Jak masz sposób na demontaż tej tulejki górnej to wrzuć tutaj - myśle że więcej osób skorzysta. Np ja bo planuje to zrobić![]()
Jak masz sposób na demontaż tej tulejki górnej to wrzuć tutaj - myśle że więcej osób skorzysta. Np ja bo planuje to zrobić![]()
Mnie tez interesuje owy poradnik![]()
Kolega ma podobny problem ze sprzęgłem w GT i będę się tym zajmował w tym tygodniu. Zobaczę tą tulejkę. Jak mi się coś uda to zrobię małą relację.
Czołem, w moim przypadku ściągnięcie tej tulejki to była formalność, zero oporów i problemów, auto ma 10 lat. Trochę dziwna sprawa, że tak mocno się u Ciebie trzyma? Choć też miałem obawy przed demontażem dlatego kupiłem nową i byłem nastawiony w razie czego na jej zniszczenie przy wyciąganiu.
Tulejke złapałem szczypcami o dużym rozstawie szczęk, np. takimi http://cdn.bricoman.pl/upload/produc...crv-218960.jpg
Łapiemy za kołnierz po zewnętrznej i delikatnie obracamy prawo/lewo jednocześnie ciągnąc do góry. Na początku jest jakiś mały opór ale jak obruszymy szybko wychodzi. Warto popryskac jakimś WD-40 czy odrdzewiaczem przed operacją pod kołnierz tulejki.
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
Czesc,
niestety u mnie kolnierz tulejki sie upierdzielil i teraz mam problem?;>jakis patent przy urwanej wam przychodzi do glowy?bo probuje ja podwazac, nawiercic i dalej nie chce isc...chyba ze jest tak strasznie zapieczona ze nie pusci...![]()
U mnie udało się ją wyjąć bez uszkodzenia. Popsikałem WD40 a po nocy przy użyciu dwóch małych śrubokrętów wyszłaWystarczyło z dwóch stron złapać tulejkę, trochę pokręcić i wyszła bez używania siły ! Lecz w moim przypadku dużo to nie dało, sprzęgło nadal chodzi ciężko
Misha666 urwałeś cały kołnierz ? Udało CI sie to uratować jakoś ?
Takie pytanie: tulejke trzeba nasmarować w środku tu gdzie ta czerwona okładzina? Bo przyszła mi 3 dni temu i pasuje zamontować
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Tulejka wymieniona na nową, ale skrzypienie jak było po rozgrzaniu silnika, tak jest nadal...
Ręce opadają po prostu z tym ;/ Oczywiście jak silnik chodzi to tak mocno nie słychać (wiadomo że klekot diesla zagłusza). ALe jak tylko zgasze silnik to takie oto odgłosy :
Tulejka dolna nasmarowana teflonowym, górna wymieniona (wewnątrz solidnie smarem do przegubów wyścielana), poświęcony czas na robote, nerwy przy zdejmowaniu i montażu seegera wysprzęglika - i wszystko na marne ;/
Krótka fotorelacja:
Odechciewa mi sie troche już tego kombinowania ;/ Criss podpowiada że może to tarcza. W sumie może to równie dobrze być dolna tulejka (choć po przesmarowaniu jej myśle że chociaż pare dni powinno być przyzwoicie). Zabawne że 1,5 roku temu była tarcza i docisk wymieniane (mam fakture na robote i części), więc jeśli jakość tych nowych części jest taka wspaniała, to ja dziękuje.. Szlag mnie trafia, i krew zalewa...