Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Potrzebuje Pomocy od bardziej doświadczonych posiadaczy Alfy r 156 2,4 JTD

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156

Question Potrzebuje Pomocy od bardziej doświadczonych posiadaczy Alfy r 156 2,4 JTD

Witam serdecznie Wszystkich Jestem nowy na forum Lecz alfe mam od 16 miesięcy !

Mam pewien problem i mam nadzieje że znajdę tutaj wskazówki .

Pamiętajcie o powiedzeniu że Kobiety i samochodu się nie pożycza Przekonałem się o tym na własnej skóże .
    A dokładnie pożyczyłem mojej alfy przyszłemu szwagrowi miał do przejechania ok 450 km kiedy wyjeżdzał wszystko wydawało się byc ok nic nie stukało Po przejechaniu ok 150 km zadzwonił do mnie że zaczeło coś się tłuc pod maska i co sie okazało że szarpie pasek klinowy ! Ja kazałem muz zjechać na najbliższy cpn i nie jechać dalej chyba że wymieni pasek Po trzech godzinach dwoni do mnie że jedzie i przejechał już 250 km na własną odpwiedzialnośc i tak przejechał 350 km na poszarpanym pasku : lecz niestety teraz tej odpowiedzialności nie widze i twierdzi ze to co musiałem włożyc w naprawe to nie jego wina proszę napiszcie mi co może sie stac przy jeżdzie z takim paskiem jaka mogła byc przyczyna szarpania paska ! po waszych odpowiedziach napisze wam przyczyne i skutki za które musaiłem płacić ja chce usłyszac wasze odpowiedzi i upewnić się czy popełnił błąd jadąc na takim pasku czy to jednak nie ma znaczenia i niczym nie grozi jazda na takim pasku pozdrawiam i proszę o odpwiedzi co o tym sądzicie w razie jakich kjolwiek niejasnoiści pytajcie to też postaram
    sie odpowiedziec

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jazda na poszarpanym pasku zazwyczaj skutkuje jego wkręceniem w rozrząd, zerwaniem paska rozrządu i kolizją tłoków z zaworami - innymi słowy silnik to już szmelc. A pasek się poszarpał bo rozwulkanizowało się pewnie koło dwumasowe napędu urządzeń pomocniczych
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Ewentualnie coś stało się z napinaczem paska, też może wtedy szarpać pasek. Jeśli się wkręcił, jak wyżej kolega pisze.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Witam dziękuje za odpowiedzi Liczę na kolejne i mam jeszcze jedno pytanie czy przez uszkodzony napinacz i jazdę na takim napinaczu może to spowodować uszkodzenie czopa na bloku silnika ? a jeżeli nie przez to to jaka może być inna przyczyna ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar RAV1986
    Mieszka w
    Korczyna koło Krosna
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136 KM 1999 r.

Domyślnie

Witam rozszarpywanie paska przerabiałem w swojej 2.4 i w moim przypadku okazał się napinacz(tłumik drgań) kształt młotka ze sprężyną koszt około 400 zł. Pasek w moim przypadku przypominał makaron spageti. A co do tego co może stać się jeżdżąc z taką usterką to bardzo ładnie kolega Maciek-156 wytłumaczył. Pozdrawiam Rafał

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał krystiannc1988 Zobacz post
    ... uszkodzenie czopa na bloku silnika ...?
    To to raczej efekt pałowania i przegrzania silnika, ewentualnie braku smarowania
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)