej zużywa się opona. Natomiast najlepszą załóż na prawy przód.
    IamICEman, nie powielaj największego oponiarskiego mitu na świecie. Lepsze opony ZAWSZE zakładamy na tylną oś, niezależnie od rodzaju napędu.

Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pneumat Zobacz post
    Moim zdaniem jedyny argument ZA to niższa cena , 10 mm na minus to zimą niekoniecznie zaleta.
    mnie zastanawia to że oryginalny rozmiar w alfie jest 225/50/17 i 215/55/16 skoro według kalkulatora 225/50/17 jest o 2.12% większy. A 215/50/17 jest prawie że idealny rozmiarowi 215/55/16. Pytanie do producentów dlaczego włożyli 225/50/17 i zmienili wysokość auta. Jak to się ma do licznika. Chce kupić na lato 17" i teraz nie wiem czy zakladać 215/50/17 czy 225/50/17 :/ czy sugerować się kalkulatorem czy instrukcją producenta

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Dodano po 2 minutes:

Tu bym z kolegą polemizował - wg opinii znawców tematu lepsze opony montujemy na tył ponieważ przeciętny kierowca łatwiej poradzi sobie z poślizgiem podsterownym niż nadsterownym.
    Pomimo obecności systemu VDC lepiej unikać "odjazdu" tyłu
    To wszystko odnosi się do opon letnich i zimowych

Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wyzga Zobacz post
    IamICEman, nie powielaj największego oponiarskiego mitu na świecie. Lepsze opony ZAWSZE zakładamy na tylną oś, niezależnie od rodzaju napędu.
    sranie w banie. Jak wpadniesz w pośliżg to akurat ci ten tył pomoże. Lepsze opony na oś napędzającą !! takie moje zdanie i nikt go nie zmieni. Żaden mądrala z telewizji nie jeździmy na torach wyścigowych. A tak ps to jak założycz lepsze na tył to po sezonie te gorsze masz do wymiany a tak się wyrównają.

Możesz mieć inne zdanie ale ja mam takie i go nie zmienie!!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon, 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

sranie w banie. Jak wpadniesz w pośliżg to akurat ci ten tył pomoże. Lepsze opony na oś napędzającą !! takie moje zdanie i nikt go nie zmieni. Żaden mądrala z telewizji nie jeździmy na torach wyścigowych. A tak ps to jak założycz lepsze na tył to po sezonie te gorsze masz do wymiany a tak się wyrównają.

Możesz mieć inne zdanie ale ja mam takie i go nie zmienie!!
    Możesz mieć swoje zdanie, ale fizyki nie oszukasz, więc nie bardzo rozumiem, po co masz komuś wmawiać, że jest inaczej.

Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wyzga Zobacz post
    Możesz mieć swoje zdanie, ale fizyki nie oszukasz, więc nie bardzo rozumiem, po co masz komuś wmawiać, że jest inaczej.
    zakładam ok 100kół dziennie na auta i z tego 100% klientów zakłada lepsze na oś napędzającą i lepsza opona na tyle ci nie pomoże kolego. Dupa nie ma napędu więc jak wpada w pożlizg to tylko przodem mozesz uratować sytuacje .

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

zakładam ok 100kół dziennie na auta i z tego 100% klientów zakłada lepsze na oś napędzającą i lepsza opona na tyle ci nie pomoże kolego. Dupa nie ma napędu więc jak wpada w pożlizg to tylko przodem mozesz uratować sytuacje .
    Kolego a jak klient sobie zażyczy dwie letnie i dwie zimowe też mu założysz ?
    Rolą warsztatu jest klientowi podpowiedzieć optymalne rozwiązanie i jeżeli już trzeba wybierać między oponami to lepsze ZAWSZE NA TYŁ.
    Mało kto opanuje samochód gdy tylne opony utracą przyczepność a to się może zdarzyć szczególnie gdy przód fajnie trzyma a tu nagle na łuku "bączek"
    Ja jednak wierzę ludziom sportu samochodowego z całym szacunkiem dla Twoich przekonań

Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto

Domyślnie

zdarzają się tacy ale bardzo rzadko coraz lepsze auta i ludzie zakładają 4 zimówki. Jak ktoś sobie życzy to nie dyskutuje wg i zakładam tam gdzie chce te lepsze Ale w tym roku mi się jeszcze nie zdarzyło. Ja już swoje zdanie wyraziłem i nikt mnie nie przekona że lepsze oponki na tył nawet ci eksperci
    Dla mnie liczy sie oś napędzająca-jeśli ona bedzie miała słabe buty to podczas poślizgu nic z tego nie wyjdzie dobrego ale zakładajcie jak uważacie nikomu nic nie sugeruje pozdro

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a co w przypadku Q4??