Z tego co wiem to się nie jeździ wtedy, tylko wlewasz i na 10-15 min na chodzie zostawiasz i potem zlewasz i wymieniasz olej i filtr.
Z tego co wiem to się nie jeździ wtedy, tylko wlewasz i na 10-15 min na chodzie zostawiasz i potem zlewasz i wymieniasz olej i filtr.
Dokładnie. Na tym się nie jeździ, tylko przed wymianą oleju dolewasz to do starego oleju, odpalasz na 15-20 minut żeby pochodził i później to dobrze zelwasz (zostawiasz na 1h żeby się dobrzer zlało) i zalewasz nowyt olej i wymieniasz filtr.
Teraz też już wiem - doczytałem instrukcjea tak na marginesie: jeżeli przy poprzedniej wymianie oleju to "płukanie" było robione, to jest sens teraz też robić ? W sensie czy przy każdej wymianie należałoby tak robić czy to raczej aż takie niezbędne nie jest? ;>
Niby co 2-3 zmianę oleju warto to robić, ale jeżeli zmieniasz olej na całkiem inny to warto zrobić.
Zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomoże![]()
Ja bym dla Niej zrobił wszystko, tylko że finanse mnie ograniczają :/
Płukanka Millersa kosztuje chyba 30zł, to nie aż tak wiele![]()
Koledzy mam taki problem.
Po rozgrzaniu do 90 stopni pojawia mi się komunikat o niskim ciśnieniu oleju, tylko na wolnych obrotach. Silnik to 1.9 jtd 16v. Olej 10w40 zalany jakieś 2 tys kilometrów temu. Ojciec mówi że 5w nie pomoże bo po rozgrzaniu olej jest rzadszy więc 5w tylko pogorszy sprawę.
Czy ma rację?
Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
Paramter W oznacza gęstość oleju w niższych temperaturach (stąd oznaczenie W czyli Winter), a drugi parametr 40 oznacza to jaką gęstość będzie miał olej w wyższej temperaturze.
Jeżeli na 10W40 nie trzymie ci ciśnienia to ja bym tego nie ratował wymianą na gęstszy olej tylko zrobił remont, po wcześniejszym upewnieniu się czy czasem nie szwankuje czujnik ciśnienie oleju i co dokładnie dolega silnikowi.
Powiedz ojcu żeby przeczytał instrukcję obsługi do tego silnika.... Nie powinien być nigdy zalany olej 10W40 (pewnie jakiś półsyntetyk), a własnie syntetycznym olejem 5W40 dedykowanym do diesla - ma o wiele większy wskaźnik lepkości (czyli jest mniej wrażliwy na zmiany temperatury). Jeśli zmiana nie pomoże to po wykluczeniu usterki czujnika szykuje ci się remont silnika bo pewnie panewki są zużyte.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)