Witam Panowie,
od niedawna jestem posiadaczem 156 SW 2,4 JTD 136KM... od początku jakoś szybko mi ze wskaźnika znikało to paliwo, ale ostatnio zacząłem mierzyć spalanie.... także jeżdżę na tą samą stacje, te samo stanowisko, ten sam dystrybutor i zawsze pod korek i wyszło tak - bardzo spokojna jazda po mieście + spokojna jazda na trase - do 110km/h na trasie - spalanie wychodzi 8/100... jazda normalna tylko po miescie - 11/100... nie za dużo troche?? samochód nie dymi, nie kopci, pali na dotyk, nic nie faluje na obrotach, troche dziwnie wibruje w środku na wolnych obrotach, ale to chyba taki urok diesla... jedyne co dziwne to zauważyłem, że kontrolka od świec mruga się przez pierwsze 3-4km od zapalenia zimnego silnika. Poźniej już nie. Co z tym diabłem może być??
Masz spalone świece żarowe - to od kontrolki. A co do spalania to jeśli to są krótkie (do 10km) odcinki po mieście to te 11l to nie jest dużo
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
witam,
mam pytanie o spalanie AR 159 SW 2,0 JTDm 136KM - przy jeździe trasa/miasto 65%/35% komputer pokazuje średnie spalanie 7,3 L, kolega jeździ tą samą trasą z podobnymi prędkościami ma Audi A4 B8 z dieslem 2,0 170KM i pali mu o prawie litr mniej? Moim zdaniem przy mojej mocy silnika powinien palić nie więcej jak 6,5 - wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę
Pytanie zapodaj w odpowiednim dziale to może dostaniesz konkretną odpowiedź. Np: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ra_spider.html
Jak dla mnie to sprawdź najpierw spalanie wg dystrybutora, a nie kompa. Z drugiej strony dla mnie takie spalanie w tym aucie byłoby ok, jak na jego masę, ale nie wiem, nie mam, nie znam się
Ja w 156 150KM ze średnim spalaniem oscyluję w okolicach 7l/100km (oczywiście komp optymistycznie podaje ok 5l/100km)