Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Temat: Wskazania temp. silnika w 159 TBI

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,75 TBi, ALfa Romeo 147 1,6 Twinspark

Domyślnie

1,75 TBi po 130 000 km , trzy zimy, od nowości, zawsze grzeje do 90 stopni i tak trzyma. Nigdy nie zauważyłem sytuacji żeby miał inną temperaturę niż ta po zagrzaniu ale z drugiej strony niegdy specjalnie tego nie analizowałem, chociaż pewnie na 80 stopni bym zwrócił uwagę.

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    Czy ktoś z Was (posiadaczy TBI) mógłby ponownie wykonać test?
    1. temp zewnętrzna poniżej +3C
    2. silnik nagrzany: wskazówka wskazuje 90C od min. 5 minut. (po to aby termostat już był po pierwszym cyklu)
    3. jazda z prędkością 80kmh, wyrzucenie na luz i delikatne hamowanie aż do zatrzymania (tak aby pęd powietrza schłodził chłodnicę)
    4. zatrzymanie się na min. 10 sekund, włączony ciepły nawiew (tak aby było czuć że leci gorące powietrze do kabiny)
    5. ruszamy i po 3 do 6 sekund (zazwyczaj już na drugim biegu) wskazówka temp spada o pół działki lub niżej, aby po 2 sek. powrócić na pozycję 90C
    Z góry dziękuję!
    Jutro jadę w dłuższą trasę - zrobię Ci taki test. O ile będzie poniżej plus 3 stopnie a powinno być na południu Polski. I dam znać o ile Ci dalej zależy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Dzięki Tomek!
    Czekam na info!

===================

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    No to powiem Ci zagwozdka... u mnie przy takich parametrach nadmuchu powietrza wskazowka nie drgnie chocby nie wiem co.
    W teoretycznie mniej sprawnym silniku benzynowym nie powinienes miec problemow z ogrzewaniem przy ustawieniu na 16 stopni i jedna kreske.

Dotykales chlodnice przy wskazaniu wskaznika na np 70-80 stopni?
    Nie, nie dotykałem, bo na postoju temp. się stabilizuje w okolicach 88 - 98C..
    Temperatura mi spada tylko w czasie jazdy i są to w miarę krótkie momenty..
    Ostatnio edytowane przez donvito ; 27-01-2015 o 10:20 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

...

To wytlumacze: odpal auto... zrob ze dwa kółka wokół domu... jak ruszy się wskazówka temp to wyjdz z auta i dotknij chłodnicy... a potem czekaj az znow troszke pojdzie do gory i znow dotknij... a potem jak wyczujesz, ze chlodnica robi sie ciepla to powiedz jaki byl odczyt- najlepiej podaj to co spiewa FES/MES i to co spiewa wskaznik w kabinie.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

donvito, ASO wymieniło termostat razem z czujnikiem?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    ...

To wytlumacze: odpal auto... zrob ze dwa kółka wokół domu... jak ruszy się wskazówka temp to wyjdz z auta i dotknij chłodnicy... a potem czekaj az znow troszke pojdzie do gory i znow dotknij... a potem jak wyczujesz, ze chlodnica robi sie ciepla to powiedz jaki byl odczyt- najlepiej podaj to co spiewa FES/MES i to co spiewa wskaznik w kabinie.
    A rozumiem: chcesz w ten sposób sprawdzić czy termostat się zamyka? Przy tym tego nie sprawdzałem, ale przy pierwszym tak (dotykając węży idących do i od chłodnicy) - było OK. Mam wrażenie że samochód nagrzewa się od "zera" normalnie: tj. osiąga 90C (wskaźnikowe) po ok. 8-9 minutach (ok. 3,5 km) - i tak było zawsze (gdy temp powietrza jest poniżej 10C). Wahania wskazówki pojawiają się dopiero później, pewnie po pierwszym otwarciu termostatu (około 12 minut..).
    Sprawdzę dziś po pracy, ale sądzę (na bazie obserwacji czasu nagrzewania) że będzie ok).

==========================

Tak termostat był wymieniany w komplecie z czujnikiem (który jest w obudowie termostatu).

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,75 TBi, ALfa Romeo 147 1,6 Twinspark

Domyślnie

OK, zrobiłem test jak pisaleś - nagrzany silnik, luz do przez kilkaset metrów, nawiew jak stoi i po chwili ruszamy. Przez caly czas wskazówka równo 90 stopni. Było około 3 stopni na zewnątrz więc może za dużo ale wskazówka nie drgnęła z 90 stopni. Genaralnie tak jak wspominałem - nie pamiętam żebym miał sytuację żeby wskazówka przez 3 lata opadła z 90 stopni.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Ja co prawda nie przywiązywałem do tego jakiejś specjalnej uwagi, ale wydaję mi się, że u mnie też jak wskazówka wepnie się na te 90 stopni, tak ani drgnie. 2010 rok 96 tys.km

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

A może po prostu wskazówka żyje własnym życiem?
    Jaką temperaturę podaje FES/MES? Jeżeli nie schodzi poniżej 80 stopni to wszystko jest w porządku.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Dzięki: Tomek automatyk
    Dzięki: Tomaszko

===========
    Sprawdziłem jak się nagrzewają u mnie przewody do i od chłodnicy. Są jeszcze zimne gdy silnik osiągnie 90C na wskaźniku (czyli 80C wg centralki). Więc termostat trzyma.. pewnie ma po prostu zbyt wielką pętlę histerezy...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał donvito Zobacz post
    Dzięki: Tomek automatyk
    Dzięki: Tomaszko

===========
    Sprawdziłem jak się nagrzewają u mnie przewody do i od chłodnicy. Są jeszcze zimne gdy silnik osiągnie 90C na wskaźniku (czyli 80C wg centralki). Więc termostat trzyma.. pewnie ma po prostu zbyt wielką pętlę histerezy...
    Ja dzisiaj przejechałem 110 km drogami lokalnymi przy temp zewn ok 1 st i zadanej na panelu 21 w funkcji AUTO i znowu po osiągnięciu 90 st wskazówka stała na tym poziomie bez wahań niezależnie od prędkości jazdy i postoju.
    Może "donvito" masz po prostu sokoli wzrok ?