tak
tak
Jeżeli Twoje zabiegi z resetami nie przyniosą żadnych rezultatów i uznasz, że dalej nie wiesz, co dolega Twojej alfie, to spróbuj odłączyć przewód odmy - ale tylko ten łączący pokrywę zaworów z kolektorem ssącym. Zdejmij po prostu przewód z króćca pokrywy zaworów i zaślep koniec tego przewodu jakimś kołkiem albo prętem, żeby samochód nie brał lewego powietrza.
Być może Twoja alfa zwariowała podobnie, jak moja - u mnie pomogło - wolne obroty przestały szaleć. Więcej na ten temat znajdziesz w temacie "zaworek odmy".
czyli mam odpiac ta rureczke co idzie od przepustnicy powietrza do silnika tak? a koniec tej rureczki zaslepic ?
Sorry za pytanie , ale wole sie upewnic ,
czyli: odpalic silnik , wyslac komende, zgasic na 90sekund i powtorzyc operacje tak ?Kod:Kluczyk na MAR, podlącz Unidiaga Znajdź zakładkę "Misc and Debug" Znajdź opcję "In Out Ctrl LI 30" Ctrl Param 0x04 zamień na: 0xFD : Reset idle actuator Zgaś silnik na 90 sekund nie krócej, znów kluczyk na MAR 0xFE : Reset self-adapt. param. and idle act. zgaś silnik na 90 sekund, nie krócej.
Ostatnio edytowane przez Raffiki23 ; 06-03-2009 o 12:00
nie odpalać silnika. komendę dajesz na przekręconym kluczyku ale nie odpalasz autano i jak już odpalisz po resecie to nawet nie dotykaj pedału gazu, auto może trochę szarpać ale daj mu chwilę aż wszystko się ustabilizuje.
SG0240 masz cały czas u siebie zaślepioną odmę? pytam bo też mi trochę na zimnym świruje;/
Dzieki chlopaki za pomoc
Moja Bella znow działa !!
Zrobilem reset jak pisaliscie , na moment obroty wariowaly i po chwili 800 i tak zostalo
Jeszcze taz wielkie THX
Ostatnio edytowane przez Raffiki23 ; 06-03-2009 o 22:46
To świetnie, jak tak to już nic nie majstruj przy odmie bo to nie o tę rureczkę chodzi, co napisałeś.
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Tak pomoglo i to sam restart silniczka , Alfa chodzi do dzis bezproblemu ,
Jeszcze raz Wielkie thx ,
heh , ten mechanik taki jak ze mnie ksiadz ....
![]()