I ja wąż miałem czasami mokry, sprawdzałem stan oleju na bagnecie. Po 1000km ubywało ok. 200ml oleju, auto pracowało super, dpf wypalał się co 800-900km, a jednak.... generalny remont silnika, ale to chyba małe prawdopodobieństwo że zakupiłeś auto podobnie jak ja. Pozdro i powodzenia
Czytałem Twój przypadek. Powiem szczerze, że sugerowałem się opiniami na forum i pojechałem kawał drogi (Szczecin- Kraków) żeby kupić w autka.pl. Mam nadzieję że mój wysiłek się opłaci i nie wpakowałem się na minę, ale oczywiście wolę zapytać czy trzeba coś sprawdzić, coby dmuchać na zimne![]()
U mnie też się pociła i mnie to zaniepokoiło ale sugerując się forum że ten typ tak ma jeździłem 1000km i o jest jak jest... mam nadzieje że turbinka, czyszczenie i będzie ok a remont silnika mnie nie spotka.
Witam panowie. Częsci melet jak najbardziej tak ale jak już mówiłem za dobrze zregenerowane turbo to trzeba dać około 1100zł. Jeśli chodzi o to czy turbina pózno wstaje to tylko przez to że ktoś nieumiejętnie regenerował. Jeśli używasz oryginalnych części to nie ma takiego problemu. My n.p. posiadamy maszynę firmy turbo technik do ustawiania zmiennych. Jest to maszyna opracowana przez pracowników firmy garrett. Posiadamy też maszynę turbo technik do wstępnego doważania i maszynę schenck do doważania przy maksymalnych obrotach. A jeśli chodzi o pocenie się turbiny to niekoniecznie to turbo się poci. Najczęściej jest to przez odmę. W pojazdach z DPF jest to bardziej obfite zapocenie. Olej najczęściej bierze z odmy przy starym filtrze powietrza, nieszczelności układu dolotowego, złym sterowaniem zmienną geometrią, i t.d.
Samochód jeździ turbo wymienionedolot cały ponoć wyczyszczony. Ale mam problem...
Spalanie średnie przy bardzo spokojnej jeździe wynosi mi ok 5,8l/100km, natomiast dramatem jest spalanie w mieście przy dojazdach do pracy (2,7 km)... pokazuje powyżej 11l-12l/100km przy spokojnej jeździe (temp ok 0stopni).
Koła 18" oponki 225/40 michlen pilot sport 3
silnik 1,9 jtdm 120km usunięty DPF
Spalanie w mieście według kompa, w trasie liczone ręcznie (komp pokazał więcej o 0,5 l)
Olej został zalany castrol 10w40 :/
Czy to spalanie jest ok? O ile trasa wydaje mi się ok to miasto już nie bardzo :/ Po odpaleniu jak przyspieszam komp do 40 dochodzi.. po rozgrzaniu do ok 27... może szukam dziury w całym a może coś mu dolega? Auto miałem krótko i nie sprawdziłem spalania po zakupie :/ do tego zmainiłem od razu koła na większe, usunołem dpf, robiłem chipa i padło turbo. Wszystko w ciągu 2 dni. I teraz nie wiem jak do tego podchodzić :/ miałem wcześniej saaba 9-3 1.9 tid 10km cyzli to samo co w alfie, usunięty dpf i chip na 160km koła 16" auto paliło mi w trasie ok 5,3 l a w mieście ok 8l z tym że to było latem...
Ostatnio edytowane przez olej7777 ; 16-12-2014 o 13:54
Według mnie masz spalanie dobre. U mnie wygląda podobnie.
Na krótki odcinkach inaczej nie będzie![]()
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
ten olej jej nie pasuje![]()