No ładnie trzyma z dołu, a nie wiadomo jak na 6000 rpm.
Temp. oleju – nie wiem. Wyskoczył mi bezpiecznik, nie mogłam znaleźć. Dzisiaj dopiero kupiłam. Na lekko niedogrzanym to była najczęściej w mieście i do 3000 rpm w stałej jeździe - 80 – 90 st. Na 4000 rpm skakała do 100 st.
Corr siedzi chyba w eepromie, bo nie można go zresetować, jest na zawsze. To może być korekcja masy powietrza w open loop i wcale nie banków, tylko w ogóle.
W jednym ECU był inny program, od Was. Tak samo pokazywało. W innych GT też. Tylko w 156 corr1 == corr 2 == brak korekcji na masę powietrza w open loop, na lambda.
W GT – corr 1 różne od corr 2 == korekcja na masę powietrza w open loop, dla lambda.
Tylko, że wartości to 0 i 16, więc nie wiem jak taką korekcję policzyć. Ale to raczej nie jest miara sprawności sondy.
I to nie tłumaczy rozjazdu korekt i tego co się dzieje.
DTV korekta addytywna – raczej jest przy małych i średnich obciążeniach i że nie jest zależne od strategii ECU, jest zawsze, we wszystkich warunkach pracy silnika. Dlatego też nie powinien korelować z ECT.
- nabija w 3 - 4 odrębnych cyklach jezdnych, ECU kilka razy próbuje zaadaptować, po czym się wykłada.
- to też nie jest miara sprawności sondy, nie jest miarą stosunku paliwo:powietrze, tylko korekcją przepływu. W stanach, gdy lambda nie jest poniżej, ani powyżej progu, wyrzuci tylko ten błąd. Jeśli stan będzie taki, że sonda wyjdzie poza zakres, wtedy wyrzuci stosowny błąd lambda poza zakresem.
Teoretycznie, ECU ma mierzyć lambda w określonym momencie, czyli w czasie od otwarcia zaworów wydechowych do otwarcia zaworów ssących. Musi to wyliczać jakoś z CKP, z pełnego cyklu pracy silnika i z początku suwu ssania, który umie zidentyfikować. Musi mierzyć dokładnie w tym samym punkcie na każdym cylindrze. Suwy muszą być równe.
Badasz za katalizatorem. Normalnie na 2500 – 3000 rpm powinno być tak dla typów JTS, przed i za katalizatorem powinno być tak.
IMG_2809.JPG
Na idle silnika - lambda i 02 będą przesunięte w stronę lean. Reszta powinna być tak samo.
Na wykresach brakuje korekcji, ale też w Twoim JTSie są nieznane.
CO koreluje chyba z czujnikiem tlenu.
Trzeba może dorobić wykresy z sond lambda.
O co chodzi od rana międli, międli, na koniec dnia się wywala i tak w kółko. A Ty masz dane tylko za katalizatorem, dla obu banków łącznie. Na tym ostatnim, gdzie lambda wyszło poza zakres, takie musiało być przed chyba katalizatorem. Reszta ekstrapolacja, gdyby źle palił z jakiegoś powodu.
IMG_2810.JPG
- rpm idle silnika na różnych badaniach, są dramatycznie różne?
A tak, to nie wiem. Na razie tak rozmyślam. Z analizą spalin zawsze są kłopoty.
Nie widać za bardzo na tych większych obrazach. Mam mały monitor.
Proszę scanxl.zip Nie będziesz miał wymówki. Reszta zależy od Ciebie, możesz logować, ale nie musisz.