Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: AR 147 jtd 140KM kopci na biało... HELP !!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Damiano
    Mieszka w
    Rzeszów/Bieszczady
    Auto
    AR 147 JTD 16V 140KM

Domyślnie AR 147 jtd 140KM kopci na biało... HELP !!!

Witam

Mam zamiar zakupić alfę 147 z 2003 roku. Autko ma silnik 1.9 jtd 140 KM, przebieg 120 tys sprowadzone prosto z Włoch

Autko po przywiezieniu miało wymieniany termostat, oleje i filtry oraz czyszczony kolektor, po odpaleniu wszystko było ok, silnik ładnie równo pracuje... Po krótkiej przejażdżce gdy silnik zagrzał się do 90 stopni i po wypróbowaniu jej mocy (a idzie do przodu jak przecinak hehe) alfa zaczęła okropnie kopcić białym lub szarym dymem... (do okoła nas było biało hehe)

I tu mam pytanie do alfaholików, mechanik który to auto sprzedaje twierdzi że to normalne po czyszczeniu kolektora i wymianie oleju i twierdzi że to ustąpi po przepaleniu autka na dłuższej trasie.

Pomóżcie bo strasznie się napaliłem na autko, jest po prostu piękne a nie chcę się w coś wkopać

co może być przyczyną takiego kopcenia, dodam tylko że po przejażdżce gdy chwilę pochodziła na zapoalonym silniku dymienie się troszeczkę zmieniło i już tak strasznie nie było.

Pozdrawiam i prosiłbym o jakieś rady, w poniedziałek jadę jeszcze raz obejrzeć samochód (mam nadzieję że nie będzie już dymiła)

Bardzo proszę o odpowiedź

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jeżeli auto było już zagrzane a kopci dalej na biało to prawdopodobnie ma popękaną głowicę.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Rzeszów/Bieszczady
    Auto
    AR 147 JTD 16V 140KM

Domyślnie

licznik wskazywał 90 stopni, ta przejażdżka to była naprawdę krótka bo auto jest bez blach, wiec to było kilka kółek po drodze dojazdowej wiec nie wiem czy akurat miał właściwą temperaturę (w każdym razie na liczniku było 90 st) najpierw delikatnie i tu dymiło ale nie tak strasznie, problem zaczął się dopiero po wciśnięciu gazu do spodu... po zatrzymaniu się wszędzie było biało..

czy ten problem dymienia może być spowodowany wymianą oleju i czyszczeniem kolektora ??

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Damiano Zobacz post
    mechanik który to auto sprzedaje twierdzi że to normalne po czyszczeniu kolektora i wymianie oleju i twierdzi że to ustąpi po przepaleniu autka na dłuższej trasie.
    No i tu może mieć rację.
    Moja Bella

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał Damiano Zobacz post
    czy ten problem dymienia może być spowodowany wymianą oleju i czyszczeniem kolektora ??
    Nie.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Nie tyle powoduje to wymiana oleju co wszechobecna woda.
    Trzeba by faktycznie się przejechać chociaż z pól godzinki.
    Moja Bella

Mieszka w
    Rzeszów/Bieszczady
    Auto
    AR 147 JTD 16V 140KM

Domyślnie

W tym problem że jest to auto bez blach więc ciężko byłoby się tak właśnie przejechać, jedynie po zakupie i zarejestrowaniu

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Ja byłbym ostrożny. Nigdy po wymianie oleju silnik nie dymi inaczej jak przed wymianą. Przebieg niby 120 tyś dla mnie to podejrzane, ja kupiłem z tego roku z przebiegiem 206 tyś i FES pokazuje, że kręcony a silnik pracuje idealnie i nic się nie dzieje. Nie chcę Cię zniechęcać, ale zachowaj wysoko posuniętą ostrożność.

Mieszka w
    Rzeszów/Bieszczady
    Auto
    AR 147 JTD 16V 140KM

Domyślnie

Zobaczę jeszcze w poniedziałek jak się przejadę czy będzie kopciła...

ciężko się zdecydować bo naprawdę w ładnym stanie i to jeszcze od znajomego Włocha który mi daje gwarancję na to że wszystko będzie ok, wsiadać i jechać

Zobaczę jeszcze w poniedziałek jak się przejadę czy będzie kopciła...

ciężko się zdecydować bo naprawdę w ładnym stanie i to jeszcze od znajomego Włocha który mi daje gwarancję na to że wszystko będzie ok, wsiadać i jechać

Dodano po 7 minutes:

stan wizualny jest naprawdę bardzo dobry, lakier ładny bez odprysków w środku skóra w dobrym stanie... fotele chyba z wersji TI bo czarne z czerwonym przeszyciem jak z resztą jak i kierownica i mieszek...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2015-02-19 12.42.19.jpg
Wyświetleń:	117
Rozmiar:	128.1 KB
ID:	157825  
    Ostatnio edytowane przez Damiano ; 21-02-2015 o 20:47 Powód: Dodano

Mieszka w
    Rzeszów/Bieszczady
    Auto
    AR 147 JTD 16V 140KM

Domyślnie

Dziś byłem jeszcze raz obejrzeć alfę i wydaje się już być wszystko w porządku. Po odpaleniu nie dymi, po zagrzaniu silnika i przejechaniu krótkiego odcinka jest wszystko ok, nic już niepokojącego się za niej nie wydobywa

także niedługo stanę się posiadaczem swojej pierwszej alfy z czego się bardzo cieszę i już nie mogę się doczekać....

i tu moje kolejne pytanie - wiecie może jak to jest z tymczasowymi tablicami? czy po zrobieniu przeglądu można się jeszcze poruszać samochodem na czerwonych tablicach czy może od razu trzeba iść do wydziału komunikacji żeby odebrać białe tablice.... bo z tego co wiem to te czerwone mają ważność 30 dni