Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Temat: Kalibracja czujnika deszczu w 159?

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Problem pracy wycieraczek wynika z kijowego umiejscowienia czujnika w naszych autach i kąta pochylenia szyby. Ja jężdżąc po mieście tez dostaje nerwicy, ale już w trasie gdzie predkość auta jest większa owy czujnik działa ok i nie muszę się denerwować.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Mam pytanie. Czy może ktoś zastanawiał się czy można wyłączyć programowo czujnik deszczu i zaprogramować regulację jego czułości na różne prędkości pracy wycieraczek?
    Czujnik można dezaktywować MES-em i potem manetką ustawiasz różne czasy pracy wycieraczki.
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Poważenie? To by było niezłe rozwiązanie. Muszę to przemyśleć chociaż z czujnikiem to niezły lans

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał marqo Zobacz post
    Czujnik można dezaktywować MES-em i potem manetką ustawiasz różne czasy pracy wycieraczki.
    O O !! muszę spróbować. Czujnik deszczu w 159 to niesamowita pomyłka. Z reszta jeszcze nie jeździłęm autem w którym by to działało adekwatnie do warunków atm. Czy 166, Avensis t25, poprzednia 159 i obecna. W każdym aucie doprowadza mnie to do szału.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Lybra 1.8

Domyślnie

Mam to cudo w lybrze i działa nienajgorzej. Jak mocno pada to wycieraczki śmigają szybko a jak opad jest niewielki to i wycieraczki spokojniej latają. Ja jestem zadowolony. Najbardziej przydaje się po deszczu za tirem.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Bo to działa bardzo dobrze, ale tak jak napisał wcześniej paweltbu - w trasie. Wtedy ten gadżet przydaje się wyśmienicie.
    Za to w mieście zgadzam się, że działa to tragicznie. Kończy się to tym, że zamiast włączyć wycieraczki na czujnik i zupełnie zapomnieć, że jest coś takiego jak wajcha od wycieraczek, to ja cały czas klikam, zmieniam ustawienie, przełączam. Masakra. Zwłaszcza w deszczu w korkach

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

W ostatnim miesiącu u mnie działa nad wyraz dobrze ten czujnik, nawet w mieście. Wcześniej to była masakra. Czym to jest spowodowane? Zapewne loteria?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

wymiana szyby troche pomaga. W trasie potwierdzam jest OK. Wmiescie roznie. Czasami na trasie tez mnie zaskakuje bo przestaje padac deszcz,a wycieraczki nagle zapierniczaja na najszybszym biegu juz po suchej szybie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

czy czujnik deszczu odpowiada tylko za sterowanie wycieraczek czy jeszcze ma na coś wpływ np. zaparowywanie szyb, klimatyzacje, bo chce go wyłączyć tylko nie wiem czy zdezaktywuje automat w wycieraczkach czy przy okazji coś jeszcze się uda popsuć.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czujnik desztu odpowiada za sterowanie wycieraczkami... nie wiem czy jest on rowniez czujnikiem zmierzchu, lub czy wystepuje w zestawie razem z czujnikiem zmierzchu (stawiam na ta druga opcje).
    Czujnik zaparowania szyb to inna bajka. Wystaje z lusterka wewnetrznego i skierowany ku szybie. Jest w jakiestam ogleglosci od szyby. Poszukaj sobie po zdjeciach albo na allegro.

Po co chcesz wylaczac czujnik deszczu (rozumiem, ze chcesz go wylaczyc w body komputerze)? Przeciez na manetkach wystarczy dac na skrajnie gorne polozenie i po sprawie. On Ci pradu przeciez nie zuzywa jak jest wylaczone czuwanie na manetce wycieraczek.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond