Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Fajna, jakbym miał z 5-10 km do pracy to tylko taką

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał ZFA1980 Zobacz post
    Witam,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów oglądał może poniższe auto ?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-3-2...C33747719.html

Alfa 159 3.2 V6 Q4 Distinctive, Szary Tytan, 2007 w środku jasna skóra.
    Jestem nią zainteresowany, ale do Warszawy mam kawałek.

Ewentualnie opinie o komisie: V-12, Modlińska 157, 03-186 Warszawa

Pozdrawiam
    Marek
    Komisu nie znam, ale ze to 3.2 jts i q4 to raczej i tak musowo do sprawdzenia w ASO. W wawie masz kilka ale na jts to się chyba najbardziej Twardowski wyznaje. Mi się nie podoba bo kolor ok ale szary srodek i sedan już nie Ale to kwestia gustu

Użytkownik Embrion
    Auto
    Bravo Sport

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Komisu nie znam, ale ze to 3.2 jts i q4 to raczej i tak musowo do sprawdzenia w ASO. W wawie masz kilka ale na jts to się chyba najbardziej Twardowski wyznaje. Mi się nie podoba bo kolor ok ale szary srodek i sedan już nie Ale to kwestia gustu

Wiek, kolor i wnętrze to już kwestia kompromisu w zestawieniu z Q4 którego szukam, ja też nie jestem jakoś specjalnie pozytywnie do tej konfiguracji nastawiony.

Przepraszam za ignorancję, ale czy możesz podać gdzie znajdę Pana Twardowskiego ? Wziąłbym ją na pełne sprawdzenie.

Dzieki, Marek

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

ASO Twardowski

www.twardowski.pl

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Zdecydowanie warto wydac te kilka stowek i spedzic te kilka godzin (w praktyce czesto caly dzien) na porzadne sprawdzenie i ewentualnie miec swiadomosc co nie domaga i czy kupujemy/targujemy, choc i to nie gwarantuje ze auto bedzie bezproblemow, ktore wyjda z czasem, bo przebieg ~200 to wlasnie jest moment ze wychodza sprawy eksploatacyjne typu konczace sie turbo, uszczelki, przecieki, temorstat, klapy, DPF, EGR, zjechane półosie, wyjące łożyska w skrzyni, kończąca się dwumasa/sprzęgło, magiel, na 99% akumulator, czasem lejące wtryski, problemy z odpalaniem itp. Jesli mamy pecha i sie te sprawy nałoża to może się okazać, że do auta dołożymy 10 tys.
    Wiec pytanie czy większość z tych spraw ogarnieto, czy nie, odpowiedz w 90% przypadkow bedzie NIE, stad m.in cena.
    Auto najlepiej sprawdzic tez na kanale czy nie cieknie plyn chlodniczy (9tki maja z tym problem), wycieki oleju = bo uszczelki to sprawa eksploatacyjna, ale ich wymiana tez sporo kosztuje.
    Tak jak ktos napisal, auta z Niemiec sa albo z przygodami, ktorych Niemcy nie naprawiaja bo w naprawie sa drogie i problematyczne albo niezgodne z ich przepisami (np wywalenie DPF, ktory u nas sie robi "od reki"), albo maja mega przebieg i problemy, albo wypadek - wtedy cena u nas atrakcyjna, tylko do takiego auta trzeba od razu na start doliczyc + kilka tys zl.
    Bezproblemowe auto cene trzyma, bo nikt za bezcen nie odda, ale tez nie ma sie co ludzic ze jak sie zaplaci wiecej to na 100% nie bedzie wydatkow.
    Grunt to zachować czujnośc, dobrze sprawdzić (nie na przeciwko komisu albo w miejscu polecanym przez komis , jechac na stacje diagnostyczna, prosic o wydruki itp.

Ja tez uwazam, ze lepiej miec przebieg wiekszy, ale auto ograniete lub z wiadomym serwisem i wiedza co nalezy w nim zrobic (szczerosc to podstawa!) - dla mnie juz sam fakt, ze wlasicciel wie co, kiedy przy jakim przebiegu bylo robione znaczy duzo, wszysktie naprawy mozna zweryfikowac. Nie ma sie tez co tak ekscytować, że jest ksiazka serwisowa i wpisy ASO, w necie jest sporo info jak ksiązki są masowo drukowane w chinach oraz jak są podrabiane wpisy w tych książkach.

