http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...nge-noise.html
problem rozwiązany to skrzynia.
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...nge-noise.html
problem rozwiązany to skrzynia.
To na pewno nie łożyska mam 6 nowych i problem jest. Jak miałem stare szumiala ale nie zgrzytala
Panowie sam już nie wiem czy dolewać tego oleju czy nie?
Wymieniałem olej pół roku temu i sprawa się pojawiła.
Zalałem ok 2,3 litra.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
Nie zgrzyta, tylko pojawia się na parę lub paręnaście sekund dziwny dźwięk jakby od łożyska, który jak zniknie to już później bardzo trudno zmusić pojazd, żeby znowu ów odgłos wydał. Gdyby tam coś zgrzytało, to skrzynia by się rozsypała po dłuższej chwili - zbyt duże obciążenia działają na wszystkie elementy. Dzisiaj przy temperaturze zewnętrznej rzędu +4 stopnie dźwięk w czasie jazd próbnych nie pojawił się wcale. Tak więc informacje z forum alfaowner jak najbardziej mogą być prawdziwe - kupisz nową skrzynię w serwisie i będzie po problemie. Tylko że to jest trochę pieniędzy do wydania, a nie o to chyba w tej zabawie chodzi, żeby sobie zafundować nową skrzynkę za 8 tysięcy złotych.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
u bachusa z tego co mi napisał, też dzwięk był na początku przy minusowych potem już przy plusowych czestszy i dłuższy.
łożyska mechanizmu różnicowego?
Ostatnio edytowane przez czapel ; 09-01-2015 o 11:40
To jeszcze raz kilka słów o moim przypadku. Kupiłem samochód przed zimą. Jak nastały ujemne temperatury to pojawił się ten dźwięk. Pojawiał się przy rozgrzewaniu silnika, znikał po chwili. Później wiosna i jak ręka odjął. Kolejna zima ten sam problem. Tylko teraz zawsze trochę dłużej wszystko trwało. Zima się skończyła więc zapomniałem o problemie. W lecie wymieniałem wszystkie łożyska w skrzyni (mocno szumiała mi szóstka) + sprzęgło z wysprzęglikiem i teraz gdy nastała zima dźwięk się już nie pojawia. Tak wiec ewidentnie jest on związany ze skrzynią lub wysprzęglikiem.
Czyli 6 łożysk? Jakiej firmy dwumas i reszta?
Podejrzewam, że miałem wymienione 8 łożysk (zgodnie z ofertą) - i chyba to zakończyło u mnie erę dziwnego dźwięku (trwała dwa lata więc nie ma co przesadzać z szukaniem przyczyny - można spokojnie czekać na ocieplenie klimatu, czyli wiosnę). Albo był on powodowany uszkodzonym łożyskiem albo zniknął przez przypadek po ponownym złożeniu skrzyni.
Dwumasy nie wymieniałem, sprzęgło kupiłem z Valeo, wysprzęglika nie pamiętam.
to jest taki dzwięk że przyczyne trzeba znaleźć. dla mnie nie do przyjecia tym bardziej, po remoncie skrzyni.
czyli albo lozyska albo wysprzeglik pewnie to powodowalo u Ciebie.