Poprosze o dokladne dane na temat tego silnika od uzytkowników, najbardziej mnie interesuje ile dokladnie pali w miescie..
Poprosze o dokladne dane na temat tego silnika od uzytkowników, najbardziej mnie interesuje ile dokladnie pali w miescie..
słuchaj tydzień temu kupiliśmy z ojcem 145tą dla Wuja z takim silnikiem i co do silnika to z tego co wiem za bardzo niema się czego czepiać bardzo wytrzymałe jednostki jeżeli silnik nie jest mokry w okolicy turbiny lub na jakiś uszczelniaczach to można łykać bo to bardzo dobre jednostki śmigają też w Oplach i Saabach coś mieli na celu skoro wybrali akurat silnik fiata a spalanie , hmmm.. powiem Ci tak jechaliśmy z Gubina za zieloną górą ojciec jechał swoją v6stką a ja za nim i troche goniliśmy i spalanie oscylowałą w okolicach 6 litrów więc w jeździe po mieście nie powinna znacznie tego przekroczyć bardzo oszczędny motor a przy tym dynamiczny , no ale to nie to samo co benzynka oczywiście![]()
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
w mojej spalanie waha się 5,5-6,5 średnio. Zaznaczam, że styl jazdy jest raczej agresywny więc przy spokojnej jeżdzie można spokojnie zejść do 5-5,5 l/100km.
Pierwsze JTD to silniki ze stałą geometrią łopatek turbiny - trochę mało elastyczne na niskich obrotach ale od 2tys. obr. ciągnie już bardzo dobrze. Poza tym silnik trwały, bezawaryjny, o dobrej kulturze pracy. Bardzo udana jednostka wg mnie.
dynamika akurat mnie za bardzo nie interesuje bo od tego lubie benzyne
chodzi tylko o jak najmniejsze spalanie i znikomą awaryjnosc
dziekuje za opinie i piszcie otwarcie o wadach jesli takowe występują..
Bez przesadyzmu. Kolega pytal konkretnie o miasto. Wiec moze do rzeczy?!
W miescie (czyli nie zadne trasy, albo mieszanki jak powyzej piszecie) spalanie 7-8 litrow przy jezdzie wcale nie emeryckiej.
Jazda po miescie, czyli polowa czasu w korkach.
wlasnie chodzi o miasto, a 7-8 litrow to chyba troche duzo jak na diesla na CR i 8v??
Witam!
Jeżdżę 145 1.9 JTD od sierpnia 2008; średnie spalanie wychodzi mi 5,5 litra, awarii brak-aktualny przebieg 185 570 km. Silnik suchy, olej wymieniam co 10 tyś km (Castrol Magnatec Diesel 10W40) nic nie zużywa pomiędzy wymianami. Odpala w największe mrozy bez problemu.
Spalanie w mieście to 6-6,5litra. Przy mojej ciężkiej nodze
awaryjność silnika? nie ma takowej
mam bravę z 2001 roku od nowości u mnie z takim samym silnikiem. Silnik do tej pory chodzi pięknie.
Alfą 1,9 JTD jeździ się przyjemnie, że tak powiem.
Odkopuje temat, prosiłbym o opinie użytkowników tego silnika w 145, oczywiście 146 bo silnik taki sam jak w 145.
Oczywiście chodzi o awaryjność, ceny części, itp itd.