Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Duże spalanie w GT 2.0 JTS

Bladzior
    Gość

Domyślnie Duże spalanie w GT 2.0 JTS

Witam.
    Od kilku dni posiadam swoją Alfę GT 2.0 JTS , jest to moja pierwsza Alfa.
    Być może jest to normalne i po prostu muszę do tego przywyknąć , ale spalanie w mieście przy spokojnej jeździe w przedziale 15-16l/100km jest normalne?? Przy wytracaniu prędkości silnikiem , komputer pokazuje prawie 7l/100 , to też normalne?
    Wskazówka paliwa też jakoś tak nie porusza się "płynnie" , tylko potrafi nagle skoczyć o jedną kreskę na skali .
    Dodatkowo kontrolka rezerwy zaświeciła mi się ostatnio wczesniej niż powinna , co też mnie zdziwiło.
    Dodam , że auto stało pewnie jakieś 2miechy bez ruchu , nie wiem czy to jakoś wszystko musi się dopiero rozkręcić czy jak

Dzisiaj dodatkowo wyskoczył mi komunikat Motor Control System Failure , ale po wyłączeniu i włączeniu slinika komunikat zniknął. Żeby sprawdzić czego dotyczył komunikat trzeba auto podpinać pod komputer ?

z góry przepraszam , jeżeli moje pytania są głupie , ale jak na razie to wszystko w Alfie jest dla mnie nowością , a że ja na mechanice nie znam się zbyt wybitnie to wolę o to zapytać Was.
    Pozdrawiam

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

podstawowa sprawa przy MCSF to podpiecie i zczytanie kodów, na tej podstawie mozna ustalic prawdopodobna przyczyne wyswietlenia kodu, ja nie posiadam Alfy a silnikiem benzynowym, wiec za duzo nie pomoge, czy to zużycie jakie podałes to jest z odczytu kompa czy po przeliczeniu bak/przejechane km, mi wydaje sie że za duze, tyle to pali V6 3,2L
    W temacie diagnozy JTS jest tu załozony temat przez userke Majka, jest konkretnie w temacie, poszukaj w dziale GT lub 156.

pozdrawiam.

Bladzior
    Gość

Domyślnie

No właśnie czytałem temat o V6 i byłem w szoku , że moja GT pali tyle samo ;/ dlatego postanowiłem tu napisać.
    W takim razie muszę się wybrać do mechanika podpiąć ją do kompa.
    Poszukam też tematu , który wskazałeś .

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

--
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...u_testach.html
    --
    - lepiej napisz do Majka , zanim się przekopiesz przez ten temat to ci wyjdzie 3 baki paliwa.
    - ja bym się skontaktował z Majka nawet przed mechanikiem, JTS jest mało popularny wsród mechaników.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Za późno tu weszłam, ale wrzucam:

Mam akurat na sporo km. w zrzutach i w sumie mam do domu kawałek trasy bez świateł, to nie są dane dla ścisłe centrum tylko. Trzeba skorelować ze średnią prędkością, poza tym wartość ile zostało jeszcze do przejechania też się zmienia, więc ona też chyba do wyliczeń jest ważna.

Hamowanie na biegu – z wyższych rpm jak zrzucasz to jakieś 500 rpm trwa aż zejdzie ze spalania, które miała do 2.0/100.

Tempomat, zależy czy z górki, pod górkę, czy na prostej, ale na prostej drodze, chwilowe, min. 5 minut jazdy:
    2000 == 6l/100
    3000 == 7,6 l/100
    4000 == 9, 4 l/100
    5000 == 10,5 l/100
    Wyżej – (?)
    Średnio trasa, no testy OBD z włączeniem 4000 i 5000 == 8,8l/km

15-17 l/100 komputer mi pokazywał kiedyś, jak miałam błędy mieszanki i wypadał zapłon na cyl.3. w mniej więcej tych samych warunkach jazdy co teraz. Tylko, że były też inne objawy, ale to w sumie stwierdziłam retrospektywnie. Nie sądzę, aby to było ok.

Jakbyś się zaopatrzył w kabel i program, to zobaczysz w jeździe kiedy daje największą korektę i inne parametry. Warto zaopatrzyć się w w/w akcesoria – to b. zmniejsza koszty warsztatowe, jednak. Żałuję, że nie posiadałam wcześniej, ale to już trudno.

Już znany jest odczyt z komputera?

Załącznik 50664

Teraz też mam jeszcze jakiś problem, bo korektę mam jeszcze nie taką.

Znowu mi się żarówka przepaliła pozycyjna, zaraz po zmianie opon, ale już chyba wiem w czym problem - na wertepach się coś z nimi dzieje, po wertepie, coś nie wiem czy może żarnik (?) czy coś innego z nim się dziać?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 21-03-2012 o 17:00

Bladzior
    Gość

Domyślnie

Witam.

Ja naprawdę kompletnie nie znam się na mechanice samochodu puki co jest to dla mnie czarna magia.
    Na jutro jestem umówiony ze znajomym mechanikiem , podłączy się do komputera to może coś będzie wiadome.
    Kabel i program może i bym kupił , ale nawet nie wiem jak się nim posługiwać musiał bym to w pierw zobaczyć .
    Jak coś będę wiedział to dam na pewno znać.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    MB W168 A140

Domyślnie

Jakie macie średnie spalanie w swoich alfach z silnikiem 2.0 JTS po mieście na krótkich odcinkach?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    ar 155

Domyślnie

Cytat Napisał Vilge Zobacz post
    Jakie macie średnie spalanie w swoich alfach z silnikiem 2.0 JTS po mieście na krótkich odcinkach?
    dotychczas latem, dzienny odcinek około 50 km - kawałek S2, reszta po wawie to bylo 10-11

przy chłodniejszych dniach jak teraz do 12 potrafi podskoczyć

przy normalnej jeździe oczywiscie

Użytkownik Embrion
    Auto
    MB W168 A140

Domyślnie

Cytat Napisał skitFb Zobacz post
    dotychczas latem, dzienny odcinek około 50 km - kawałek S2, reszta po wawie to bylo 10-11

przy chłodniejszych dniach jak teraz do 12 potrafi podskoczyć

przy normalnej jeździe oczywiscie
    50 km to nie jest krótki odcinek po mieście. Chodzi mi o średnie spalanie przy 90% użytkowaniu w mieście na krótkich dystansach.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie jeżdżę cały czas w takich warunkach, to ciężko podać coś sensownie. Wiele zależy od stylu jazdy, miasta, etc. Ten sam egzemplarz może inaczej palić u różnych kierowców.
    Teraz mam permanentny błąd mieszanki, ale nie odnotowuję specjalnie zwiększonego spalania. No przez porównanie z 5 lat użytkowania.
    W korkach, ale takich b. dużych, z tramwajami, światłami, na wielkim placu bodowy, jak mam teraz często na trasie do pracy w LDZ, 1,2 .. koniec i tak w kółko, to pewnie i do 14. 15 dobije. Potem zejdzie jak mam trochę wleczenia w stałej jeździ. Tak, średnio spala mi 11 - 12l aktualnie przy tych temp., bez tras. Nie zawsze jeżdżę krótkie odcinki. Do pracy mam ok.25km – z tego 20km to miasto LDZ. W ciągu dnia czasem się przemieszczam kilka razy.
    Silnik rozgrzewa się przy tych temp. szybko, gorzej z temp. oleju. Co jest zmorą latem, zimą okazuje się zbawienne
    Myślę, że jak zacznie palić przy mojej normalnej jeździe średnio 14-18l to będą powody do zmartwienia… dodatkowe.