Komp i miernik lak to tez podstawa. Warto kupować na chłodno, jechac z kims, nie wieczorem, najlepiej od osoby ktora auto zna, jezdzila nim na codzien a nie np auto stoi ost rok na placu itp.

w przypadku komisów = opinie w necie to skarbnica wiedzy często b przydatna, ktora dziala jak zimny prysznic, bo sa przypadki ze to co prezentuje ogloszenie z rzeczywistoscia ma malo wspolnego.
    Na forum można przed zakupem sprawdzić VIN, jesli bylo serwisowane w ASO to kiedy i jaki był wtedy przebieg - często wychodzi że większy niż ten w ogłoszeniu…
    Dużo aut z zagranicy można sprawdzić po ich ori numerze rejestracyjnym przez www.

tak wszystko fajnie tylko nie wszystko da się bez serwisu sprawdzić.. serwis też nie zawsze Ci sprawdzi to o co prosisz, na uszczelke popatrzy itp, o faktycznie nie leje olejem ale to dlatego ze silnik był umyty i nie jezdzony mocno że mógł ten olej znow wypluć. Pozatym zawsze może olejem lać z innego miejsca a wyglada jak uszczelka. Trzeba by bylo zrobic kupe testów na spaliny w płynie chlodniczym itp zeby wyeliminować wiekszosc ewentualnych usterek.

Ja np chce kupić auto i wydać max 30tyś zł juz z opłatami itp, bedzie to albo starsza wersja z teoretycznie wiekszym przebiegiem lub młodsza moze sie uda niby z mniejszym przebiegiem. Ale tez moze byc tak ze ktos sprzda 2008 rok z oryginalnym przebiegiem załóżmy 220 tyś a przy takim przebiegu sprzęgło moze byc na wykonczeniu wtryski itp i co wtedy? robi się moment skarbonka i stąd się biorą opinie ze niby alfy sie psują, a to normalna eksploatacja, tylko że ludzie jezdza do tego momentu i pchają a poźniej sie nawarstwia wymian... albo akcja z klapkami.. kupie auto i okaze sie ze były urwane klapki ktoś je tak zrobił zeby przez chwile chodziło git a poźniej dupa... ja choruje na alfe i naprawde chciałbym kupić dobry egzemplarz żeby mi sie nic nie działo i zebm mogł dalej mowić dobrego słowa na włoskie auta a nie znienawidzić przez to w jakie bagno mnie ktoś wkopał podkładajac mine w aucie. A 159 naprawde jest zajebiscie wykonana w srodku a mam do czego porównywać, passat b6 to jest kupa straszna w porównaniu do tego.. Ja jezdze obecnie b4 pełna opcja skóra wszystko tam mam, i nie jeden by sie zdziwił ze mozna miec 18 letnie auto w takim stanie bo dbam, i moze tylko dlatego nie spieszy mi sie ze zmianą ale chęć jezdzenia 159 pcha mnie ku temu zeby szybko zmienić i do wakacji taki plan mam tylko bede potrzebował czyjejs pomocy przy kuponie kto na alach sie bardzo dorbze zna
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 06-02-2015 o 08:57 Powód: język

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

ktoś paczył na tą ślicznotkę z Warszawy? coś jest z nią nie tak,bo już jakiś czas ogłoszenie wisi:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-sal...C34584127.html

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Ja wiem czy taka śliczna? Ładna na zdjęciach. Środek brzydki. Tylko radio bym chciał

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    Ja wiem czy taka śliczna? Ładna na zdjęciach. Środek brzydki. Tylko radio bym chciał
    Kojarzę to ogłoszenie od września ur. bodajże. Cena mocno zjechala, bo jeszcze z tydzień temu była za 40 tysi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-ti-...C35887738.html piękność od znanego na forum handlarza superalfa. Kusi strasznie...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    piękność od znanego na forum handlarza superalfa. Kusi strasznie...
    Tacy profesjonaliści a zostawili pomalowany zderzak na biało pod scudetto...