Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Dziwny dźwięk jakby jakieś łożysko ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Adasiek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie Dziwny dźwięk jakby jakieś łożysko ??

Witajcie. Wiem, że temat dziwnych dźwięków jest powszechny, natomiast większość co czytałem nie pasowało do mojego.
    Może ktoś miał podobny problem mianowicie:
    Jadąc samochodem, aktualnie już od ok 40 km/h do 120 km/h (później słychać szum wiatru) słychać dźwięk dość wyraźnie - jakby jakieś łożysko. Jadąc po zakrętach dźwięk jest bez zmian ( nie nasila się ani też nie milknie) więc wykluczam łożysko koła. Dźwięk dochodzi jakby z komory silnika ze środkowej części.
    Sprawdziłem nadmuch. Jadąc na wyłączonym nadmuchu dźwięk również występuje.
    10 tys km temu było sprawdzane łożysko podpory.
    Jakis czas temu przez poprzedniego właściciela były wymieniane łożyska koła na ORI ASO.

Dodam, że dźwięk słychać na każdym biegu oraz na luzie. Jadąc na wciśniętym sprzęgle - dźwięk również występuje i jest raczej stały. Zauważyłem jednak, że dźwięk zmienia częstotliwość w momencie np jadąc na 4 biegu i docisnę drążek zmiany biegów do siebie.
    Dźwieku nie ma na postoju.

Obawiam się, że to powszechny problem skrzyni biegów.
    Alfa Romeo 159 1.9 16V.
    Klapy są
    DPF jest
    EGR jest.
    Tak wiem Trzeba zrobić OFF

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Huk łożyska może się przenosić, dlatego czasem trudno zlokalizować źródło. Ten poprzedni właściciel wymieniał wszystkie łożyska?
    Nie wygląda to na problem skrzyni, ja bym obstawiał jakieś łożysko koła.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał Adasiek Zobacz post
    Witajcie. Wiem, że temat dziwnych dźwięków jest powszechny, natomiast większość co czytałem nie pasowało do mojego.
    Może ktoś miał podobny problem mianowicie:
    Jadąc samochodem, aktualnie już od ok 40 km/h do 120 km/h (później słychać szum wiatru) słychać dźwięk dość wyraźnie - jakby jakieś łożysko. Jadąc po zakrętach dźwięk jest bez zmian ( nie nasila się ani też nie milknie) więc wykluczam łożysko koła. Dźwięk dochodzi jakby z komory silnika ze środkowej części.
    Sprawdziłem nadmuch. Jadąc na wyłączonym nadmuchu dźwięk również występuje.
    10 tys km temu było sprawdzane łożysko podpory.
    Jakis czas temu przez poprzedniego właściciela były wymieniane łożyska koła na ORI ASO.
    Dodam, że dźwięk słychać na każdym biegu oraz na luzie. Jadąc na wciśniętym sprzęgle - dźwięk również występuje i jest raczej stały. Zauważyłem jednak, że dźwięk zmienia częstotliwość w momencie np jadąc na 4 biegu i docisnę drążek zmiany biegów do siebie.
    Dźwieku nie ma na postoju.

Od pewnego czasu mam to samo. Mój mechanik wykluczył łożyska kół, twierdzi, że to skrzynia. W skrzyni ok. 10kkm temu w ADF Auto (autoryzowany serwis Fiata) Wrocław naprawiałem skrzynię, wymieniane miałem 4 łożyska (wyły 1,2 i 5,6). Po niedzieli jadę ponownie do ADF-u na diagnostykę, dam znać co stwierdzili.

Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Tak. Łożyska koła były wymienione rok temu i 1,5 temu ( jedno L i jedno P) Jutro jadę do mechanika który zajmuje się tylko skrzyniami. Zobaczymy co powie.
    Znam ADF Auto. Jaki koszt u nich ?

Użytkownik Świeżak Avatar Lucas019
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDm

Domyślnie

Witam i ja się podłączę bo mam bardzo podobnie z tym szumem. Te same objawy z tym, że szarpię drążkiem podczas jazdy (nie swoim ) i dalej to samo natężenie szumu. Powyżej 120 km/h jest zdecydowanie ciszej. Chyba, że to opony ale jak dla mnie za głośno lub założenie dystansów +1 cm na koło i minimalna zmiana geometrii kół przez to. Choć jak byłem na geometrii to wszystkie pomiary wyszły idealnie. Sam nie wiem może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?? Bo strasznie mnie to denerwuje podczas jazdy nawet w lato rozważałem sprzedaż auta i kupno innej 159 lub Gullietty tylko mi szkoda bo jeżdżę już nią 2 lata i zero problemów oprócz tego szumu buczenia!!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Ja u siebie podejrzewam łożyska mechanizmu różnicowego, bo te na wałkach miałem zmieniane.Po niedzieli będę wiedział więcej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Cytat Napisał Adasiek Zobacz post
    Tak. Łożyska koła były wymienione rok temu i 1,5 temu ( jedno L i jedno P) Jutro jadę do mechanika który zajmuje się tylko skrzyniami. Zobaczymy co powie.
    Znam ADF Auto. Jaki koszt u nich ?
    Czyli wymienione były tylko łożyska na przodzie?
    Ja bym się na Twoim miejscu zainteresował tylnymi łożyskami, tak jak magil napisał, dźwięk może się przenosić i wydaje się, że to z przodu.
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Moja Alfa dziś pojechała do mechanika. Wykluczył łożyska kół, chodź dokładną diagnozę będę znał jutro. Dziś ma dokładnie sprawdzić łożyska kół na podnośniku i łożysko podpory. Niestety wstępnie postawił na skrzynię. Dodatkowo zauważył że również delikatnie szarpie drążkiem biegów.
    Dźwięk jest nie zależny od temp otoczenia jak również od temp silnika.

timo czyli obstawiasz ze to moze być tył ? Przednie łożyska mają jakies 10 kkm zrobione . Wiadomo ASO to tylko ASO.

Mechanik dodał, że ostatnio robił Cromę z tym samym silnikiem i skrzynią. Dźwięk był podobny lecz tam nie było co ratować bo wysypało się łożysko

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

W poprzednim aucie miałem taki numer, że byłem pewien, że dźwięk jest od łożysk przednich podczas gdy winowajcą było łożysko prawe tylne
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Świeżak Avatar Lucas019
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDm

Domyślnie

To czekam do jutra może i ja coś się dowiem w tym temacie. Najlepszym rozwiązaniem by było gdyby padło łożysko koła. A pamiętam raz mi się zdarzyło iż w zimę zaciągnąłem ręczny i przymarzł mi hamulec. Przyblokowane miałem tylne lewe koło mimo to przejechałem kawałek z 1,5 km po czym pościło ale tarcza się nagrzała do czerwoności jak w WRC . Tarcza nie jest krzywa nie bije na przeglądzie wyszło, że hamuje dobrze jak ta z prawej a czy możliwe by było aby właśnie przez to nagrzanie coś stało się łożyskiem koła??